Shutterstock / Andre Djohan / WWF

Schateiland

Tekst: Ellen de Wolf

Na Groenland is Nieuw-Guinea het grootste eiland ter wereld. Je vindt er ongerepte regenwouden met paradijsvogels. Betoverende blauwe wateren boordevol koraal en gekleurde vissen. En ook veel grondstoffen als koper en goud. Die bodemschatten vormen een bedreiging voor de oorspronkelijke bevolking en de natuur.

Indonesisch Nieuw-Guinea -het westelijk deel van het eiland- was vroeger bekend als Irian Jaya en heet nu Tanah Papua.

De biodiversiteit in Tanah Papua behoort tot de grootste ter wereld. Alleen al van de orchidee zijn er hier ruim 2700 soorten. De wouden herbergen een overvloed aan boomvarens en geneeskrachtige planten. Er leven veel soorten paradijsvogels en prieelvogels, boomkangoeroes, vleerhonden, zoetwaterschildpadden en buideldieren. En in zee vind je zeeschildpadden, Indische zeekoeien, verschillende dolfijnen en walvissen en rond de 3000 vissoorten.

Onderwaterparadijs

Gelegen op het kruispunt van de Indische en Stille Oceaan wordt het wonderschone Raja Ampat beschreven als een ‘soortenfabriek van vissen en koralen’. Hier komt 75 procent van alle koraalsoorten ter wereld voor. Het wemelt van de vis. Van het kleinste zeepaardje ter wereld tot grote diepzeevissen als (walvis)haaien, manta’s en tonijnen.

Het gebied beslaat 40.000 km² land en zee en omvat ruim 1500 eilanden. Wetenschappers hebben ontdekt dat veel koraalsoorten in dit onderwaterparadijs mogelijk beter bestand zouden zijn tegen de stijgende temperaturen in de oceaan dan op andere plekken in de regio. Dit biedt de hoop dat het sinds 2007 beschermde zeegebied kan helpen bij het herstel van nabijgelegen koraalriffen die ernstig zijn beschadigd door verbleking.

Bodemschatten

Tanah Papua is een van de minst bevolkte delen van Indonesië. De helft van de bijna drie miljoen inwoners heeft Melanesische roots (Melanesiërs zijn de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Guinea). De andere helft bestaat uit Indonesische immigranten. De culturele rijkdom van met name de oorspronkelijke bevolking is groot. Er zijn meer dan tweehonderd afzonderlijke Papoea-talen en culturen. De meerderheid van de Papoea’s blijft trouw aan hun tradities en leeft in de landelijke hooglanden of in bergdorpen.

Deze regio is een van de plekken op aarde waar ongerepte natuur en grootschalige mijnbouw en industriële plantages vlak naast elkaar liggen. En waar de bevolking, ondanks de rijkdom aan bodemschatten, in armoede leeft. De winning van onder andere goud en koper – die een moderne levensstijl elders in stand houden – betekent een kaalslag van wouden. Dat gaat niet alleen ten koste van ecosystemen, maar is ook een aanslag op de manier van leven en eeuwenoude cultuur van de bewoners, waarin natuur een grote rol speelt.

Intensieve samenwerking

Om de natuur te beschermen en gemeenschappen vooruit te brengen, werkt WWF al tientallen jaren samen met lokale bevolkingsgroepen aan de verbetering van hun voedselzekerheid en leefomstandigheden. We helpen bij het op de markt brengen van duurzaam verbouwde producten als honing, koffie en cacao. Ook sporen we mensen aan om de eigendomsgrenzen en gebruiksrechten van traditionele gemeenschapsgronden in kaart te brengen. En uiteraard doen we er alles aan om samen de paradijselijke natuurlijke omgeving te behouden.