Narayanan Iyer (Naresh) / WWF-International

Impact

Wat hebben we bereikt? En welke ontwikkelingen hebben onze aandacht hard nodig? Tekst: Carlijn Assink

Bord met groente, handen, glazen Reetta Pasanen / WWF

Recordweek

De Week Zonder Vlees en Zuivel was ook dit jaar weer een succes. Maar liefst 1 op de 6 volwassenen nam deel aan de campagne om een week plantaardig te eten. Zo werden meer plantaardige alternatieven gekocht en minder vlees en zuivel. En dat zijn goede ontwikkelingen voor de natuur! Want de productie van vlees en zuivel neemt veel grond in beslag. Met vaker een dagje plantaardig eten ga je ontbossing en natuurverlies tegen. Zoek je inspiratie? Op weekzondervlees.nl staan veel lekkere recepten.

Suyash Keshari / WWF-International

Meer tijgers in India

Het aantal wilde tijgers in India is toegenomen! Van ongeveer 2964 in 2019 naar 3167 dit jaar. De stijging is te danken aan het beschermingsprogramma dat vijftig jaar geleden is opgezet. India verbood toen de jacht op tijgers en er kwamen meer dan vijftig reservaten. Dat was hard nodig, want in de jaren ‘70 waren er door ontbossing en stroperij nog maar 1800 tijgers over in het land. Er moet nog steeds veel gebeuren, zoals het verder verminderen van mens-tijgerconflicten, het verbieden van valstrikken en het uitbreiden van het leefgebied. Maar dit zijn alvast mooie resultaten om te delen!

Bultrug walvis springt uit het water Jeff Duerr

Historisch moment

Na bijna twintig jaar lobbyen hebben de lidstaten van de Verenigde Naties een internationaal bindend verdrag afgesloten voor het beschermen van oceanen! In 2030 moet minimaal 30 procent van de oceanen beschermd zijn, zodat de biodiversiteit niet verder achteruitgaat en het leven in zee zich kan herstellen. ‘Dat is belangrijk’, zegt WWF-NL Oceaanexpert Nathalie Houtman. ‘Gezonde oceanen absorberen een groot deel van onze koolstofuitstoot, waardoor ze een natuurlijke oplossing vormen tegen klimaatverandering. We kunnen niet zonder ze!’

WWF-Sweden / Ola Jennersten

Zeearenden in de Millingerwaard

Voor het eerst heeft een zeearendenpaar een nest gebouwd in een bos in de Millingerwaard. Dit is een belangrijk natuurgebied in Gelderland dat opnieuw is ingericht met het oog op een betere water- en natuurkwaliteit. Vroeger kwam de zeearend voor in heel Europa, maar als gevolg van een versnipperd leefgebied, pesticidegebruik en de jacht, daalde het aantal drastisch. Sinds 2005 is de roofvogel weer regelmatig te zien in Nederland, onder andere in de Biesbosch en de Oostvaardersplassen. De zeearend heeft een spanwijdte van twee meter en houdt van waterrijke gebieden en vis. En die zijn volop te vinden in de Millingerwaard!

Yangtze bruinvis zoetwater Justin Jin / WWF-US

De bruinvis lacht weer

Na twintig jaar achteruitgang groeit de populatie van Yangtze-bruinvissen in China weer. Van dit bijzondere dier – dat altijd lijkt te glimlachen – zwommen in 2017 nog maar 1012 exemplaren in de Yangtze-rivier. De telling van 2022 toonde aan dat het er op dit moment zo’n 1249 zijn. Een toename van 23 procent in vijf jaar tijd! Dat is onder andere te danken aan het visserijverbod dat de Chinese overheid in 2021 in de hele rivier plus zijrivieren heeft ingesteld. Voorheen raakten bruinvissen verstrikt in netten en stierven ze.

Roger Leguen / WWF

Klimaatverandering bedreigt zeeschildpadden

De opwarming van de aarde zorgt voor grote problemen voor zeeschildpadden. Uit een recente studie blijkt dat door zeespiegelstijging legstranden overstromen en wegspoelen. Daarnaast hebben zeeschildpadden een temperatuurafhankelijke geslachtsbepaling. Bij lage temperaturen worden meer mannetjes geboren en bij hogere temperaturen meer vrouwtjes. Door de temperatuurstijging op aarde zijn er steeds minder mannetjes en dat betekent voortplantingsproblemen in de toekomst. WWF heeft op diverse locaties proefprojecten met het koelen van de nesten.

Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Het succes van gemeenschapsbossen

Samen met lokale partijen is WWF al twintig jaar bezig met het opzetten van gemeenschapsbossen in Kameroen. Door middel van duurzame houtkap en de verkoop van bosproducten proberen we samen de biodiversiteit te behouden en maatschappelijke ontwikkeling te steunen. Inmiddels zijn er al tachtig van deze bossen. ‘De lokale bevolking is getraind in het aanleggen en duurzaam beheren van gemeenschapsbossen. Met de inkomsten uit het bos kunnen ze hun levensomstandigheden verbeteren’, zegt Alphonse Ngniado Wouala van WWF-Kameroen.

Zo zijn alle 150 huizen van het dorpje Nzoutou voorzien van zonnepanelen. In Assok wordt de opbrengst gebruikt om het lesgeld en materiaal van inheemse Baka-kinderen te betalen. Ook is er betere huisvesting en toegang tot drinkwater. Een bijzonder goed resultaat dus!

Rudolf Svenson / WWF

Tellen telt

Stichting Rugvin telt al jaren walvissen vanaf veerboten die vanuit Nederland naar een andere bestemming vertrekken. Van witsnuitdolfijnen tot een incidentele orka – er valt van alles te spotten. De stichting deelt de data via een internationaal samenwerkingsverband. Vrijwilliger worden? Meld je aan op rugvin.nl, dan kun je wellicht mee als observant. Je kunt ook zelf tellen als je op de boot richting Texel, Engeland of Noorwegen zit. Hou je ogen open en je verrekijker in de hand!

Ook in je eigen achtertuin valt een hoop te tellen. Zo is op 7, 8 en 9 juli de Nationale Tuinvlindertelling. Kies een zonnig moment en tel vijftien minuten lang alle soorten vlinders in je tuin. Een herkenningskaart is te vinden op tuintelling.nl. Daar kun je ook de resultaten invoeren.

Tot slot houdt de Vogelbescherming in januari altijd de Nationale Tuinvogeltelling. Je kunt nu vast beginnen door je ontdekkingen bij te houden op jaarrondtuintelling.nl. Zo kun je het leven in jouw tuin vergelijken met het leven in de tuin van je buren of een tuin in een andere provincie. 

Thaise toeristen gaan op de foto met een tijger Gordon Congdon

Do’s en don’ts op reis

Heerlijk luieren in de zon, lekker zwemmen en mooie plekken bezoeken. We maken ons op voor de zomervakantie. Maar wat moet je nu eigenlijk wel of vooral niet doen op reis? We geven je enkele tips. Koop zonnebrand zonder het ingrediënt oxybenzone. Dat wil je niet in de crème hebben, want het goedje tast koraal en de waterkwaliteit aan. Eet verder in het buitenland niet zomaar een exotisch gerecht, want er zou zomaar een bedreigde diersoort als slang, haai of aap in kunnen zitten. Datzelfde geldt voor het kopen van souvenirs van bijvoorbeeld ivoor, slangenleer of schildpaddenschild. En wilde dieren spotten tijdens je reis is ontzettend tof, maar hou afstand. Zodra je betaald kunt knuffelen met een tijger of olifant, ga dan ergens anders heen. Er zit een wrede industrie achter.