Kijken, lezen, doen

Met de paardenkoets

Op een koets, getrokken door briesende Freibergers, rijden door een prachtig landschap. Dichter bij de natuur kun je bijna niet komen. Sanna Bastin, dochter van tekenares Marjolein Bastin, heeft de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten gekregen. Tijdens de tocht leidt ze haar paarden door natuurgebied Planken Wambuis, over de Edese Heide en door de bossen van de gemeente Ede. Daar spot je grote grazers en misschien zelfs een wild zwijn, edelhert of ree. Kijk voor mogelijkheden op www.veluwementocht.nl.

Dat zit lekker!

Op zoek naar een bankje, picknickplaats of ander rustpunt? Er zijn er zo’n 100.000 in Nederland, en met de Alle Bankjes-app vind je er heel snel een in de buurt. Je kunt ze zien op de kaart of een lijst bekijken met alle mogelijkheden binnen vijf kilometer van je locatie. Alleen verkrijgbaar in de Google Play Store.

Zilt in Zeeland

Aan de zuidkust van het Zeeuwse Schouwen-Duiveland krijgt de natuur volop de ruimte. Je ziet er vogels als de scholekster, kluut en tureluur. Ook zilte planten als zeekraal en klein schorrenkruid gedijen er prima en laten in de nazomer hun prachtige kleuren zien. In augustus en september neemt een boswachter van Natuurmonumenten je mee op een avontuurlijke wandeling en na afloop serveert een natuurkok verschillende Zeeuwse zaligheden. Kijk in de activiteitenagenda op www.natuurmonumenten.nl.

Wild enthousiast

Paalkamperen is een van de weinige legale manieren om in het wild te kamperen in Nederland. Je overnacht niet óp maar rondom een paal in de natuur. Zonder buren, zonder douche en zonder toilet, maar mét fantastisch uitzicht. En de kans dat je een edelhert, ree, wild zwijn of bever tegenkomt, is groot. In Nederland zijn in totaal zo’n vijftig paalkampeerplaatsen, onder andere in Austerlitz en de Chaamse bossen. Wedden dat je nooit meer iets anders wilt? Kijk op www.logerenbijdeboswachter.nl/paalkamperen

ABC van de zee

In Het Alfabet van de Zee beschrijft onderwaterfotograaf Dos Winkel allerlei zaken die iets met de oceaan te maken hebben. Van algen tot CO2 en van inktvis tot koraal en overbevissing. Vissen en andere zeedieren ‘vertellen’ op een aansprekende manier hun verhaal en er staan prachtige onderwaterfoto’s en grappige illustraties bij. Een geweldig boek, en niet alleen voor kinderen. Te koop via www.seafirst.nl/shop.

Klimaatkansen

Ja, klimaatverandering is een serieuze bedreiging. Maar dat betekent niet dat we ons moeten laten leiden door angst. Dat is de boodschap van de bestseller Drawdown, een verzameling van honderd effectieve oplossingen om klimaatontwrichting te keren. Van ledverlichting tot gerecycled papier en een plantrijk dieet. Het boek is samengesteld door een groep internationale wetenschappers. ‘De belangrijkste oplossingen gaan over voeding en landgebruik’, aldus Paul Hawken, initiatiefnemer van het project. Nieuwsgierig geworden? We mogen vijf exemplaren weggeven. Kijk op wwf.nl/winactie.

Hoe heet dat beestje ook alweer?

Soms zie je tijdens een wandeling insecten fladderen of kruipen waarvan je de naam niet weet. ObsIdentify van de stichting Waarneming.nl is hier dé oplossing voor. De app herkent duizenden soorten dag- en nachtvlinders, lieveheersbeestjes, libellen, wantsen en planten. ObsIdentify is gratis te downloaden in de Google Play Store.

Haaieneieren zoeken

Wist je dat in onze eigen Noordzee negen soorten haaien en evenveel soorten roggen voorkomen? Van een aantal kun je eikapsels op het strand vinden. Dutch Shark Society heeft een app gelanceerd waarmee je je vondst kunt registreren. Daarmee draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek. Geïnteresseerd? Zoek op ‘eikapsel’ in de App Store of Google Play.

Lees verder in het digitale magazine

Dos Winkel, Casper Douma
In beeld: Bonaire
In beeld: Bonaire
Divers Paradise. Zo wordt Bonaire liefkozend genoemd. Dit jaar viert het nationale onderwaterpark van het Caribische eiland zijn veertigste verjaardag.
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Nick Dempsey
Interview Dorian van Rijsselberghe
Interview Dorian van Rijsselberghe
Op Texel kreeg olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe (31) zijn liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Het legde de basis voor zijn missie als WWF-ambassadeur