Tessel in ‘t Veld -WWF

Women warriors

Tekst en beeld: Tessel in ‘t Veld

Ze leven allebei met, van en in de natuur. En net als het water dat ze zo vastberaden beschermen, vinden Txai Suruí en Li An Phoa hun weg langs elk obstakel. Li An maakt zich sterk voor drinkbare rivieren. Txai vecht voor de toekomst van het Amazonewoud.

Li An Phoa

‘We kunnen niet leven zonder water. We zijn water’

Het kan zo op een bucketlist: met een kano de heldere Rupert River in Canada afvaren. En onderweg drinken uit de rivier. De Nederlandse Li An Phoa deed het in 2005. Toen ze drie jaar later terugkwam, was het water ondrinkbaar geworden door vervuiling door mijnbouw en dammen. Voor Li An werd duidelijk dat rivieren waaruit we kunnen drinken hét symbool zijn van een gezonde omgeving waar mens en natuur in balans zijn. Dus niet economische groei, maar drinkbare rivieren als leidraad nemen voor onze maatschappij.

Door de vraag te stellen: draagt deze maatregel, deze leefwijze of deze vernieuwing bij aan het drinkbaar maken van rivieren, kunnen we volgens haar de natuur gezond maken en houden. ‘Rivieren zijn enorm belangrijk voor al het leven op aarde. We kunnen niet leven zonder water, we zijn water. Alles op aarde – mens, dier en boom – zal profiteren van drinkbare rivieren.’

 

Txai Suruí

"De aarde spreekt en ze vertelt ons dat we niet veel tijd meer hebben"

Haar vader vertelde haar ooit dat we moeten luisteren naar de sterren, de maan, de wind, de dieren en de bomen. Dat doet Txai Suruí. De 24-jarige Braziliaanse leeft samen met het regenwoud. Ze wast haar haren in de rivier, gebruikt kruiden als shampoo en verzamelt er haar eten en medicijnen. En ze zet zich met elke vezel in haar lichaam in om het Amazonegebied te beschermen.

Ze was aanwezig op de klimaattop in Glasgow, waar ze na haar inspirerende en emotionele openingsspeech een staande ovatie kreeg. Daarnaast is ze rechtenstudent en maakt ze zich via de juridische weg hard voor de natuur. Ze spande een rechtszaak aan tegen de Braziliaanse overheid vanwege het schenden van het klimaatakkoord van Parijs. Ook is ze oprichter van de Indigenous Youth Movement in de Braziliaanse deelstaat Rondônia. Haar doel is om inheemse jongeren kracht en zelfvertrouwen te geven om voor hun thuis – het Amazonegebied – op te komen. Txai inspireert en laat zien dat we kunnen en moeten vechten voor een wereld waarin mens en natuur in harmonie zijn. Dat het niet te laat is, als we maar samenwerken en ons best doen.