Ola Jennersten / WWF-Sweden

Groen doen

Tekst: Elena van Doorn

Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten.

Cas en Paul tussen fietsjes Isa van Gemeren

De kinderfiets die meegroeit

Kinderen groeien, fietsen niet. Dat inzicht inspireerde Cas Beyer en Paul Remie tot het circulaire fietsplatform BikeFlip. Ze vinden het zonde dat veel kinderen met elke groeispurt een nieuwe fiets krijgen, waardoor veel fietsen in schuurtjes staan weg te roesten. Het duo ontwikkelde een maandabonnement voor kinderfietsen. Groeit een kind uit de fiets, dan kies je een nieuwe uit op de website. Het BikeFlip-team levert hem thuis af met een bakfiets. En als er iets kapot is, dan wordt het gerepareerd. Voorlopig is BikeFlip nog alleen in de regio Utrecht actief. Interesse? Kijk op bikeflip.nl.

Struikroven is schatzoeken

Planten die verloren gaan door de komst van nieuwbouw. Bernice Kamphuis zag het gebeuren in haar woonplaats Eindhoven. In haar sloopwijk zou al het bestaande groen worden platgewalst. Ze besloot samen met andere buurtbewoners de volwassen planten en struiken te redden en zo werd Stichting Struikroven geboren. Inmiddels hebben er al negentien struikroofacties plaatsgevonden in Nederland en zetten woningcorporaties en
projectontwikkelaars struikrovers in om het bestaande groen te hergebruiken.

‘Struikroven is schatzoeken’, aldus Bernice, die zelf een prachtige rododendron scoorde voor haar nieuwe tuin. ‘Bestaand groen is heel goed te verplaatsen. Mijn eigen tuin is daar het bewijs van.’ De missie van Stichting Struikroven is het redden van groen een vast onderdeel van nieuwbouw te maken.

Ook struikrover worden? Geef je op via struikroven.nl.

 
Yoghurt Barn

110% duurzaam

Ondernemen én een positieve impact maken op de planeet? Het kan! De lunchroomketen YB by Yoghurt Barn werd afgelopen jaar een Certified B Corporation, een certificaat voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Sinds de oprichting in 2011 bieden oprichters Wouter en Esther Staal honderd procent biologische zuivelproducten aan, maar het koppel gaat een stap verder. Door alles wat ze doen onder de loep te nemen – van het aanbod van producten (in 2023 volledig plantaardig) tot de inrichting van hun lunchrooms en kleding van de medewerkers – wisten ze de milieu-impact van hun bedrijf flink te verkleinen. Waar ze CO2-uitstoot niet kunnen reduceren, compenseren Wouter en Esther dit voor 110% door te investeren in herbebossingsprojecten.

Nieuwe technologie tegen stropen

Tim van Deursen en Thijs Suijten zijn techneuten met een passie om de wereld een beetje beter te maken. Met hun non-profitorganisatie Hack the Planet proberen ze met slimme technologie problemen te tackelen. Om stroperij te voorkomen, ontving Hack the Planet 20.000 euro uit WWF’s INNO-fonds. Met dit geld ontwikkelden Tim en Thijs een systeem dat rangers helpt stropers op te sporen. Het idee? Stropers kunnen niet zonder hun mobiele telefoon en via die telefoon kun je hun verblijfplaats ontdekken. Afgelopen zomer werd de technologie getest in Gabon. ‘Rangers krijgen een bericht wanneer stropers een reservaat binnendringen’, aldus Tim van Deursen. ‘Voor rangers voelt de techniek als magie, voor ons is het een bewijs dat we echt verschil kunnen maken met de inzet van technologie voor natuurbescherming.’ Ook dit jaar maken startups weer kans op een bedrag uit het INNO-fonds. De finalisten zijn bekend en in mei worden de winnaars bekendgemaakt.

 

Buurman & Buurman

In Rotterdam en Utrecht vind je de eerste circulaire bouwmarkten van Nederland. Ze heten Buurman en geven restmaterialen van onder meer bouwbedrijven, festivals en kunstinstellingen een nieuw leven. Daarnaast is het een openbare werkplaats waar je workshops en cursussen kunt volgen. Het concept slaat aan en dus gaan de bouwfanaten in Utrecht verhuizen naar een ruimere locatie voor al hun grote plannen. Zo willen ze stadshout gaan verkopen, gemaakt van gekapte bomen uit de stad.

Wolhalla

Ooit was de Nederlandse wolindustrie booming business, maar inmiddels is wol van onze schapen een afvalproduct geworden. Hoge transportkosten en een door COVID-19 stilgevallen vraag, zorgden ervoor dat 1,5 miljoen kilo wol jaarlijks in de prullenbak belandt. Ontwerpers Janne de Hoop en Mirthe Snoek willen daar met het Hollands Wol Collectief een stokje voor steken. Hun missie? Alle Nederlandse wol lokaal verwerken en verkopen. Daarbij maken ze zich hard voor een eerlijke prijs voor boeren. Meer weten? hollandswolcollectief.nl

 
Kleedje met planten en appels Sprinklr

Wildplukken in je eigen tuin

Met kant-en-klare voedselbospakketten maakt biologisch tuincentrum Sprinklr het wel heel makkelijk om je eigen voedselbosje aan te leggen. Al vanaf 4 vierkante meter kun je aan de slag. Afhankelijk van het gekozen pakket oogst je 15 tot 21 verschillende soorten, van appels tot vlierbessen. Dat is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens goed voor de natuur. ‘Samen zorgen de planten in rap tempo voor verbetering van de bodem op een natuurlijke manier’, zegt voedselbosboer Frank de Gram, die de pakketten samenstelt. ‘Ze bieden plek en voedsel aan heel veel insecten, waar vogels weer van profiteren.’

De bosjes zijn te bestellen op sprinklr.co.