naturepl.com / Bryan and Cherry Alexander / WWF

Impact

Wat hebben we bereikt? En welke ontwikkelingen hebben onze aandacht hard nodig?
Tekst: Amy Greve

Doodshoofdaapje hangend aan een boom Dominiek Plouvier / WWF

Nieuwe natuurwet voor Suriname

Suriname is een van de groenste landen ter wereld: 93% van het oppervlak is bedekt met bossen en het herbergt een overvloed aan wilde dieren. In het beschermen van die kostbare natuur is dit jaar een grote stap gezet. Alle belangrijke partijen – de inheemse volkeren uit het binnenland voorop – hebben samen een natuurwet vormgegeven. Het is een van de mooie resultaten van het Shared Resources, Joint Solutions-programma, waarin WWF, IUCN Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken lokale organisaties steunen bij natuurbescherming. Lees meer over het programma op wwf.nl/srjs.

Jonathan Caramanus / WWF-UK

WWF GEEFT SOS AF VOOR NATUUR

Iedere twee jaar rapporteert het wereldwijde WWF in het Living Planet Report over de staat van de natuur. Dat doen we door veranderingen te meten in de omvang van populaties zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen. Sinds het begin van de metingen in 1970 is die omvang gemiddeld met maar liefst 68% afgenomen. Specifiek met de populatie van zoetwatersoorten gaat het wereldwijd alarmerend slecht, met een afname van gemiddeld 84%. WWF geeft daarom een urgente SOS af voor natuur: ‘De steeds verder afnemende wereldwijde biodiversiteit heeft ook verstrekkende gevolgen voor ons mensen. Gelukkig biedt het Living Planet Report oplossingen, want het tij kan worden gekeerd. Maar dan moeten we wel allemaal snel in actie komen’, aldus Kirsten Schuijt, directeur van WWF-Nederland. Lees meer op wwf.nl/LPR.

Europese paling zwemt boven stenen Erling Svensen WWF

Power to the paling

Paling is een mysterieuze trekvis die zesduizend kilometer hiervandaan wordt geboren in de Sargassozee. Door visserij, dijken en gemalen en de illegale handel in babypaling is hij op de Rode Lijst van bedreigde soorten beland. De Good Fish Foundation en kennisorganisatie RAVON voeren campagne voor het voortbestaan van de paling. Je kunt de actie steunen door de petitie te tekenen op powerpaling.nl.

Terug naar de wildernis

De hevige bosbranden in Australië hebben begin dit jaar tienduizenden koala’s het leven gekost. Het vrouwtje Maryanne overleefde de vuurzee, maar ze was mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand. Na maanden van intensief herstel in het RSPCA Wildlife Hospital haalden haar verzorgers opgelucht adem. Maryanne kon worden uitgezet op een plek vlakbij waar ze werd gevonden.

Gewonde tijger ligt gewond op de grond door valstrik WWF-Malaysia/Lau Ching Fong

DUBBEL GEVAAR

Het wordt steeds stiller in de bossen van Zuidoost-Azië. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken, vaak gemaakt van staaldraad, richten een slachting aan onder dieren als de tijger, het schubdier en de saola. Grootste oorzaak is de commerciële vraag naar vlees van wilde dieren, oftewel bush meat. Naast natuurschade komt ook onze volksgezondheid in gevaar. De dieren moeten met de hand uit de strik worden gehaald, waardoor virussen kunnen overspringen op mensen. De potentiële gevolgen van dit soort zoönotische infecties hebben we kunnen zien tijdens de coronapandemie.

Wild Wonders of Europe / Manuel Presti / WWF

De Europese waterwet blijft!

Een mijlpaal voor de rivieren, meren en wetlands. De Europese Commissie gaat de krachtige waterwet van de EU - de Kaderrichtlijn Water – niet wijzigen. ‘Alle lidstaten beloven hiermee uiterlijk in 2027 een goede kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater’, vertelt Bart Geenen, hoofd zoetwater van WWF. ‘Dit resultaat is te danken aan de 375.000 Europese burgers, 6.000 wetenschappers en ruim 100 natuurorganisaties die hebben opgeroepen de waterwet te behouden.’

Het megaschip de Pacific South in de zee Mei Rida Jaya Abadi

Dubieuze handel

Het megaschip Pacific South bracht deze zomer een recordlading van honderdduizend ton soja van Brazilië naar Amsterdam. ‘Die soja komt deels waarschijnlijk uit gebieden die een tijd geleden ontbost zijn’, zegt Sarah Doornbos, soja- expert van WWF. ‘Maar mogelijk komt het ook uit de Cerrado,
de Braziliaanse tropische savanne waar momenteel heel veel bos verdwijnt.’ Wereldwijd is de Europese Unie een van de grootste importeurs van soja en palmolie uit landbouwgebieden waarvoor bos is platgebrand. WWF roept de EU op om snel sterke wetgeving te maken, waardoor dit soort producten niet meer op de Europese markt terecht kan komen. Steun ons en teken de petitie op wwf.nl/EUbossenwet.

 

Wild Wonders of Europe / Magnus Lundgren / WWF

Verboden te vissen

Bij de Haringvlietdam komt een visserij-vrije zone van 1500 meter. Die moet het makkelijker maken voor de zalm en steur om vanuit de Noordzee onze rivieren op te zwemmen. Een belangrijke eerste stap om de met uitsterven bedreigde trekvissen te beschermen. Wel is nog onafhankelijk onderzoek nodig om te kijken of deze zone groot genoeg is om de vissen veilig tussen zee en rivier te laten trekken.

Adam Dederer

Verwoestend vuur

143 miljoen zoogdieren, 180 miljoen vogels, 51 miljoen kikkers en 2,5 miljard reptielen zijn gedood of ontheemd geraakt door de verwoestende bosbranden in Australië eerder dit jaar. Dat is bijna drie keer zo veel als eerder werd geschat. Wetenschappers maakten dit bekend na onderzoek van 11,46 miljoen hectare vernietigd gebied. Dermot O’Gorman, CEO van WWF-Australië, is geschokt: ‘De bosbranden zijn een van de grootste rampen voor dieren in de moderne geschiedenis.’

MayaEye Photography

Overwinning

De hoogste rechtbank van Bulgarije heeft een streep gezet door ontwikkelplannen voor het Pirin National Park. In dit 40.000 hectare grote UNESCO Werelderfgoed vind je gletsjermeren, ruige bergtoppen en bomen van wel 1300 jaar oud. WWF vecht sinds 2016 tegen de plannen die massale houtkap en bouw zouden toestaan. 125.000 mensen van over de hele wereld stuurden een oproep naar de Bulgaarse premier Boyko Borisov om de vernietiging van het park te stoppen.