Hé tijger!
Die vacht, die kracht, die gratie. Als je een tijger in het wild ziet, heb je geluk gehad. Of heel veel geduld. Tijgers zijn namelijk schuw, goed gecamoufleerd en er leven er nog maar zo’n vierduizend in de vrije natuur. Een rondje langs de Aziatische tijgervelden: van ijskoud Rusland tot tropisch Sumatra.
Tekst: Ellen de Wolf
Amoer- of Siberische tijger
De tekening op het voorhoofd van een tijger lijkt op het Chinese karakter voor koning. Daarom geloven Chinezen dat de tijger een geboren koning is en een symbool voor geluk, net als de fantasiedieren eenhoorn en draak. Deze verering heeft niet kunnen voorkomen dat in China nog maar heel weinig tijgers in het wild leven. Gelukkig neemt de Chinese overheid de bescherming van Siberische tijgers in het noordoosten van het land de laatste jaren heel serieus. Over de grens in Rusland leven er dankzij natuurbescherming weer meer dan vijfhonderd.
Leefgebied: verre oosten van Rusland en Noordoost-China
Indochinese tijger
Dierenartsen nemen DNA af bij een van de zestien tijgerwelpen die zijn gered toen ze de grens tussen Thailand en Laos over werden gesmokkeld. Ze zaten in kisten achter op een pick-uptruck. Hoogstwaarschijnlijk komen de welpen uit een illegale tijgerfarm in Thailand. Daar worden tijgers gefokt om de grondstoffen te leveren voor traditionele Aziatische medicijnen. In dit soort farms leven meer tijgers dan in hun natuurlijke habitat in de landen rondom de Mekong-rivier. De handel in tijgerproducten is overigens verboden. De regering van Laos heeft in 2016 aangekondigd alle tijgerfarms te zullen sluiten, maar importeert intussen wel leeuwenskeletten uit Zuid-Afrika. En dat is gewoon legaal...
Leefgebied: Thailand, Myanmar, Cambodja, Laos en Vietnam
Maleise tijger
Leefgebied: Maleisië, zuidpuntje van Thailand
Zuid-Chinese tijger
In de graslanden, bossen en bergen van zuidelijk China liepen in de jaren vijftig van de vorige eeuw zo veel Zuid-Chinese tijgers rond dat ze als een plaag werden beschouwd. Als een boer er eentje schoot, kreeg hij een beloning. Dat was zo’n ‘succes’ dat de tijger vanaf de jaren tachtig wettelijke bescherming nodig had.Te laat, helaas. De laatste dertig jaar is er geen Zuid-Chinese tijger meer gespot. Hij wordt nu geclassificeerd als ‘uitgestorven in het wild’. Alleen in dierentuinen zijn er nog een paar te zien.
Leefgebied: dierentuinen o.a. in Beijing (China)
Zuid-Chinese tijger
Leefgebied: dierentuinen o.a. in Beijing (China)