WWF-NL / Tessel in 't Veld

Groen doen

Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten Tekst: Jaap Backx

Te huur: feestkleding

Veel vrouwen trekken voor speciale gelegenheden graag iets speciaals aan. De meeste van die gelegenheidskleding belandt vervolgens in de kast. In plaats van designer outfits te kopen, kun je ze ook huren. Da’s goedkoper én duurzamer. Het online platform van kleding Circle Closet brengt huurders en verhuurders van kleding samen. ‘Het is onzinnig om veel geld uit te geven aan iets dat je maar één keer draagt’, vindt eigenaar Florentine Gillis. ‘Met Circle Closet kun je gelegenheidskleding dragen zonder dat het een aanslag is op de aarde en je portemonnee.’ Kijk voor meer informatie op circlecloset.nl.

Verspil geen pil

‘Spoel de medicijnen maar door de wc.’ Die boodschap kreeg Hans Van Rooij van de oncoloog nadat zijn schoonmoeder na een lang ziekbed was overleden. Terwijl drie van de vier doosjes peperdure pillen ongeopend waren. Medicijnen die ongebruikt worden weggegooid blijken een groot probleem, ontdekte hij. Het kost jaarlijks 100 miljoen euro en zorgt voor schade aan de natuur, omdat medicijnresten het oppervlaktewater vervuilen. Dus bedacht Van Rooij een kluis waarin pillen thuis op de juiste manier worden bewaard. De tabletten die overblijven, kunnen daardoor terug naar de apotheek. De kluis zit in de laatste testfase en er is veel internationale interesse om hem op de markt te brengen. Lees meer op remediz.nl.

 

Streekgranen

Toen hij een boek schreef over de voedselindustrie ontdekte journalist Marcel van Silfhout dat de intensieve landbouwsector de bodem compleet uitput. Tijd voor tegenwicht, vond hij. Hij stak zijn armen uit de mouwen en richtte zich op het herstel van het landschap van zijn jeugd. Sinds 2017 teelt hij vanuit zijn stichting GraanGeluk in de buurt van Wageningen historische streekgranen.
Van die granen worden brood en prijswinnend bier gemaakt. Voor Van Silfhout is GraanGeluk het begin van iets groots. ‘Ik wil een handboek schrijven om dit concept ook op andere plekken uit te kunnen voeren. Ik wil blijven groeien en
anderen inspireren.’ Meegroeien? Voor € 100,- word je Graandeelhouder. Kijk op graangeluk.nl.

Kaas zonder koe

Plantaardiger eten is dé manier om de voetafdruk van ons voedsel te verkleinen. Dat betekent minder vlees, maar ook minder zuivel. Vooral kaas blijkt voor veel Nederlanders een dingetje. Gelukkig storten vooruitstrevende voedselproducenten zich op plantaardige kaas. Zo is Those Vegan Cowboys (van de Vegetarische Slager-oprichters) in een high tech zuivellab bezig met het ontwikkelen van graskaas zonder tussenkomst van koeien. Het resultaat heet WildWestLand en is een samenwerking met de makers van Old Amsterdam. Andere geliefde vegan kaasmerken zijn Willicroft (fondue en feta) en Max & Bien (ambachtelijke producten).

 

Machtig wapen

‘Onderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderen’, zei Nelson Mandela ooit. Het lerarennetwerk Teachers for Climate vertaalt zijn woorden naar de realiteit van nu. Een duurzame samenleving vraagt om duurzaam onderwijs, vinden de oprichters. Om dat voor elkaar te krijgen, zal duurzaamheid in het lesmateriaal verankerd moeten worden. De bevlogen docenten werken – vaak naast hun baan – hard aan een nieuw onderwijsmodel waarin niet de mens maar de samenhang tussen al het leven op aarde centraal staat. Benieuwd? Kijk op teachersforclimate.nl.

Gewild afdankertje

Meer dan de helft van de oude mobieltjes verdwijnt in een la, blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Slechts 14 procent van de Nederlanders levert afdankertjes in voor recycling. Zonde, want veel telefoons en tablets kunnen worden hergebruikt en zo niet zitten er waardevolle grondstoffen in. Hetzelfde geldt voor cartridges. Door ze bij een Eeko-inzamelpunt in te leveren, zorg je dat elektronica goed terechtkomt. Extra mooi: een deel van opbrengst gaat naar goede doelen, waaronder het Wereld Natuur Fonds (je kunt zelf een keuze maken aan welke organisatie je wilt doneren). Op eeko.nl lees je hoe het werkt en waar de inzamelpunten zijn.

 

Huis van de toekomst

Leven met een kleine footprint. In een goed geïsoleerd huis dat is gemaakt van biobased materialen en circulair is ontworpen. Een huis dat je makkelijk kunt uitbreiden met groene oplossingen voor energie, water en voorzieningen voor bijen, vogels en vleermuizen. Dat is het idee achter het ECOBLOQ, een Nederlands bedrijf van architect Linda Buijsman en bouwer Yumi Udo. Ze maken verschillende woningen, elk een ander formaat. Van heel klein tot een fijn familiehuis. Ontdek op ecobloq.com.