Kijken, lezen, doen

GENIET VAN DE NATUUR

Wil je meer weten over natuur en wilde dieren of wil je juist graag de natuur in? WWF geeft op deze pagina leuke tips! Met films, muziek en boeken.

Tekst: Cynthia van Zwol

Planeetaardige markt

Elke eerste en derde zaterdag van de maand bieden lokale ondernemers en duurzame ambachtslieden hun waren aan op de Buitenmarkt van NoordOogst aan de Meteorenweg in Amsterdam. Naast eten en drinken vind je er natuurproducten en hergebruikte materialen met een bijzonder verhaal, dat de ondernemers graag met je delen. Maak deze herfst een lekkere wandeling over de markt en ongetwijfeld ga je geïnspireerd en met veel lekkers naar huis. Want op deze markt is jouw euro écht veel waard.

Kneusjesbox

Groene vingers? Met een Kneusjesbox kun je ze het hele jaar gebruiken. De tien tot twaalf kamerplanten in deze box hebben een schoonheidsfoutje, waardoor ze moeilijk verkocht worden. Deze planten verdienen een tweede kans. Laat jij ze weer opbloeien?

Cabiner Drenthe overnachten

Weg van de drukte

Fantaseer je weleens over een trektocht door de ruige natuur? Om daarna te overnachten op een idyllische plek, ver weg van drukte en tussen de wilde planten en dieren? Dat kan gewoon in eigen land! Bij Cabiner kun je prachtige wandeltochten combineren met een of meerdere overnachtingen in een innovatieve en duurzame cabine in de wildernis.

Duurzamer wonen

Benieuwd hoe je het thuis zo aangenaam mogelijk houdt voor jezelf én de aarde? Kijk eens op duurzaamthuis.nl, een site boordevol tips over duurzaam wonen. Je leert bijvoorbeeld hoe je energie kunt besparen. Een verbouwing plant met oog voor de wereld. En hoe je een groen Sinterklaasfeest viert. Ook handig: vul de gemeente waar je woont in en zie welke groene subsidies er zijn.

Clara en de onderkruipsels Rijksmuseum

Neushoorn Clara en Onderkruipsels

In twee prachtige tentoonstellingen in het Rijksmuseum valt veel te ontdekken over de natuur. De Neushoorn Clara gaat over een neushoorn die in de 18e eeuw tochten maakte door Europa. Overal is ze een sensatie en een grote inspiratiebron voor kunstenaars en geleerden. In de tentoonstelling Onderkruipsels kun je alles leren over kriebelende, kleine diertjes. Voor kinderen heeft WWF een speursafari bij deze tentoonstellingen ontwikkeld.

Rood-groene macaw papegaai André Inidio da Silva / WWF-Brazil

Attenborough’s Life in Colour

Kleur en leven zijn overal ter wereld onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat toont WWF-ambassadeur David Attenborough in Life in Colour. In deze serie zoomt hij in op dieren die kleur gebruiken om te overleven. Met kleuren kunnen ze aandacht trekken of juist slim wegvallen in hun omgeving. Zak lekker weg op de bank en laat je overweldigen door de kleuren van de natuur. De serie is te zien op Netflix.

Lezen

Auke-Florian Hiemstra met meerkoeten

Op safari in de stad

Met Perronpapegaaien en Krekel-criminelen schreef Auke-Florian Hiemstra een verrassend kinderboek voor iedereen vanaf negen jaar. De bioloog neemt je mee op safari in de stad. In de verhalen ontmoet je spreeuwen die treinen laten vertrekken, een meeuw die boodschappen doet en vissen met een eigen deurbel. Na het lezen van dit boek zul je de stad met heel andere ogen gaan bekijken.

Lots of vega

Van plantaardige burgers tot rösti en heerlijke dips om herfstdips te voorkomen. In het boek Lots of Vega, van de uitgeverij van Floortje Dessing, neemt kookboekenschrijver en gezondheidswetenschapper Lotte Vermeer je mee op reis in de plantaardige keuken. Leuk weetje: in 2021 won Lotte de verkiezing voor New Generation Plant-Based Chef (de beste vegan chef van Nederland). Wij mogen 10 exemplaren van Lots of Vega weggeven. 

Doe mee en win!