Groen doen
Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten
Tekst: Elena van Doorn
Op deze pagina delen we vernieuwende ideeën en initiatieven die de wereld beter achterlaten. Ontdek hoe biodiversiteit onder water wordt bevorderd, en met welk duurzaam en energiebesparend materiaal je je huis kan isoleren. En wist je dat je een virtuele boom kan kopen en deze 3D kan zien opgroeien?
Boeren in balans
Stichting Wij.land maakt het boeren makkelijker om over te stappen naar natuurvriendelijke landbouw. Dat doen ze door agrariërs kennis te laten maken met duurzame concepten als het verwerken van natuurmaaisel, het aanplanten van kruidenrijk grasland en natuurlijk bodembeheer.
Groene winnaars
Start-ups Green Healthcare, Picking Up Good Vibrations en Reshore hebben tijdens WWF’s eerste INNO Student Challenge elk 10.000 euro gewonnen voor innovatieve oplossingen voor natuurbescherming.
Green Healthcare vervangt wegwerpproducten in de medische wereld door herbruikbare varianten. Picking Up Good Vibrations gaat stroperij tegen met een nieuw soort bewakingssysteem en ReShore bouwt ecologische golfbrekers om kustlijnen te beschermen.
Stuk voor stuk mooie winnaars die naast een geldprijs professionele coaching krijgen.
Warmte uit het riool
De warmte van je douche-, bad- en ander afvalwater hergebruiken om je huis te verwarmen. Het kan met het HeatCycle-systeem van start-up DeWarmte.
Hiermee wordt restwarmte uit je afvalwater teruggeleverd aan je warmwatervoorziening of verwarming. Het circulaire warmtesysteem is geschikt voor bijna alle woningen en je kunt het zonder ingrijpende verbouwing installeren. Bij invoering in heel Nederland wordt net zo veel CO2-uitstoot bespaard als bij het sluiten van twee kolencentrales.
Auke de Vries en Sander Wapperom van DeWarmte wonnen met hun innovatieve idee de ASN Bank Wereldprijs.
Natuurlijk piepschuim
Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat je huis minder energie verbruikt. Maar wist je dat isolatiemateriaal vaak helemaal niet duurzaam is?
De oprichters van Fairm bedachten een volledig natuurlijk alternatief voor (schuim)isolatie in de bouw. Door lokale reststromen te gebruiken, zoals riet, stro en tomatenstengels, en dit te fermenteren, ontstaat een soort ‘natuurlijk piepschuim’ met een tot wel 80% lagere ecologische voetafdruk.
Go Fairm!
Auto van afval
Het is een team van 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven gelukt om een auto te ontwikkelen die volledig gemaakt is van afval. Denk aan petflessen, lege blikjes en zelfs plastic dat ze zelf uit zee visten.
Het resultaat van anderhalf jaar hard werken is het sportieve autootje Luca. ‘Met de duurzame auto willen we laten zien dat afval waardevol is’, vertelt teamlid Matthijs van Wijk.
De studenten hopen mensen bewust te maken van hun consumptiegedrag en willen bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.
Vishotels
Oceanen en zeeleven staan onder druk door overbevissing, vervuiling en opwarmend water. Max Dijkstra en Jesse de Bont bedachten een manier om biodiversiteit onder water te bevorderen.
Hun ReefSystems zijn kunstmatige rifstructuren waarop zeeplanten, algen, schelpdieren en koralen kunnen groeien. Die zorgen op hun beurt voor voedsel en een veilige leefomgeving voor zeedieren als vissen en krabben. Een soort vishotel dus.
De kunstriffen zijn met succes geplaatst in IJmuiden, bij de Brouwersdam en in het Haringvliet. ‘Om ons werk tot leven te zien komen, geeft een onbeschrijfelijk gevoel’, zegt Max Dijkstra. ‘Het motiveert om de volle honderd procent te geven en de natuur wereldwijd te ondersteunen.
Lekker fris, lekker anders
Wist je dat je met cacao veel meer kunt dan chocola maken? Kumasi Drinks gebruikt het vruchtvlees van de cacaovrucht – een restproduct van de boon – om sapjes en frisdrank van te maken. Zo kunnen cacaoboeren meer verdienen en kunnen wij genieten van een (h)eerlijk drankje.
Ondernemers Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power wonnen met dit idee de tweede prijs van de ASN Bank Wereldprijs. En nee, het drankje smaakt niet naar chocola, maar is juist fris en fruitig.
Boswandelen op de bank
Een virtuele boom kopen en die live in 3D zien opgroeien? Dit idee komt van de 23-jarige Joris Olde Rikkert, oprichter van het natuurherstelplatform Treemendo.
Hij ontwikkelde een app waarmee je een boom – of zelfs een heel bos – kunt kopen. Vervolgens kun je via augmented reality zien hoe je boom groeit, of hij gezond is en hoeveel CO2 hij opslaat.
Op deze manier wil Joris mensen met de natuur verbinden en zo natuurherstel bevorderen. Het team van Treemendo heeft al inheemse bossen in Engeland en Spanje geplant.