© Adam Dederer

Nederland in actie voor Australië

Australië is getro en door de hevigste branden uit de geschiedenis van het land. Volgens schattingen is al ruim een miljard dieren omgekomen. Begin dit jaar hebben we alleen in Nederland binnen een week ruim 1 miljoen euro opgehaald voor opvang van gewonde dieren zoals koala’s, kangoeroes en wallaby’s. WWF-Australië heeft ook veel geld nodig om straks weer bossen te herstellen en andere gebieden goed te beschermen. Heel veel dank voor jullie massale steun!

James Morgan / WWF

Groene vlek

Een initiatief van kleine houtplantage- eigenaren breidt zich razendsnel uit over Vietnam. Met hulp van WWF begon de groep enkele jaren geleden een bosbouwcoöperatie die werkt volgens de duurzame principes van FSC. Het bleek een gouden greep: er zijn banen bijgekomen, de bosbouwers verdienen beter, er is minder illegale kap en de leefgebieden van wilde dieren blijven bestaan. Een win-win-win-win-idee dus!

Natuurmonumenten

Nieuw jasje voor oude natuur

Kreken en slikkige oevers. Vochtige graslanden met kieviten en veldleeuweriken. Uitrustende trekvogels. Op Goeree-Overflakkee is een polder getransformeerd tot een bloeiend gebied waar de oorspronkelijke deltanatuur vrij spel heeft. De Zuiderdiepgorzen zijn tachtig hectare groot en onderdeel van Droomfondsproject Haringvliet. Extra fijn: vanaf een fietspad kun je het nieuwe natuurgebied prachtig ontdekken.

mannetjes hert loopt langs stenen muur in bos Ola Jennersten / WWF-Sweden

De een zijn dood...

Oude tijden herleven in Ili-Balkhash. Na meer dan honderd jaar lopen er weer Afghaanse edelherten in het Kazachse natuurreservaat. De herten vormen – als prooidier – een onmisbare schakel in een ambitieus WWF-project: de tijger terugbrengen in zijn oorspronkelijke leefgebied in Kazachstan.

Sumatraanse neushoorn Iman Kaisa Siren

Vrouwen power

Een jaar geleden begon de Sumatran Rhino Rescue Alliantie –een initiatief van onder meer National Geographic en WWF –aan een lange-adem-missie: de Sumatraanse neushoorn behoeden voor uitsterven. De eerste stap in het reddingsplan was het vangen van een paar van de circa tachtig levende dieren. Inmiddels telt het fokprogramma twee gezonde vrouwtjes, Pahu en Pari. Als alles goed gaat, leven hun nakomelingen over twintig tot dertig jaar in de dichte oerwouden van Sumatra en Borneo.

Oester

Babynieuws

Het gaat goed met de oesters die we vorig jaar hebben uitgezet bij Schiermonnikoog. Ze zijn gegroeid én hebben nakomelingen gekregen. In een van de kooien vonden onderzoekers vier flinke baby-oesters. ‘Een best-case- scenario’, aldus Stephanie Verbeek van WWF. ‘Het betekent dat de oesterbank zich op natuurlijke wijze kan uitbreiden. Een mooie stap in het herstel van de platte oester in de Noordzee.’

Ruim 150.000

Dat heeft de eerste WWF Sea Swim opgebracht! Eind september doken 580 enthousiastelingen bij Scheveningen de Noordzee in voor een zwemtocht tegen plasticvervuiling. Het geld gaat naar WWF- projecten in de Koraaldriehoek bij Indonesië. Deze schatkamer van de wereldzeeën dreigt te worden bedekt door een enorme stroom plastic.

Meld je aan voor de WWF-Sea Swim 2020: wwf.nl/swim

ivoren beeldjes souveniers WWF / Folke Wulf

Inleverpunt illegale souvenirs

Ivoren beeldjes. Koraal. Tassen van slangenleer. De handel in producten die zijn gemaakt van bedreigde dieren of planten is hartstikke illegaal. Toch hebben sommige Nederlanders – soms onbedoeld – zo’n fout souvenir in hun bezit. Voor mensen die er vanaf willen, is er dit najaar een inleverpunt geopend op het RVO- kantoor in Den Haag. ‘Een belangrijk initiatief’, zegt wildlife crime-expert Christiaan van der Hoeven van WWF. ‘Je voorkomt illegale handel en de overheid geeft een signaal af dat je deze spullen op vakantie echt niet moet kopen.’ De ingeleverde voorwerpen worden vernietigd of gebruikt voor educatieve doeleinden.

Ijskoude rililngen

Vijf jaar geleden zakten poolonderzoekers Philip de Roo en Marc Cornelissen in Noord-Canada door het ijs. De boezemvrienden stierven op de plek die ze met hart en ziel beschermden: The Last Ice Area. Met baanbrekend onderzoek, lezingen en poolreizen voor studenten inspireerden Marc en Philip massa’s mensen om in actie te komen tegen klimaatverandering. Daags voor zijn dood werd WWF- ambassadeur Marc benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hoewel hij en Philip er niet meer zijn, leeft hun werk voort in al die mensen die ze wisten te raken.

Weg met wegwerp

Meer dan honderdvijftig toeristische organisaties hebben de International Tourism Plastic Pledge getekend. Daarmee beloven ze om de hoeveelheid wegwerpplastic in toeristenplaatsen te verkleinen en vervuiling te voorkomen. Een goede zaak, want de reisbranche zorgt voor bergen afval dat vaak in zee belandt. Op tourismplasticpledge.com staat de (groeiende) lijst van ondertekenaars.

Peter Verhoog

Onderwater spionnen

Wist je dat er negen soorten roggen in de Noordzee leven? Helaas staan de meeste populaties er niet goed voor. Om ze beter te kunnen beschermen, hebben we samen met andere organisaties honderden dieren gemerkt en weer uitgezet. Deze onderwaterspionnen geven informatie over het leven van roggen in de Noordzee. Afgelopen Dierendag zwommen de laatste zeventien gemerkte stekelroggen uit, op weg naar een betere toekomst.