Trouble in paradise
Bonaire, Saba en Sint Eustatius: drie bijzondere stukjes Nederland in de Caribische Zee. Helaas staat de paradijselijke natuur zwaar onder druk door klimaatverandering, vervuiling, erosie en overbevissing. De hoogste tijd voor een gedegen actieplan. Tekst: Sabine Bos
De Caribische eilanden zijn een geliefd paradijs voor toeristen. Maar als toerisme niet op duurzame wijze gebeurt, kan het veel schade veroorzaken. Denk aan plasticvervuiling, meer scheepvaart, meer verstoring van de koraalriffen, meer hotels aan de kust en meer afvalwater in zee. Door de afname van koraal, is er ook minder vis. Koraalriffen en vissen zijn namelijk afhankelijk van elkaar. Koraalriffen worden door de vissen ‘onderhouden’ en de vissen gebruiken de riffen als kraamkamer en schuil- en voedselplek. Er is minder koraal, minder vis en een toenemende vraag naar vis voor consumptie, waardoor steeds vaker sprake is van overbevissing. Hierdoor staat niet alleen een aantal belangrijke vissoorten onder druk, maar het hele ecosysteem rond de riffen.
Linksboven: © WWF / Merijn Hougee
Linksonder: © WWF / Casper Douma
Sargassum is een zeewier afkomstig uit de Sargassozee, ten oosten van Bermuda. Door wisselingen in zeestromingen en temperatuurstijging in de Atlantische Oceaan – mogelijk veroorzaakt door klimaatverandering – spoelen hele eilanden van dit wier met regelmaat aan op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. In zee is het wier een uitstekend leefgebied voor zeediertjes, maar langs de kust gaat het rotten. Babyschildpadden, kreeften, vissen en koralen verstikken en gaan dood.
Linksboven: © WWF / Casper Douma
Rechts: © WWF / Casper Douma
Op sommige plekken stroomt het rioolwater direct de zee in. Hierdoor komen er meer algen en die kunnen koraalriffen kapotmaken. Ook zijn er op de eilanden veel loslopende grazers, zoals geiten en ezels. Door hun gegraas blijft er weinig tot geen begroeiing over, waardoor de grond makkelijk loslaat en in zee stroomt. Koralen worden erdoor bedekt en sterven af. Daarnaast belandt nog altijd veel afval op vuilnisbelten. De vervuilde grond daarvan komt uiteindelijk ook in zee terecht. Ook belandt nog altijd veel afval op vuilnisbelten. De bodemverontreiniging die daardoor ontstaat, komt uiteindelijk in zee terecht.
WWF lobbyt samen met lokale partners voor een gedegen Koraal Actie Plan om alle oorzaken van achteruitgang van de natuur op Bonaire, Saba en Sint Eustatius aan te pakken. We vragen om het zuiveren van afvalwater, visserijvrije zones, een omheining voor alle loslopende grazers en een stop op vuilnisbelten.