angelo casto

Impact

Wat hebben we bereikt? En welke ontwikkelingen hebben onze aandacht hard nodig?

Tekst: Nathalie van Koot

koala moeder met baby kijkt in kamer terwijl ze op een take loopt Shutterstock / Alizada Studios / WWF

CODE ROOD VOOR DE KOALA

Hoogste alarmfase voor de koala. De Australische overheid heeft het iconische dier officieel als bedreigd bestempeld. Door ontbossing, bosbranden en ziektes is het aantal de laatste jaren rap achteruitgegaan. Daarom heeft Australië ruim 30 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de bescherming van het buideldier. WWF vindt het een mooie stap, maar er moet echt meer gebeuren om de soort voor uitsterven te behoeden. Zoals stoppen met ontbossing van het leefgebied.

François Xavier Pelletier / WWF

Rivierdolfijn gespot

Een Nepalese natuurgids moest drie keer kijken, maar hij had toch écht een gangesdolfijn gefotografeerd in een van de grootste rivieren van zijn land. Het is voor het eerst in jaren dat deze rivierdolfijn in de Narayani is gezien. Van de gangesdolfijn zijn in totaal nog zo’n 3500 tot 5000 exemplaren en in Nepal staat de teller op amper 100. Toch geeft het ene dier in de Narayani hoop. WWF in Nepal werkt met lokale partners hard aan bescherming van de rivier.

Samen voor het Congobekken

Na de Amazone is het Congobekken het grootste aaneengesloten regenwoud op aarde. Om het leefgebied van onder meer de bosolifant, chimpansee en gorilla te behouden, steunt WWF-NL projecten in Kameroen en de Democratische Republiek Congo. Het is een politiek instabiele regio met veel ontbossing, stroperij en mensenrechtenschendingen.

De schok was groot toen een paar jaar geleden meldingen binnenkwamen over misstanden tegen een van de inheemse volken, de Baka. Die zouden zijn begaan door boswachters in dienst van de overheid, in het gebied waar WWF projecten heeft. Een onafhankelijke onderzoekscommissie pleitte WWF vrij, maar was kritisch over onze interne processen. Ook moeten we overheden eerder aanspreken als we misstanden constateren. Directeur van WWF-NL Kirsten Schuijt wilde graag persoonlijk met lokale mensen in gesprek over hoe we samen het Congobekken kunnen behouden. Tijdens een trip begin dit jaar bezocht ze naast meerdere gemeenschappen ook een door WWF ondersteunde basisschool en een aantal agro-bosbouwprojecten. Lees haar uitgebreide verslag.

 

Extra natuurbudget in Caribisch Nederland

Het gaat al jaren niet goed met de natuur in Caribisch Nederland. Het is dan ook een opluchting dat in het regeerakkoord 35 miljoen euro extra is gereserveerd voor versterking van natuurparken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook kunnen nu eindelijk langslepende zaken als slechte (of niet aanwezige) waterzuivering worden aangepakt. Dat is cruciaal voor de bescherming van het unieke koraalrif. Met het geld kunnen serieuze stappen worden gezet om de kwetsbare biodiversiteit boven en onder water te beschermen.

Staff an Widstrand / WWF

Minder jaguars geteld

Ga er maar aanstaan: jaguars tellen in een dichte jungle zo groot als de provincie Gelderland. Bij de laatste telling in een deel van het Atlantisch Regenwoud hebben 200 camera’s zo’n 90 jaguars vastgelegd. De vorige keer waren dat er 105. Betekent dit dat de voorzichtige groei alweer is gestopt? Natuurlijk is elk minder geteld dier slecht nieuws, maar omdat de verschillen tussen beide tellingen zo klein zijn, kunnen we nog niet definitief van een afname spreken. De komende jaren gaan we met lokale partners en gemeenschappen nog harder de strijd aan tegen ontbossing en werken we aan herstel van het belangrijkste leefgebied van de koning van het regenwoud.

Tijd voor biodiversiteit

Dit jaar worden de internationale biodiversiteitsdoelen tot 2030 vastgelegd in een nieuw VN-verdrag. Helaas boeken de lidstaten tot nu toe te weinig vooruitgang in de gespreksrondes. En dat terwijl het biodiversiteitsverdrag volgens WWF juist een enorme kans biedt om de grote problemen van deze tijd het hoofd te bieden. We zijn als mens afhankelijk van de natuur, maar een miljoen plant- en dierensoorten dreigen uit te sterven door de manier waarop wij leven. Dat moet veranderen. Kortom, het is tijd dat premier Rutte en al die andere regeringsleiders leiderschap gaan tonen.

 
doorzichtige plastic beter met restje rode sap erin istock

Historisch akkoord tegen plasticvervuiling

HOERA! De Verenigde Naties hebben unaniem besloten dat er een internationaal bindend verdrag moet komen tegen plasticvervuiling. Dat is een historisch besluit, vergelijkbaar met het verdrag uit 1989 om de ozonlaag te beschermen. Er is keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Naast WWF hebben wereldwijd 2,2 miljoen mensen en meer dan honderd grote bedrijven om dit ambitieuze verdrag gevraagd.

Michiel van den Bergh / WWF

Nederlandse natuur in mineur

Het rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) liegt er niet om: het gaat ronduit slecht met de natuur in Nederland. Natuur verdwijnt en verschraalt en het aantal dieren en planten daalt snel door aanleg van wegen en intensieve landbouw. Een van de belangrijkste problemen is dat het natuurbeleid in Nederland wordt gerund alsof het op zichzelf staat. Terwijl het beleid juist gekoppeld moet worden aan andere nationale opgaven, zoals de stikstofproblematiek. Samen met boeren en bedrijven werkt WWF aan oplossingen. Zo hebben we met de Rabobank en Friesland Campina de biodiversiteitsmonitor opgezet, waarin melkveehouders worden beloond als ze samenwerken met natuur.