WWF / Clive Tesar

De voetafdruk van…

Hoe scoren Nederlanders op de vier thema’s die samen onze ecologische voetafdruk bepalen? Deze keer: IT-manager William Baars. Tekst: Ernest Marx

"Vliegschaamte is mij niet onbekend"

William Baars (51) werkt als manager bij een IT-bedrijf. Hij woont in Houten en werkt in Utrecht. William is getrouwd en heeft drie dochters van 16, 18 en 20. De oudste woont op kamers. Hij omschrijft zijn gezin als ‘bovengemiddeld milieubewust’.

 

Wonen

"Sinds drie jaar hebben we zonnepanelen. Vooraf heb ik erover getwijfeld omdat het een behoorlijke investering is. Vanuit milieuoverwegingen hakte ik de knoop door. Dat was een goede zet, want ze doen het beter dan voorzien. Mede dankzij de warme zomers zullen we de kosten er binnen zeven jaar uit hebben. Onze elektriciteitsrekening is tegenwoordig te verwaarlozen, maar we gebruiken nog wel gas. We wonen in een halfvrijstaande woning met grote ramen op het zuiden en laten deuren niet openstaan, zodat de warmte niet ontsnapt. Mede daardoor blijven onze stookkosten binnen de perken. Het meeste gas is voor warm water."

Voeding

"Volgens de voetafdruktest scoor ik op dit thema relatief het slechtst en dat verbaasde me. Bij ons zijn drie van de vijf gezinsleden namelijk vegetariër. Zelf eet ik wel vlees, maar dat is beperkt tot misschien maar twee keer per week. Ik word daarin toch meegenomen door de rest van het gezin. Dat bevalt me uitstekend hoor, er zijn voldoende smakelijke alternatieven. Waarom we toch zo slecht scoren? Wij kopen onze boodschappen meestal bij een online supermarkt. Zij bezorgen weliswaar met elektrische autootjes, maar we kopen geen lokale groente en fruit. Dat wordt geïmporteerd. Daarnaast kopen we ook weleens fruit en groente in blik. Wat vast ook niet bevorderlijk voor je voetafdruk is."

Lifestyle

"Wij leven best comfortabel en hebben mooie spullen. Ik hou van de nieuwste gadgets en heb graag fijne audioapparatuur en een goede tv. Maar ik gooi afgedankte spullen nooit zomaar weg. Die gaan naar de kringloopwinkel en worden gerecycled. Tenminste, daar ga ik vanuit. Maar wie weet gooien zij sommige onbruikbare spullen ook weg. Mijn gezin en ik doen in ieder geval consequent aan afvalscheiding. Dat is een automatisme geworden. We hebben vier verschillende afvalcontainers staan: voor papier, plastic en blik, GFT en restafval. Het zijn flinke bakken dus toen nummer vier erbij kwam, klonk er wat protest van buurtgenoten die niet weer een vierkante meter tuin op wilden offeren. Als je klein behuisd bent, snap ik dat best."

Vervoer & vakantie

"Vliegschaamte is mij niet onbekend. Wij gaan een of twee keer per jaar op vliegvakantie, een daarvan is meestal een verre reis. Omdat we veel en ver vliegen, ben ik sinds een jaar CO2 aan het compenseren. De extra kosten vielen me zo erg mee dat ik me zelfs afvroeg hoe je daarmee CO2-emissie compenseert. Maar blijkbaar lukt het toch om van dat geld bomen te planten. Daarmee kopen wij onze vliegschaamte een klein beetje af. Wat betreft woon-werkverkeer valt er niet zoveel te compenseren. Sinds een paar maanden ga ik
op de fiets naar mijn werk en dat voelt goed. Niet alleen vanuit milieuperspectief, het zorgt ook voor gezonde lichaamsbeweging."

4,33 hectare

De ecologische voetafdruk van William Baars is 4,33. Dat is een betere score dan de gemiddelde Nederlander, die iets boven de 6,3 hectare zit. William: "Ik leef milieubewuster dan enkele jaren geleden. Het omslagmoment kwam toen ik in de Alpen was. Daar kon je op informatiebordjes lezen tot hoe ver in 1980 de gletsjers reikten. Als je dat vergelijkt met de huidige situatie, dan zie je hoe er door de opwarming van de aarde steeds minder van zo’n gletsjer overblijft. Dat vond ik erg confronterend."

Benieuwd naar jouw voetafdruk?