Jasper Doest

Ooggetuigen

Beelden die een verhaal vertellen. Fotografen die als ‘ooggetuigen’ erin geslaagd zijn om hun bijzondere moment in de Nederlandse natuur vast te leggen en met ons te delen.

Vossen grijpen eend Rudolf van der Last

Jonge vossen

Het was de eerste keer dat Rudolf van der Last jonge vossen zag, in het gebied van de Oostvaardersplassen. En van zo dichtbij! Het ene jong stortte zich op de prooi zonder hem op te merken. De andere was zich constant bewust van de fotograaf en vergat te eten.

Achteraanzicht jonge zwijnen Johan Bosman

Jonge wilde zwijnen

Jonge wilde zwijnen, frislingen, zijn altijd in beweging – rennen, ravotten met elkaar – tot ze gaan drinken bij hun moeder. De foto drukt dat moment van rust uit. De staartjes en strepen van hun vacht vormen een mooi lijnenspel. Johan Bosman kon ze goed bekijken in de bossen bij Apeldoorn.

Platbuiklibel Anita Meis

Platbuiklibel

In het Maintebos in Winschoten maakte Anita Meis een macro-opname van een platbuiklibel. Dit mannetje is te herkennen aan zijn blauwe achterlijf.

Twee bladwesplarven bij het wegwerken van een groen blaadje Piet Haaksma

Bladwesplarven

Piet Haaksma vermaakte zich in zijn eigen tuin in Sneek met de synchrone samenwerking van twee bladwesplarven bij het wegwerken van een groen blaadje.

Close-up Rugstreeppad Ferdy Timmerman

Rugstreeppad

Padden kwaken ’s nachts voortdurend, maar zodra je licht op ze zet, worden ze verlegen en houden zich stil. Ferdy Timmerman loste het op door een stukje leefgebied eerst met licht te testen en vervolgens in één keer de foto te schieten. Denk er ook nog de geluiden van boomkikkers en nachtegalen bij en je krijgt een idee van het gebied bij Wassenaar waar hij zijn foto maakte.

Close-up landing van een buizerd Larissa Rand

Buizerd

''Ik zou dit als klein muisje niet graag op me af zien komen'', zegt Larissa Rand. Ze wist de indrukwekkende landing van een buizerd van dichtbij in beeld te brengen in de buurt van Oss.

Edelhert tijdens winter Karen Heslinga

Damhert

Als een volleerd jager besloop Karen Heslinga de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. ''Ik heb niet eens een echte zoomlens'', verklaart ze. Het leverde deze zonnige winterochtend een gelukzalig moment op, met een robuust mannetje dat opkijkt van zijn ontbijt.

Close-up Waterjuffer Rogier van der Weiden

Waterjuffer

Waterjuffers gaan er bij de geringste beweging vandoor. Het kostte Rogier van der Weiden dan ook de nodige pogingen om dichtbij genoeg te komen. Alien in eigen achtertuin!