Wat hebben we bereikt?
€ 250.000 voor de Amazone
De telefoon bij WWF stond roodgloeiend vanaf het moment dat de vreselijke branden in de Amazone trending topic waren op social media. Heel veel Nederlanders wilden helpen. Zo ontstond een spontane noodactie voor de getroffen gebieden in Brazilië, Bolivia en Paraguay. Onze veldkantoren inventariseerden bij partnerorganisaties waar behoefte aan was, zoals hulp aan lokale bevolking of betere uitrusting voor rangers om branden te bestrijden. In nog geen week tijd is in Nederland maar liefst 250.000 euro opgehaald. Samen maken we impact!
Bliek in blijde verwachting
Goed nieuws vanaf Bliek, het eilandje in het Haringvliet dat WWF bouwde als voedsel-, broed- en paaiplaats voor vogels en vissen. Onder meer kleine plevieren en zeldzame dwergsterns gebruiken Bliek om hun eieren uit te broeden. Ook zijn een broedende visdief en witte kwikstaart gespot.
Natuurlijke klimaatbuffers
Voor de zomer sprak de Tweede Kamer over voorstellen van D66 en GroenLinks om Nederland klimaatbestendig te maken door samen te werken met natuur. Met sommige voorstellen gaat het kabinet aan de slag. Zo komen er plannen voor veengebieden en wordt er sneller geld vrijgemaakt voor integraal riviermanagement. ‘Natuurgebieden die de gevolgen van klimaatverandering beperken, noemen we natuurlijke klimaatbuffers’, zegt WWF-zoetwaterexpert Bas Roels. ‘Denk hierbij aan een gebied dat als een soort enorme spons water opslaat en in tijden van droogte dat water weer afgeeft.’
Weg met wegwerp
Caribisch Nederland wil een einde maken aan het gebruik van wegwerpplastic. Saba tekende in juli als eerste eiland een intentieverklaring om in 2020 een verbod in te voeren. ‘Als je hier landt, zie je als eerste een bord met daarop “Saba, the unspoiled queen” (Saba, de onbedorven koningin)’, zegt eilandsecretaris Tim Muller. ‘Wij leven van het ecotoerisme, van mensen die komen duiken, wandelen en van de natuur genieten. We willen zo min mogelijk plastic troep.’ Go Saba!