Kijken, lezen, doen

Julia Thiemann / WWF-Germany
Plastic zakje drijft in zee naturepl.com / Sue Daly / WWF

Zoo veel plastic

Wist je dat elk jaar zo’n 8 miljoen ton plastic in de oceaan belandt? Dat zijn 10 zwembaden plastic per dag! In de expositie Zoo Veel Plastic in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp kun je ontdekken hoe het in zee terechtkomt, wat voor het effect het heeft op het zeeleven en wat jij kunt doen aan het terugdringen van de plastic soep. Ook kun je als een ware detective speuren naar dingen die niet in het Oceanium thuishoren.

Vlinder op bloem Jan Wärnbäck / WWF-Sweden

Pluk de dag

Het is misschien nog even wachten op een stralend zonnetje, maar voor lente-inspiratie is het nooit te vroeg. In de diverse prachtige pluktuinen die ons land rijk is, mag je zelf verse groente, fruit en bloemen plukken. Pak een mandje, struin door de tuinen, onthaast en neem een tas vol mee naar huis. Ga naar www.pluktuinen.nl voor een tuin bij jou in de buurt.

Oog voor detail

Gewapend met een camera dwaal je door de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Je bekijkt de mooiste dieren en planten, op zoek naar een geschikte kans. Je legt de kleinste details vast die normaal bijna niet te zien zijn. Klinkt dit je als muziek in de oren? Geef je dan op voor een drie uur durende workshop door fotograaf Rob Doolaard en ontdek de wondere wereld van macrofotografie. De eerstvolgende workshops zijn op 4 maart en 27 juni. WWF-leden krijgen € 7,50 korting op de totaalprijs van € 40. Kijk op dierenfotografie.nl.

Schildpad zwemt in de zee

Op pad met Bunji

Al honderd miljoen jaar doorkruisen majestueuze zeeschildpadden de oceanen. In de fi lm Turtle Adventure – vanaf 11 februari te zien in het Haagse Omniversum – volg je het zeeschildpadje Bunji op reis. Ze ontmoet bijzondere zeebewoners en beleeft spannende avonturen. WWF-ambassadeur Daniël Boissevain vertelt het verhaal. Extra fijn: als lezer krijg je € 4 korting op een kaartje. Vul de code TUR123 in en bestel je kaarten voor € 8,50 in plaats van € 12,50. Kijk op omniversum.nl/turtle-adventure.

Altijd een bloeiende tuin

Welke plant is winterhard? Welke geeft gele bloemetjes? En welke doet het goed op een schaduwplek? Als je bij het tuincentrum door de planten het bos niet meer ziet, dan biedt de app Hortus redding. Met ruim 12.000 planten heeft ‘ie vast wat je zoekt. Selecteer op bloeitijd, hoogte of grondsoort en de app zoekt de perfecte plant. Voor € 1,09 koop je de bloeikalender erbij, dan is je tuin altijd een genot om naar te kijken. Je kunt Hortus gratis downloaden in de Apple App Store.

Weg met calo-rietjes

Deze app helpt je om overtollige kilo’s kwijt te raken. Plastic kilo’s, welteverstaan. Plastic Afvallen is een 30-dagen-challenge waarmee je uitdagingen krijgt om stapsgewijs te minderen met wegwerpplastic. Verkrijgbaar in de Apple App Store en Google Play.

Geluiden uit de oerwereld

Ooit hadden ze een opvang voor verweesde berenwelpjes en een biologisch laboratorium. Nu rest een vervallen huis en een raadselachtig geraas boven de Russische oerbossen. Foon gaat over het zoölogenechtpaar Nadja en Lev, wier leven drastisch verandert na een ingrijpend voorval. Marente de Moor ontving met deze roman de Jan Wolkers Prijs 2019 voor beste Nederlandse natuurboek. De jury prees haar meeslepende schrijfstijl en verbeeldingskracht. ‘In haar verhaal vol raadsels en mysterie spat de natuur van de pagina’s af. Elke bladzijde nodigt uit tot doorlezen’, aldus juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen.

Helderziende ontdekkingsreiziger

Hij voorspelde de klimaatverandering al in het begin van de 19e eeuw, beïnvloedde grote namen als Charles Darwin en Thomas Jefferson en leverde een baanbrekende bijdrage aan de wetenschap: Alexander von Humboldt (1769-1859). Andrea Wulf dook dieper in het leven van de Duitse ontdekkingsreiziger en schreef dit prachtig geïllustreerde boek. We mogen drie exemplaren weggeven. Ga naar wwf.nl/winactie.