Wat hebben we bereikt?

Eric Baccega / WWF

Het ijs smelt nooit

Goed nieuws. In het uiterste noorden van Canada komt een stuk beschermde natuur dat bijna net zo groot is als Duitsland. Het gebied – dat door inheemse Inuit Tuvaijuittuq (‘het ijs smelt nooit’) wordt genoemd – is de enige plek rondom de Noordpool waar in de toekomst ‘s zomers waarschijnlijk zee-ijs zal blijven liggen. Doordat de regio een beschermde status krijgt, worden vervuilende activiteiten als mijnbouw, olie- en gaswinning en vormen van visserij verboden. Het besluit is cruciaal voor de overleving van de Inuit en diersoorten die van het zee-ijs afhankelijk zijn, zoals ijsberen, narwallen, walrussen en beluga’s.

 
Staffan Widstrand

€ 250.000 voor de Amazone

De telefoon bij WWF stond roodgloeiend vanaf het moment dat de vreselijke branden in de Amazone trending topic waren op social media. Heel veel Nederlanders wilden helpen. Zo ontstond een spontane noodactie voor de getroffen gebieden in Brazilië, Bolivia en Paraguay. Onze veldkantoren inventariseerden bij partnerorganisaties waar behoefte aan was, zoals hulp aan lokale bevolking of betere uitrusting voor rangers om branden te bestrijden. In nog geen week tijd is in Nederland maar liefst 250.000 euro opgehaald. Samen maken we impact!

Haaien getagd in de Noordzee

Tijdens de achtste editie van Sharkatag gingen 250 sportvissers op tien boten de Noordzee op voor een groot haaienonderzoek. Door haaien op te meten en te merken krijgen we een goed beeld van de populatie, migratieroutes en paaigebieden. Dat draagt bij aan de bescherming van haaien in de Noordzee

 

Succesvol verzet

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Hierdoor kan een van de langste natuurlijke rivieren in zuidelijk Afrika blijven stromen en dat is goed voor de natuur en de mensen die er leven. Het verzet tegen de dam kwam van lokale organisaties, gesteund door een programma waarbij ook WWF betrokken is.

 
Michiel van den Bergh

Bliek in blijde verwachting

Goed nieuws vanaf Bliek, het eilandje in het Haringvliet dat WWF bouwde als voedsel-, broed- en paaiplaats voor vogels en vissen. Onder meer kleine plevieren en zeldzame dwergsterns gebruiken Bliek om hun eieren uit te broeden. Ook zijn een broedende visdief en witte kwikstaart gespot.

Student spot nieuwe schildwesp

Eva Drukker, masterstudent aan de Wageningen Universiteit, heeft een nieuwe insectensoort gevonden voor Nederland: de schildwesp. Ze ontdekte het diertje, dat niet groter is dan een mier, op het dak van Erasmus MC in Rotterdam. Daar deed ze onderzoek naar groendaken en daktuinen en hun bijdrage aan biodiversiteit. ‘Het laat zien dat groendaken veel interessants te bieden hebben voor natuur in de stad’, zegt Eva over haar ontdekking. Het wespje heeft nog geen Nederlandse naam en luistert vooralsnog naar Idiasta Dichrocera.

 
Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Natuurlijke klimaatbuffers

Voor de zomer sprak de Tweede Kamer over voorstellen van D66 en GroenLinks om Nederland klimaatbestendig te maken door samen te werken met natuur. Met sommige voorstellen gaat het kabinet aan de slag. Zo komen er plannen voor veengebieden en wordt er sneller geld vrijgemaakt voor integraal riviermanagement. ‘Natuurgebieden die de gevolgen van klimaatverandering beperken, noemen we natuurlijke klimaatbuffers’, zegt WWF-zoetwaterexpert Bas Roels. ‘Denk hierbij aan een gebied dat als een soort enorme spons water opslaat en in tijden van droogte dat water weer afgeeft.’

Niet gestroopt wel gespot

Wauw, wat een gave foto’s! En ze zijn uniek, want
sneeuwluipaarden zijn nachtdieren die zich
niet graag overdag laten zien. De beelden zijn
gemaakt door wildcamera’s van voormalige
stropers in Altai, een Russische deelrepubliek
op de grens met Mongolië, China en
Kazachstan. De ex-stropers maken deel uit van
een WWF-beschermingsproject waarin de lokale
bevolking de hoofdrol speelt. Als het goed gaat
met de sneeuwluipaarden in het gebied, dan
krijgen ze een premie. Op de lange termijn leveren
de dieren zo meer op dan als ze worden gestroopt
en verkocht.

Meer info
 
Guido Leurs

Weg met wegwerp

Caribisch Nederland wil een einde maken aan het gebruik van wegwerpplastic. Saba tekende in juli als eerste eiland een intentieverklaring om in 2020 een verbod in te voeren. ‘Als je hier landt, zie je als eerste een bord met daarop “Saba, the unspoiled queen” (Saba, de onbedorven koningin)’, zegt eilandsecretaris Tim Muller. ‘Wij leven van het ecotoerisme, van mensen die komen duiken, wandelen en van de natuur genieten. We willen zo min mogelijk plastic troep.’ Go Saba!

Amsterdam slim met plastic

Steden dragen enorm bij aan plasticvervuiling, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Amsterdam tekende in juli als eerste stad ter wereld de intentie om Plastic Smart te worden! Een grote stap om het plasticprobleem aan te pakken en plasticvervuiling tegen te gaan. Kirsten Schuijt, directeur WWF-Nederland: “Dat nu juist onze hoofdstad meedoet, maakt mij trots en het geeft ons initiatief een vliegende start. En ik spreek bewust van start, want ik zie dat er snel meer steden en toeristische hotspots volgen.”

 

Lees verder in het digitale magazine

Jasper Doest
In beeld: code droog in Zambia
In beeld: code droog in Zambia
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Bernard De Wetter / WWF
Colofon
Colofon