Bitterkoud en wonderschoon
Tekst: Ellen de Wolf
De Griekse historicus Herodotus schreef vijfhonderd jaar voor Christus al over een volk dat met vee rondtrok in Altai-Sayan. De mensen leiden vaak nog steeds een nomadisch bestaan op de eindeloze vlaktes.
Tussen de Siberische bossen en de Mongoolse woestijn ligt Altai-Sayan. Het leven tussen de ijzige bergen is zwaar, maar de sneeuwluipaard voelt zich er prima thuis. En ook mensen trekken al duizenden jaren met hun vee over de eindeloze hoogvlaktes.
De bewoners van Altai-Sayan houden met moeite hun hoofd boven water. Ze overleven door vee te houden en te jagen. Ook op sneeuwluipaarden, aangezien hun vachten veel geld opbrengen. De jagers weten veel over de dieren en kennen hun routes en gedrag. WWF werkt samen met een aantal van hen. Zij monitoren elk een paar specifieke sneeuwluipaarden met cameravallen en verwijderen stropersstrikken. Als na een jaar dezelfde luipaard op beeld verschijnt als het jaar ervoor, krijgt de jager net zo veel geld als wanneer hij de vacht had verkocht. Met de foto’s van cameravallen komen de onderzoekers steeds meer te weten over sneeuwluipaarden. Bovendien dienen ze als bewijs dat de sneeuwluipaard leeft in een bepaald gebied. Zo kan WWF het dier ter plekke beter beschermen.