Richard Barrett / WWF-UK

Impact

Wat hebben we bereikt? En welke ontwikkelingen hebben onze aandacht hard nodig? Tekst: Amy Greve

Blij weerzien

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar verbrande bossen van het Australische Kangaroo Island! Het laat zien dat het leven weer terugkeert in het zwartgeblakerde landschap. De kaketoeparen zijn volledig afhankelijk van nestkasten om te broeden en dankzij gulle giften van WWF-donateurs kunnen nieuwe kasten worden geïnstalleerd. Ook worden sheoak-bomen geplant, aangezien het dieet van de kaketoes bijna uitsluitend bestaat uit de zaden van deze bomen.

Samen dromen waarmaken

Geweldig nieuws! Dankzij 16,9 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij kunnen we in zuidelijk Afrika een natuurgebied creëren dat zijn weerga niet kent. Door klimaatverandering en de bouw van stuwdammen dreigt de Kavango Zambezi – een gebied met de grootste populatie Afrikaanse olifanten ter wereld– voorgoed verloren te gaan. Met de miljoenenimpuls gaan we rivieren beschermen en natuurparken weer verbinden, zodat dieren veilig naar voedselrijke gronden kunnen trekken. ‘Ik ben ongelooflijk trots’, zegt WWF-directeur Kirsten Schuijt. ‘Samen met andere natuurbeschermingsorganisaties, overheden en de lokale bevolking werken we aan een gebied waar mens en dier kunnen floreren.’

eurythenes plasticus garnaal

Schaamnaam

Op een van de diepste en meest afgelegen plekken van de aarde, de Marianentrog in de Stille Oceaan, is een nieuw soort vlokreeft ontdekt. Onderzoekers van de Newcastle University noemden de nieuwe soort Eurythenes plasticus, een verwijzing naar het plastic dat in het kreeftje werd aangetroffen. Nog meer bewijs dat de stortvloed aan plastic afval in onze oceanen moet stoppen.

Voedseldroppings in Australië

Dieren die de heftige bosbranden in Australië hebben overleefd, kampen met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel van hen nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings. Vrijwilligersorganisatie Wildcare Queanbeyan heeft daarvoor ruim 3300 euro per maand nodig.
Dankzij de donateurs van WWF kunnen de droppings doorgaan en krijgen geredde dieren medische zorg.

Natuurbescherming in tijden van corona

Ook tijdens de coronacrisis gaan de antistroperij-patrouilles en monitoring op sommige plaatsen gelukkig door. ‘We hebben hier twee plekken waar we continu aanwezig zijn om bijvoorbeeld olifanten te tellen’, vertelt Jaap van der Waarde van WWF-Kameroen. ‘Die teams zaten al in het bos en blijven er. Het risico op besmetting is daar erg laag en alle hygiënemaatregelen, zoals handen wassen, worden toegepast.’

4.000 km

Zo veel kilometer haag willen ze in Wallonië aanleggen. Ook in Vlaanderen en Nederland gaan stemmen op om de ouderwetse haag massaal terug te brengen in het landschap. Goed voor het klimaat, de biodiversiteit en tegen stikstof en fijnstof. Bovendien kunnen egels en muizen de groene stroken gebruiken om zich veilig te verplaatsen.

Atjeh in beeld

In het boekje Visual Voices leer je de natuur van de Indonesische provincie Atjeh kennen door de ogen van de bevolking. Gedurende negen maanden namen Atjehers foto’s van hun eigen omgeving. Ze brachten zo belangrijke veranderingen en vaak onbekende verhalen in beeld. Interesse in dit met WWF-steun gemaakte boekje? Download het dan via wwf.nl/visualvoices.

 

Zie jij het verschil?

Welk dier mag je verhandelen en welke niet? Voor verschillende vogels, reptielen, amfibieën en zoogdieren gelden andere regels voor de handel en verkoop. Om regels te omzeilen halen handelaren soms creatieve trucs uit, zoals het vervalsen van vergunningen en vogels in een andere kleur verven. Hierdoor is vaak lastig te zien welke soorten legaal zijn en welke illegaal. Ook in Nederland komen zo beschermde dieren terecht bij liefhebbers. Wil je weten waarop je moet letten? Of waar je verdachte handel kunt melden? Ga naar dan meldmisdaadanoniem.nl/wildlifecrime.

Laat de zalm met rust

Natuurorganisaties uit binnen- en buitenland roepen de Nederlandse overheid op een ruime visserijvrije zone in te stellen rondom de Haringvlietdam. ‘Nederland heeft zeventig miljoen euro geïnvesteerd om de Haringvlietsluizen op een kier te zetten’, zegt WWF-zoetwaterexpert Bas Roels. ‘Maar om het uitsterven van beschermde trekvissen als de zalm te voorkomen, is het noodzakelijk om afspraken te maken over visserij aan beide kanten van de sluizen. Dit is helaas nog niet gebeurd.’ Het goede nieuws is dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat tijdens de Rijnministersconferentie heeft beloofd om snel actie te ondernemen.

Waterwet in gevaar

Meer dan 375.000 Europese burgers, 5500 wetenschappers en ruim 100 natuurorganisaties riepen de Europese Commissie op om Europa’s waterwet te behouden. Dankzij deze wet neemt onze waterkwaliteit toe en verbetert het leefgebied van allerlei kwetsbare dieren, zoals de otter en eendagsvlieg. Toch gaan er stemmen op – ook van de Nederlandse overheid – om de waterwet af te zwakken. WWF doet een dringende oproep aan alle verantwoordelijke Europese ministers: ga niet voor aanpassing, maar voor een betere uitvoering!

beach clean-up Bali WWF / Vincent Kneefel

Grote schoonmaak

Voor het vierde jaar op rij organiseerde One Island One Voice een grote schoonmaakactie op Bali. De lokale bevolking, toeristen, bedrijven en organisaties werkten samen om het Indonesische eiland in één dag een flinke opfrisbeurt te geven. Met succes: 12.500 mensen haalden 20.000 (!) kilo afval op!