Boeren verstand

Wat hebben we bereikt? En welke ontwikkelingen hebben onze aandacht hard nodig?

Ruim 30.000 mensen hebben onze petitie getekend waarin we de Tweede Kamer oproepen tot meer natuurvriendelijke landbouw. Dat betekent ruimte voor weidevogels, bloemen, bijen en alle andere natuur. Steeds meer boeren willen daar ook graag aan bijdragen, net als de minister.
Nu de Tweede Kamer nog!

Tekst: Marloes van Luijk

Blote benen in de sneeuw

De tienjarige Kees van der Schilden uit Kudelstaart heeft maar liefst 129 dagen in zijn korte broek rondgelopen om geld op te halen voor reuzenpanda’s en olifanten. Hij begon zijn spontane actie omdat hij ‘het superbelangrijk vindt dat
bedreigde dieren blijven bestaan’. Af en toe vond hij het best koud als hij op de
fiets naar school ging of buiten aan het spelen was. Zeker toen er begin
dit jaar sneeuw lag. Deze jonge held heeft met zijn actie het prachtige bedrag opgehaald van € 1065,95.
 

Zieke traditie

China gaat het gebruik van de schubben van schubdieren in traditionele medicijnen verbieden. Een belangrijke stap, want de vraag is zo groot dat de acht soorten die leven in Afrika en Azië met uitsterven bedreigd worden. ‘In de Chinese medische wereld worden schubben nu nog erkend als medicijn. Daardoor blijft de vraag hoog’, zegt Elke van Gils, wildlife crime- expert van WWF. ‘Hopelijk brengt dit verbod daar verandering in.’

Burt Tapper

769 dode neushoorns

Uit cijfers van het ministerie van Milieu in Zuid-Afrika blijkt dat het aantal gestroopte neushoorns sinds 2017 is gedaald. In 2018 zijn er 259 minder dieren gedood dan in het jaar ervoor. Dat lijkt positief, maar in totaal werden er toch nog 769 neushoorns gestroopt voor hun hoorn. Dat zijn er twee per dag! De bedreiging is dus nog zeker niet geweken.

slagtanden liggen grond Daniel Nelson

Celstraf voor ivoorkoningin

In Tanzania is de Chinese zakenvrouw Yang Feng Glan veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Yang, ook wel ‘de ivoorkoningin’ genoemd,
stond aan het hoofd van een van Afrika’s grootste ivoorsmokkelnetwerken. Ze heeft voor 2,5 miljoen dollar aan olifantenslagtanden gesmokkeld. Dat betekent dat daar zo’n vierhonderd olifanten voor gedood zijn. Voor rangers in het veld een extra stimulans om de bedreigde olifant te beschermen.

Merijn Koelink

Op naar het Haringvliet

De afgelopen jaren is er dankzij de Droomfondsbijdrage van de Nationale Postcode Loterij veel bereikt rond het Haringvliet. Er is 230 hectare aan nieuwe deltanatuur bijgekomen, waaronder Bliek: een eiland waar vogels kunnen broeden en waar vissen in de ondieptes kunnen rusten en paaien. En er zijn meer van deze bijzondere plekken gemaakt. Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten hebben aan de rand van vogelreservaat Scheelhoek een uniek reuzenei ‘gelegd’. In dit uitkijkpunt kun je ervaren hoeveel soorten vogels er rond het Haringvliet leven.

Skateboards van spooknetten

Met het recyclen van oude visnetten het leven in zee beschermen. Mooi idee, toch? Dat is wat WWF samen met Bureo gaat doen in Peru. Het bedrijf maakt skateboards, speelgoed en kleding van ‘spooknetten’, afgedankt vistuig wat anders vaak in zee belandt. Vissers kunnen hun gebruikte netten op verschillende plekken inleveren. ‘Geweldig dat commerciële visbedrijven afgedankte netten aan ons

project gaan doneren’, zegt Aimée Leslie, directeur van het oceanenprogramma van WWF-Peru. ‘De traditionele vissers willen we laten meedoen door ze voor elke kilo oud vistuig compensatie te geven. Een win-win voor vissers én het zeeleven.’

 

Niet goed genoeg

Over twee jaar komt in heel Europa een verbod op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en roerstaafjes. Een goed begin, maar nog niet genoeg. We willen een VN-verdrag dat alle plasticvervuiling stopt. Help je mee? Teken de petitie op wwf.nl/stopplastic.

 

WWF Sea Swim Zwemmen voor een plasticvrije zee

Op zondag 15 september organiseren we de WWF Sea Swim. We gaan met honderden mensen tegelijk het zeewater in en zwemmen voor ons leven! Want wist jij dat jaarlijks minimaal 100.000 zeezoogdieren sterven door plastic in zee? En dat wij mensen gemiddeld een creditcard aan plastic per week binnenkrijgen via ons eten, drinken en ook via de lucht die we inademen? Daar moeten we nu iets aan doen! Er is veel geld nodig om het probleem aan te pakken. Daarom vragen we jou om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen. Zwem jij mee voor een plasticvrije zee? Je kunt kiezen uit 0,5 km of 1,0 km.

Doe mee en Free the Sea. wwf.nl/swim

Isabella Juskova

Olifantenjacht? Slecht plan!

In Botswana heeft een overheidscommissie geadviseerd om olifantenjacht weer toe te staan. ‘Het is logisch dat de overheid van Botswana iets wil doen voor boeren die schade lijden door wilde dieren’, zegt wildlife crime- expert Christiaan van der Hoeven. Maar er is een veel betere oplossing. Het grootste probleem is dat de olifanten te weinig ruimte hebben. Daarom werken we samen met buurlanden Namibië en Zambia aan één groot natuurgebied waarin olifanten vrij kunnen bewegen als er te weinig eten is. Zo vernielen ze geen oogsten en hoeven ze niet gedood te worden.

Red de waterwet

De Europese Commissie overweegt om de regelgeving met betrekking tot de bescherming van onze rivieren, meren en moerassen af te zwakken. Dat mag niet gebeuren! Daarom hebben meer dan 375.000 mensen de Europese Commissie opgeroepen om Europa’s waterwet te behouden via de petitie #ProtectWater. Een geweldig signaal.

Bye bye ballonnen

Het oplaten van ballonnen tijdens evenementen wordt steeds vaker verboden. Dat is goed nieuws voor vogels, vissen en zeezoogdieren, want die zien ballonresten vaak aan voor voedsel. Inmiddels heeft zeventien procent van de Nederlandse gemeenten een verbod ingesteld. Een mooi begin, maar het kan natuurlijk nog veel beter. Kijk op noordzee.nl/ballon of jouw gemeente al meedoet. Zo niet, kom in actie! Op de website zie je wat je kunt doen.

 

Lees verder in het digitale magazine

Our planet
Our planet
inhoudsopgave
inhoudsopgave
Podium
Podium
Een greep uit de vele reacties die we krijgen