Groen Doen

Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten
Tekst: Elena van Doorn

Hollandse Herenboeren

Een nieuwe burgervoedselbeweging maakt een opmars: de Herenboeren. Zo’n tweehonderd Nederlandse huishoudens pachten een stuk land en betalen een boer(in) die op duurzame wijze het voedsel produceert dat zij graag eten. ‘Deze boer werkt natuurgedreven en zorgt jaarrond voor ongeveer vijftig soorten groenten, fruit, eieren en – voor wie wil – vlees van eigen dieren’, aldus ‘herenboer’ Douwe Korting. ‘Behalve dat ze gezond en seizoensgebonden eten, dragen mensen bij aan een betere bodem, landschapsherstel en meer natuur. En natuurlijk waardering voor het vak van de boer.’ Extra leuk: in het weekend kunnen mensen meehelpen op hun eigen boerderij. Interesse? Ga naar herenboeren.nl.

Power to the people

Je eigen natuurgebied kopen én beheren? Een groep mensen uit Wageningen en omgeving kreeg het voor elkaar. Ze bundelden de krachten, zetten een succesvolle crowdfunding op en zijn nu eigenaar van een natuurgebied van 50 hectare: de Binnenveldse Hooilanden.

Het burgerinitiatief wil tussen de Wageningse Berg en de Grebbeberg zeldzame landschappen realiseren, zoals trilveen, blauwgrasland en andere natte graslandtypen. Houd mooibinnenveld.nl in de gaten voor de vorderingen.

WWF

Marktplaats voor planten en zaden

We kennen Marktplaats vooral van het aanbieden van meubels, speelgoed of je oude fiets. Een soortgelijk platform bestaat nu ook voor (eetbare) planten en zaadjes. Initiatiefnemer Bianca, die een passie heeft voor het verbouwen van groenten en kruiden, zag dat er steeds meer stekjes werden aangeboden op Facebook. Daarop besloot ze de website Permies.nl te bouwen. Op Permies kan iedereen met groene vingers terecht voor het ruilen, weggeven of verkopen van planten en zaden. Van plan een moestuin te beginnen? Of wil je gewoon wat meer groen in huis en tuin? Neem dan vooral een kijkje.

Algenfabriek wint Green Challenge

De Swedish Algae Factory is de winnaar van de Green Challenge 2019, een internationale wedstijd van de Postcode Loterij voor groene start-ups. De Zweedse oprichter Sofie Allert overtuigde de jury van haar ‘fabriek’, waarin ze algen kweekt als duurzaam materiaal voor

bijvoorbeeld zonnepanelen en schoonheidsproducten. De Swedish Algae Factory won de hoofdprijs van 500.000 euro en krijgt zes maanden ondersteuning van zakelijke experts om het bedrijf te laten groeien. Zie greenchallenge.info.

Kleurrijk restmateriaal

Met voedselresten kun je ontzettend veel doen, zo ontdekte designer Nicole Stjernswärd. Zij gebruikt fruit- en groenteschillen om kleurpigmenten te maken. ‘Weinig mensen weten dat een avocadoschil prachtige roze en rode pigmenten geeft’, vertelt Nicole. Met haar bedrijf Kaiku hoopt ze mensen aan het denken te zetten over het vervuilende gebruik van kleurstoffffen in bijvoorbeeld kleding. Kijk op kaiku.bio.

Martine Postma in haar reparatie cafe © Martin Waalboer

Repareren kun je leren

We zijn het repareren verleerd. Fabrikanten maken het je steeds lastiger om producten te maken, waardoor kapotte spullen snel worden vervangen. Met het Repair Café wilde Martine Postma de reparatiecultuur nieuw leven inblazen. Dat lukt al tien jaar met veel succes. In een Repair Café kun je zelf aan de slag of krijg je hulp van een specialist. Inmiddels zijn er honderden te vinden in Nederland, België, de VS, Japan en zelfs Noord-Korea. ‘Mensen voelen zich vaak niet goed over hun weggooigedrag’, aldus Martine. ‘In het Repair Café blijkt dat repareren hartstikke leuk is en vaak helemaal niet zo moeilijk.’ Dankzij het initiatief zijn al bijna een miljoen producten gered van de stort. Op repaircafe.org vind je een Repair Café bij jou in de buurt.

Lekker strandjutten

Noortje Schrauwen bedacht Grondstofjutters, een aantrekkelijke manier om stranden vrij te maken van afval. Grondstofjutters zorgt ervoor dat je bij tientallen strandtenten in Nederland terechtkan voor een speciale jut-tas. Bij inlevering van een volle tas met afval krijg je koffie, thee of een andere beloning. Kijk op grondstofjutters.nl om te zien welke strandtenten zich aangesloten hebben. Wil je meteen aan de slag? Ga dan wel even na welke strandtenten in de winter open zijn

Vrolijke schoonmaakhonden

 

Alex van Eck kon de beelden van natuurgebieden vol afval niet langer aanzien en besloot op zijn eigen, originele manier iets te doen. Hij trainde zijn honden Bas en Joy om plastic flesjes, blikjes en pakjes drinken te zoeken. Op social media delen ze hun dagelijkse schoonmaakacties onder de naam Enjoy Cleaning Up. ‘Je wordt gewoon blij van twee rennende labradors die geobsedeerd zoeken naar flesjes en blikjes. Het geeft een positieve draai aan een serieus probleem.’ Ook je hond trainen? Dat kan! Bij alle hondenscholen van Martin Gaus worden Enjoy Cleaning Up-trainingen aangeboden. Kijk voor tips en evenementen op enjoycleaningup.com.