Kijken, lezen, doen

GENIET VAN DE NATUUR

Wil je meer weten over natuur en wilde dieren of wil je juist graag de natuur in? WWF geeft op deze pagina leuke tips! Met films, muziek en boeken.

Tekst: Cynthia van Zwol

Goed te voet

Om avonturen te beleven, hoef je niet ver te reizen. Sterker nog, neem als vervoermiddel eens de benenwagen. Wandelen is een laagdrempelige en gezonde manier om te ontdekken hoe mooi Nederland is. Wandel.nl staat boordevol inspiratie. Je vindt er tientallen prachtige tochten (met verschillende afstanden) in elke provincie en informatie over gezondheid en training. Ook leuk: je kunt testen wat voor type wandelaar je bent.

Kijken, kijken, niet kopen

De vakantietijd breekt aan en het is weer druk op Schiphol. Maar niet alleen toeristen reizen mee met het vliegtuig. Helaas worden er jaarlijks honderdduizenden dieren gestroopt voor de illegale handel en in beslag genomen door de douane. Sommige worden levend aangeboden, andere als souvenir verkocht of belanden in voedsel, een drankje of geneesmiddel op de zwarte markt. Een selectie daarvan is nu te zien in de tentoonstelling Dierbare Goederen in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. De boodschap: ook al zijn deze souvenirs soms makkelijk te koop, neem ze nooit mee!

Kledingruil ketting

Een kledingstuk dat je niet meer draagt, maar nog heel goed is. Bijna iedereen kent dat wel. Wat is er nou beter dan het weggeven en er een leuk item voor terugkrijgen, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen? Dat kan bij The Clothing Loop. Het idee is dat tassen gevuld met kleding een route afleggen door een bepaalde stad of wijk. Komt er een tas bij je langs? Pak er wat leuks uit en stop wat moois terug. Daarna breng je de tas weer naar het volgende adres in de ketting. Er zijn al meer dan 350 kettingen met 8000 ruilers. Op clothingloop.org kun je zien of er al een ketting bij jou in de buurt is.

Wolf in Finland

Terugkeer van de wolf

Op zoek naar een mooie natuurfilm? Neem dan een kijkje op het nieuwe natuurfilmplatform Cinecheetah. Wij mogen 50 procent korting geven op de prachtige en succesvolle natuurfilm Wolf, over de terugkeer van de wolf in de Nederlandse natuur. Ook kun je genieten van de exclusieve making off van de film, verteld door regisseur Cees van Kempen. Geïnteresseerd? Na aanmelding op cinecheetah.com kun je gebruikmaken van kortingscode WNF-FAW-VSL-7LA.

Haaienhelden

Sommigen vinden ze fascinerend, anderen eng. Maar wat veel mensen niet weten, is dat haaien onmisbaar zijn voor het voortbestaan van de zeeën. Schrijfster Sophie van der Stap zwom op verschillende plekken met haaien. In haar kinderboek Haaienhelden laat ze aan de hand van bizarre weetjes en mooie verhalen zien dat haaien helden zijn en onze hulp nodig hebben. Freek Vonk schreef het voorwoord. En nog mooier: we mogen 5 exemplaren weggeven.

Doe nu mee!

De jacht op de jaguar

WWF-ambassadeur Humberto Tan laat in zijn nieuwe documentaire zowel de schoonheid van de Surinaamse jungle als haar schaduwzijde zien: illegale wildlife handel. Hij gaat op zoek naar de jaguar, maar ook naar diegenen die haar opjagen. Vanaf 21 juni is De jacht op de jaguar te zien op Videoland.

100 nationale parken

Van de geisers van Yellowstone tot de savanne van de Serengeti. En van de uitzichten van de Grand Canyon tot de gletsjers van Patagonië. De overweldigende natuur van nationale parken prijkt bovenaan de bucketlist
van veel reizigers. In een special van reismagazine Columbus Travel staan maar liefst honderd nationale parken. Met extra aandacht voor relatief onbekende nationale parken in Europa, want voor spectaculaire natuur hoef je niet ver te reizen. Plus: handige tips hoe je de parken kunt bezoeken zonder in massatoerisme te belanden, zodat je de natuur bijna voor jezelf hebt. We mogen 20 exemplaren weggeven!

Doe nu mee!

Achter de bomen

Natuurlijk is de Amazone prachtig en weten we dat het gebied ernstig bedreigd wordt. Maar waar komen die dreigingen vandaan? Wat was en is de rol van Europa? En hoe vergaat het de inheemse bevolking? In De toekomst van het Amazonewoud zet de Nederlandse econoom Pitou van Dijck de ontwikkelingen van dit magische regenwoud in historisch perspectief. Hij is daarbij niet  waarmoedig, maar oplossingsgericht en geeft aan wat we kunnen doen om de Amazone een toekomst te geven. Een ideaal boek voor iedereen die wil weten wat er schuilgaat achter de dikke boomstammen in het Amazonewoud.