WWF Sabine Bos

Impact

Wat hebben we bereikt? En welke ontwikkelingen hebben onze aandacht hard nodig?

Tekst: Stéphanie van den Merkhof

Onze natuur heeft het niet altijd makkelijk, maar de afgelopen tijd hebben gelukkig ons steentje bij kunnen dragen om haar te beschermen. Lees verder, en ontdek hoe het gaat met ijsberen, olifanten, Texel en meer!

IJsbeer in de sneeuw WWF / Sindre Kinnerød

Twee keer Nederland

De noordelijke stad Taloyoak op het Canadese vasteland won onlangs een prijs van maar liefst 500.000 dollar. Hiermee kunnen de bewoners de voedselonzekerheid – voedsel moet nu tegen hoge kosten naar het afgelegen gebied worden gevlogen – en werkloosheid aanpakken. Daarnaast wordt een plan opgesteld om het Aviqtuuq Inuit Protected and Conserved Area te beschermen. Dit gebied is twee keer zo groot als Nederland, en van cruciaal belang voor ijsberen, kariboes en verschillende soorten walvissen.

Mongolië: gezonde populatie sneeuwluipaarden

Ruim 500 mensen, vijf jaar tijd, 40 veldstudies en 1.475 cameravallen op 29 bergen waren ervoor nodig om de populatie sneeuwluipaarden in Mongolië in kaart te brengen. Sneeuwluipaarden staan bekend als schuw en mysterieus, en ze beschikken over een geweldige camouflage. Toch konden de onderzoekers uit alle informatie opmaken dat er naar schatting 953 sneeuwluipaarden in Mongolië leven. Dit getuigt van een gezonde populatie, én laat zien dat de ecosystemen in de hoge bergregio’s ook gezond zijn.

naturepl.com / Valeriy Maleev / WWF
Bosolifant op wildcamera Congo Bushnell

Badderende olifanten

De bosolifanten in een park in de Republiek Congo houden wel van een bad. Ze gooien modder over zich heen, wat voor verkoeling en de verwijdering van teken zorgt. De badgasten werden vastgelegd door een cameraval. We zijn blij dat ze zich zo thuis voelen! Door stroperij daalde het aantal olifanten in tien jaar tijd met ruim 60% in de regio. Samen met de Congolese overheid en lokale gemeenschappen beheert WWF dit park. Hopelijk kunnen we de dieren een veilige plek bieden.

Akkoord beschermt Noordzee

Het Akkoord van de Noordzee is gesloten tussen de Nederlandse overheid, de scheepvaart-, visserij- en energiesector én natuur- en milieuorganisaties. Het gaat over drie grote thema’s: natuur, energie en voedsel. De natuur in de Noordzee is hiermee nog niet gered, maar het is wel een stap in de goede richting. Zo moet de zeebodem in meer gebieden met rust gelaten worden en waardevolle gebieden moeten worden ontzien bij de locatiekeuze voor windparken op zee.

Jaguar zit tussen de bomen Izalete Tavares / WWF-Brazil

Jaguar Roadmap 2030

WWF spoort 14 Latijns-Amerikaanse regeringen aan om hun belofte over de Jaguar Roadmap 2030 na te komen. Deze roadmap werd in 2018 ontwikkeld om de jaguar beter te beschermen, leefgebieden te verbinden en gemeenschappen te helpen samen te leven met dit bijzondere dier. Helaas werden tot nu toe weinig vorderingen gemaakt, en dat terwijl de jaguar ernstig bedreigd wordt door stroperij en verlies van leefgebied. Help je mee? Teken de petitie op thejaguarking.org/petition

Rivierdolfijnen in het nauw

De Amazonerivier is bijna 7.000 kilometer lang en herbergt bijzondere dieren, zoals rivierdolfijnen. Helaas bestempelde IUCN deze dieren in 2018 als ‘bedreigd’. Ze hebben te lijden onder vergiftiging door illegale goudmijnen, overbevissing en inkrimping van hun leefgebied door dammen. Dankzij nieuwe technieken, zoals het gebruik van drones, kunnen we meer data verzamelen over rivierdolfijnen, en inzicht krijgen in hoe we ze beter kunnen beschermen. Samen met de regeringen van Brazilië, Colombia, Peru en Ecuador heeft WWF een actieplan gemaakt.

Shutterstock / COULANGES / WWF-Sweden
Aziatische olifant staat verschuilt achter blad Richard Barrett / WWF-UK

30.000 olifantenselfies

Spelend, etend, luierend: de olifanten van een Engelse dierentuin werden in allerlei poses vastgelegd door hun verzorgers. In totaal maakten ze 30.000 foto’s met een warmtecamera. Dankzij de beelden kunnen camera’s ‘getraind’ worden in het herkennen van olifanten en een alert afgeven wanneer ze dicht bij bewoond gebied komen. Het doel: het aantal conflicten tussen mensen en olifanten verminderen. Alleen al in India komen komen jaarlijks ongeveer 400 mensen en 100 olifanten om tijdens conflicten waarbij olifanten oogsten en huizen vernielen.

Onmisbare zoetwatervissen

In totaal zijn er ruim 18.000 soorten zoetwatervissen waarvan helaas een derde met uitsterven wordt bedreigd. Zoetwatervissen vormen een belangrijke eiwitbron voor 200 miljoen mensen en zijn onmisbaar om meren, rivieren en wetlands gezond te houden. Waterkrachtdammen, sluizen, overbevissing en klimaatverandering bedreigen deze dieren. Er zijn later dit jaar belangrijke internationale conferenties over biodiversiteit en klimaat. WWF hoopt dat hier bindende afspraken worden gemaakt waar ook zoetwatervissen van zullen profiteren.

Paul Vecsei / Engbretson Underwater Photography / WWF-Canada

Texel Plastic Smart

Een mijlpaal: Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart. Toeristische bestemmingen dragen bij aan de wereldwijde plasticvervuiling; zo wordt 30% van het Nederlandse strandafval veroorzaakt door strandtoerisme. Tegelijkertijd kunnen deze plekken een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit probleem. Texel wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. De gemeente, Texel Plastic Vrij en WWF slaan de handen ineen om dit te bereiken.

Bosje hier, bosje daar

Begin dit jaar lanceerden WWF, IVN en Tuinbranche Nederland de actie ‘Bosje hier, bosje daar’. De actie was erop gericht om Nederland te vergroenen en bos te herstellen in het Atlantisch Regenwoud. Je kon je eigen minibos kopen: met negen inheemse bomen en struiken toverde je je tuin om tot een paradijs voor vogels en insecten. Daarnaast plantten we voor elk verkocht pakket 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud. Het resultaat? 27.000 inheemse bomen erbij in Nederland en 9.000 in Brazilië!

Merijn van Leeuwen