WWF-US / Narendra Shresth

Viervoeters met een missie

Met hun unieke vaardigheden helpen speciaal getrainde honden de mens op allerlei manieren. Ook bij het beschermen van de natuur. Zes verhalen van viervoeters met een missie. Samenstelling: Sabine Bos

Anti-stroperijneuzen

In Nepal worden honden getraind om rangers van het Chitwan Nationaal Park te helpen in hun strijd tegen stroperij, met name als het gaat om de bedreigde Indische neushoorn. De honden kunnen wapens, vallen, stropers en (lichaamsdelen van) dieren opsporen. Dat doen ze met succes: tussen 2011 en 2019 zijn er zes jaren geweest waarin geen neushoorn werd gestroopt.

Foto © R. Steve Black

Melanie Pekel / Ark Natuurontwikkeling

Hond versus wolf

De wolf is na circa 150 jaar terug in Nederland. Schapenhouders doen er goed aan om te voorkomen dat wolven hun dieren bejagen. Schrikdraad helpt, maar ook kuddewaakhonden zijn een optie. Op het Wierdense Veld en de Sallandse Heuvelrug wordt onderzocht hoe kuddewaakhonden de schapen het best kunnen beschermen.

Honden Russische Douane Ola Jennersten / WWF-Sweden

Smokkelspeurders

Op de Russische Douane Academie trainen ze honden die reizigers controleren op de smokkel van wilde dieren en wildlife-producten. Tussen 2009 en 2019 hebben deze speurhonden 866 zaken met in totaal 7028 illegale producten opgespoord. Een groot deel, zoals botten en pelzen, is afkomstig van tijgers. Zo leveren de speurhonden een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen smokkel.

Foto © Ola Jennersten / WWF-Sweden

Natuurdetectives

Sommige dieren zijn zo zeldzaam dat je ze vrijwel nooit ziet. En hoe weet je dan hoe het met ze gaat en waar ze bescherming nodig hebben? In plaats van met veel mensen te gaan zoeken naar bijvoorbeeld jachtluipaarden en Afrikaanse wilde honden, zijn er honden getraind om de sporen van zeldzame dieren te vinden.

Honden Australiƫ op zoek naar koala's WWF-Australia / Veronica Joseph

Poepsnuffelaars

Tijdens bosbranden in Australië vluchten koala’s hoog de bomen in. Vaak is dat veilig, maar niet bij branden van een enorme omvang. Speciaal getrainde speurhonden sporen koalapoep op. Poep is namelijk hét bewijs dat er levende koala’s in de buurt zijn, die mogelijk gered moeten worden. De honden kunnen wel honderdduizend bomen per dag besnuffelen. Dat doen wij ze niet na.

Foto © WWF-Australia / Veronica Joseph

WWF-Mongolië

Niet voor de poes

Vorig jaar kregen twintig herders in West Mongolië een jonge Mongoolse mastiff. De pups groeiden op tussen het vee en inmiddels zien ze de kudde als een familie die ze moeten beschermen tegen roofdieren als het sneeuwluipaard. Door de mastiffs verliezen de herders minder vee en komen ze niet in de verleiding om zeldzame roofdieren uit angst of wraak te doden.

Foto © WWF-Mongolië