Groen doen
Tekst: Elena van Doorn
Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten.
De kinderfiets die meegroeit
Kinderen groeien, fietsen niet. Dat inzicht inspireerde Cas Beyer en Paul Remie tot het circulaire fietsplatform BikeFlip. Ze vinden het zonde dat veel kinderen met elke groeispurt een nieuwe fiets krijgen, waardoor veel fietsen in schuurtjes staan weg te roesten. Het duo ontwikkelde een maandabonnement voor kinderfietsen. Groeit een kind uit de fiets, dan kies je een nieuwe uit op de website. Het BikeFlip-team levert hem thuis af met een bakfiets. En als er iets kapot is, dan wordt het gerepareerd. Voorlopig is BikeFlip nog alleen in de regio Utrecht actief. Interesse? Kijk op bikeflip.nl.
110% duurzaam
Ondernemen én een positieve impact maken op de planeet? Het kan! De lunchroomketen YB by Yoghurt Barn werd afgelopen jaar een Certified B Corporation, een certificaat voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Sinds de oprichting in 2011 bieden oprichters Wouter en Esther Staal honderd procent biologische zuivelproducten aan, maar het koppel gaat een stap verder. Door alles wat ze doen onder de loep te nemen – van het aanbod van producten (in 2023 volledig plantaardig) tot de inrichting van hun lunchrooms en kleding van de medewerkers – wisten ze de milieu-impact van hun bedrijf flink te verkleinen. Waar ze CO2-uitstoot niet kunnen reduceren, compenseren Wouter en Esther dit voor 110% door te investeren in herbebossingsprojecten.
Buurman & Buurman
In Rotterdam en Utrecht vind je de eerste circulaire bouwmarkten van Nederland. Ze heten Buurman en geven restmaterialen van onder meer bouwbedrijven, festivals en kunstinstellingen een nieuw leven. Daarnaast is het een openbare werkplaats waar je workshops en cursussen kunt volgen. Het concept slaat aan en dus gaan de bouwfanaten in Utrecht verhuizen naar een ruimere locatie voor al hun grote plannen. Zo willen ze stadshout gaan verkopen, gemaakt van gekapte bomen uit de stad.
Wildplukken in je eigen tuin
Met kant-en-klare voedselbospakketten maakt biologisch tuincentrum Sprinklr het wel heel makkelijk om je eigen voedselbosje aan te leggen. Al vanaf 4 vierkante meter kun je aan de slag. Afhankelijk van het gekozen pakket oogst je 15 tot 21 verschillende soorten, van appels tot vlierbessen. Dat is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens goed voor de natuur. ‘Samen zorgen de planten in rap tempo voor verbetering van de bodem op een natuurlijke manier’, zegt voedselbosboer Frank de Gram, die de pakketten samenstelt. ‘Ze bieden plek en voedsel aan heel veel insecten, waar vogels weer van profiteren.’
De bosjes zijn te bestellen op sprinklr.co.