naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Impact

Wat hebben we bereikt? En welke ontwikkelingen hebben onze aandacht hard nodig?

Tekst: Nina Reimert

App herkent foute souvenirs

De nieuwe app SEE Shell kan een belangrijke bijdrage gaan leveren in de strijd tegen de illegale handel in het schild van de ernstig bedreigde karetschildpad. Er leven nog maar zo’n 15.000 tot 25.000 volwassen vrouwelijke karetschildpadden in het wild. Dit komt doordat het prachtige schild wordt gebruikt voor sieraden en souvenirs.

Voor winkeliers en toeristen is het lastig om echt van nep te onderscheiden. Daar brengt de app – ontwikkeld door SEE Turtles en ondersteund door WWF - verandering in. Met artifi cial intelligence en beeldherkenning herkent de app met 94 procent nauwkeurigheid of een product gemaakt is van het schild van de karetschildpad.

Kijk voor meer info op de website van See Shell

 

TERUGKEER VAN DE VINVIS

Onderzoekers spotten steeds vaker blauwe vinvissen in de zeeën rondom het eiland Zuid-Georgië bij Antarctica. Dat is bijzonder, want door intensieve walvisjacht was het reusachtige dier daar helemaal verdwenen. Nu lijkt de Antarctische blauwe vinvis de weg terug te hebben gevonden. Het zijn er nog niet veel – tussen 2011 en 2020 zijn 41 individuele dieren gezien – maar het is wel een teken van herstel. En het laat zien dat met de juiste bescherming ook kleine populaties kunnen groeien.

naturepl.com / Franco Banfi / WWF
Aapje in een kooi

STRIJD TEGEN ZEESMOKKEL

Naar schatting loopt zo’n 72 tot 90 procent van alle illegale handel in wilde dieren en planten via scheepvaart. De lidstaten van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) willen de strijd aangaan met deze georganiseerde misdaad
en hebben nieuwe richtlijnen goedgekeurd om smokkel te bestrijden. Daardoor kunnen ze meer maatregelen nemen om de smokkel van wilde dieren en planten over zee te voorkomen, op te sporen en te melden.

Emmanuel Rondeau / WWF-US

190 procent meer tijgers

Op 29 juli, Wereld Tijger Dag, maakte de premier van Nepal de resultaten bekend van de laatste tijgertelling in zijn land. Het resultaat overtrof alle verwachtingen: sinds 2009 is het aantal tijgers in Nepal gestegen van 121  naar 355: een toename van 190 procent!

Gert Polet, tijgerexpert van WWF-NL: ‘Een diepe buiging voor het bereiken van deze historische mijlpaal. Ga er maar aanstaan, met al die bedreigingen waarmee tijgers te maken hebben. De Nepalese overheid heeft zich jarenlang enorm ingezet om samen met lokale gemeenschappen en natuurorganisaties de natuur te beschermen. Je ziet dat dat vruchten afwerpt.’

Van spek naar bonen

We eten in Nederland steeds vaker peulvruchten als tuinbonen, kidneybonen en witte bonen. Het best eten we die van eigen bodem. Peulvruchten zijn niet alleen een gezonde vleesvervanger, de teelt draagt ook bij aan minder stikstof in de lucht, meer biodiversiteit en een vruchtbare bodem.

Helaas moeten boeren nu concurreren met vaak minder duurzaam geteelde bonen uit het buitenland. De onlangs getekende Green Deal Eiwitrijke Gewassen moet dat veranderen en de teelt en consumptie in Nederland een boost geven.

 
Sarah Black / WWF

Sterke EU bossenwet

1,2 miljoen mensen deden een oproep via de actie #together4forest voor een stevige Europese bossenwet. En jullie stem is gehoord! Het Europees parlement stemde in september voor een aanzienlijke aanscherping van deze wet.

In het nieuwe voorstel worden niet alleen bossen beschermd, maar ook meer natuur zoals delen van savannes. Ook komen er extra productcontroles en strengere eisen voor traceerbaarheid. De wet is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat er straks geen producten meer in onze winkels liggen waarvoor natuur vernietigd is.

Meer impact

Handtekening met impact

Goed nieuws over een van de tien grootste nationale parken van Afrika. De regering van Zambia en de natuurbeschermingsorganisatie African Parks hebben een overeenkomst getekend om de natuur in Kafue National Park beter te beschermen en beheren.

Heel belangrijk, want het park is van grote waarde voor de biodiversiteit, de lokale bevolking en voor olifanten die er vrij kunnen bewegen van Botswana naar Zambia zonder in conflict te komen met mensen.

Europese steur in een dierentuin

Kweeksucces Europese steur

Gaat de Europese steur terugkeren in de Rijn? Dat zou zomaar kunnen. Het gaat namelijk goed met het kweekprogramma voor deze ernstig bedreigde soort. Ooit wemelde het in de Nederlandse rivieren van de steur, maar door overbevissing, vervuild water, het kanaliseren van rivieren en het plaatsen van stuwen en dammen ging het steeds slechter.

Sinds 2009 werken WWF-NL, ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland samen aan de terugkeer van de Europese steur in de Rijn. Het is eindelijk gelukt om de soort te kweken en dus kunnen er jonkies uitgezet gaan worden.

Cuiaba, Pantanal, vogels

Cuiabá blijft stromen!

De Pantanal is het grootste wetland ter wereld. Elk half jaar loopt het gebied in Zuid-Amerika als een soepkom vol en dit water is onmisbaar voor de vele diersoorten en mensen in het gebied. Maar de rivieren, zoals de bijna duizend kilometer lange Rio Cuiabá, worden steeds vaker geblokkeerd door dammen en waterkrachtcentrales. Wij zijn dan ook blij dat de overheid in Brazilië heeft besloten dat er in de Cuiabá geen nieuwe dammen mogen worden
gebouwd.