Waddenvereniging / Henk Postma

WERELDSE WADDEN In beeld

Beeld: Henk Postma, Renate de Backere en Marcel van Kammen, met dank aan de Waddenvereniging

Als enige Nederlandse natuurgebied heeft de Waddenzee de status van Unesco Werelderfgoed. Het water en de eilanden vormen samen ‘s werelds grootste getijdensysteem, waar natuurlijke processen ongestoord kunnen plaatsvinden. De unieke omstandigheden en constante dynamiek zorgen voor een ongekend rijke biodiversiteit met unieke soorten.

Waddenvereniging / Marcel van Kammen
lepelaar steekt snavel tussen veren Waddenvereniging / Henk Postma

Water waddenzee

Het water van de Waddenzee is relatief ondiep en warm. Hierdoor zit de bodem vol met leven. Door dit rijke bodemleven fungeert het wad als restaurant voor vele diersoorten. Zodra de wadplaten droogvallen, grijpen vogels hun kans om een lekker maaltje te scoren. Per jaar trekken tien tot twaalf miljoen vogels naar de eilanden om te overwinteren of aan te sterken na een lange trektocht. Ook zeezoogdieren als de gewone zeehond, de grijze zeehond en de bruinvis gedijen goed in de Waddenzee.

Ook voor planten zijn de omstandigheden zeer gunstig. Ongeveer 250 plantensoorten komen alleen in de Waddenzee voor. Helaas wordt het unieke ecosysteem aangetast door klimaatverandering, gaswinning, vervuiling door olie en chemicaliën en ladingen containers die in zee terechtkomen. Het is daarom van groot belang om dit Unesco Werelderfgoed te beschermen en te behouden.

Waddenvereniging / Henk Postma