Groen doen
Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten Tekst: Jaap Backx
Te huur: feestkleding
Veel vrouwen trekken voor speciale gelegenheden graag iets speciaals aan. De meeste van die gelegenheidskleding belandt vervolgens in de kast. In plaats van designer outfits te kopen, kun je ze ook huren. Da’s goedkoper én duurzamer. Het online platform van kleding Circle Closet brengt huurders en verhuurders van kleding samen. ‘Het is onzinnig om veel geld uit te geven aan iets dat je maar één keer draagt’, vindt eigenaar Florentine Gillis. ‘Met Circle Closet kun je gelegenheidskleding dragen zonder dat het een aanslag is op de aarde en je portemonnee.’ Kijk voor meer informatie op circlecloset.nl.
Streekgranen
Toen hij een boek schreef over de voedselindustrie ontdekte journalist Marcel van Silfhout dat de intensieve landbouwsector de bodem compleet uitput. Tijd voor tegenwicht, vond hij. Hij stak zijn armen uit de mouwen en richtte zich op het herstel van het landschap van zijn jeugd. Sinds 2017 teelt hij vanuit zijn stichting GraanGeluk in de buurt van Wageningen historische streekgranen.
Van die granen worden brood en prijswinnend bier gemaakt. Voor Van Silfhout is GraanGeluk het begin van iets groots. ‘Ik wil een handboek schrijven om dit concept ook op andere plekken uit te kunnen voeren. Ik wil blijven groeien en
anderen inspireren.’ Meegroeien? Voor € 100,- word je Graandeelhouder. Kijk op graangeluk.nl.
Machtig wapen
‘Onderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderen’, zei Nelson Mandela ooit. Het lerarennetwerk Teachers for Climate vertaalt zijn woorden naar de realiteit van nu. Een duurzame samenleving vraagt om duurzaam onderwijs, vinden de oprichters. Om dat voor elkaar te krijgen, zal duurzaamheid in het lesmateriaal verankerd moeten worden. De bevlogen docenten werken – vaak naast hun baan – hard aan een nieuw onderwijsmodel waarin niet de mens maar de samenhang tussen al het leven op aarde centraal staat. Benieuwd? Kijk op teachersforclimate.nl.
Huis van de toekomst
Leven met een kleine footprint. In een goed geïsoleerd huis dat is gemaakt van biobased materialen en circulair is ontworpen. Een huis dat je makkelijk kunt uitbreiden met groene oplossingen voor energie, water en voorzieningen voor bijen, vogels en vleermuizen. Dat is het idee achter het ECOBLOQ, een Nederlands bedrijf van architect Linda Buijsman en bouwer Yumi Udo. Ze maken verschillende woningen, elk een ander formaat. Van heel klein tot een fijn familiehuis. Ontdek op ecobloq.com.