Impact
Wat hebben we bereikt? En welke ontwikkelingen hebben onze aandacht hard nodig? Tekst: Stéphanie van den Merkhof
101 Dammen weg
Wist je dat de populaties zoetwatervissen sinds 1970 met maar liefst 84 procent zijn afgenomen? Dammen die de migratieroutes van de vissen blokkeren, zijn grote boosdoeners in dit verhaal. Door deze blokkades kunnen trekvissen hun paaigronden niet meer bereiken en wordt hun leefgebied verkleind. De Europese Commissie heeft het doel om in 2030 weer 25.000 kilometer aan vrij stromende rivieren te hebben. Dit kan alleen bereikt worden door het verwijderen van dammen. In 2020 werden maar liefst 101 dammen verwijderd in elf Europese landen.
3x meer Siberische tijgers
In het Land of the Leopard National Park in het zuidoosten van Rusland leefden in 2012 negen à tien Siberische tijgers. Door het stropen van herten en zwijnen – belangrijkste voedselbron – en veel bosbranden was de populatie in gevaar. Een verhoogd aantal patrouilles om stroperij en ontbossing tegen te gaan, zorgde ervoor dat het aantal prooidieren weer groeide. Door die toename aan voedsel groeide ook de hoeveelheid tijgers. De populatie wordt nu geschat op dertig dieren.
De terugkeer van de Europese bizon
Een kudde van dertien vrouwelijke Europese bizons is uitgezet in de zuidelijke Karpaten in Roemenië. Dit vergroot de genetische diversiteit en zorgt dat de al bestaande populatie op een gezonde manier kan blijven groeien. In 2014 introduceerden Rewilding Europe en WWF de eerste Europese bizons (wisenten) in het gebied. Inmiddels is de populatie de grootste van Roemenië met ongeveer zeventien dieren. De bizons doen aan natuurlijke brandpreventie. Ze houden de ondergroei kort, waardoor branden minder hevig worden. Ook duwen ze bomen om en geven zo nieuwe planten meer licht en ruimte. Deze grote grazers zijn dus belangrijk voor een gezonde balans in het bos.
Ploggen langs de kust
Afgelopen zomer liepen Daan Strang en Steef de Ruijter elkaar al ploggend – joggen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen – tegemoet langs de Nederlandse kust. Steef startte in het Zeeuwse Cadzand, Daan in Den Helder. Gedurende hun elf dagen durende plogavontuur kregen ze hulp en gezelschap van vele vrijwilligers, de WWF-panda en verschillende dierenvrienden. Het resultaat: ruim 1500 kilo opgeruimd afval. Daan: ‘Met ons initiatief willen we een golf van bewustwording creëren rondom plastic soep en zwerfafval en onze bijdrage als mens hieraan.’
Inheemse volken onmisbaar voor natuurbehoud
Het Wereld Natuur Fonds is ervan overtuigd dat bescherming van veel natuurgebieden alleen mogelijk is met behulp van inheemse groepen. Daarom werken we succesvol samen met bijvoorbeeld de Inuit in Canada, de San in Namibië en de Bagyeli in Kameroen. Bijna een derde van ons aardoppervlak wordt beheerd door dit soort gemeenschappen, die vaak in goede balans leven met de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat negentig procent van deze gebieden in (redelijk) goede staat is. De kennis van deze gemeenschappen is daarom van onschatbare waarde. Voorafgaand aan de VN-biodiversiteitstop in China dit najaar, benadrukken de uitkomsten van dit rapport de noodzaak dat lokale en inheemse gemeenschappen worden gesteund om hun land in stand te houden te beschermen en te herstellen.
400.000 extra bomen!
Veel donateurs en bedrijven droegen bij aan de WWF-campagne voor het Atlantisch Regenwoud in Zuid-Amerika. Dankzij deze steun kunnen we dit najaar ruim 200 hectare bos herstellen in het gebied. Dat zijn 400.000 extra bomen! Samen met lokale landeigenaren gaan we herstellocaties in kaart brengen. En in speciale centra worden inheemse bomen opgekweekt, die geplant worden om stukken bos weer met elkaar te verbinden. Zo geven we veel bedreigde vogelsoorten, apen en de jaguar weer een kans. Bekijk de video en ontdek hoe bosherstel werkt.