Wilde rituelen
In beeld
Rituelen vormen een belangrijk houvast in een onvoorspelbare wereld. Niet alleen mensen hebben ze. Gedragsecoloog Caitlin O’Connell bestudeerde jarenlang hoe dieren omgaan met samenwerken, verleiden, begroeten en rouwen. Ze beschreef haar bevindingen in het boek Wilde Rituelen.
Rouwen
Er zijn veel verhalen over hoe wilde olifanten hun dode soortgenoten begraven door aarde op het lichaam te strooien of het met takken te bedekken. Olifanten keren soms terug naar dode familieleden of naar de plaats waar hun familielid is gestorven. Wolven janken om vele redenen. Wij zijn het meest vertrouwd met hun gehuil ’s nachts, waarmee ze als groep hun territorium afbakenen. Ze janken echter ook om andere redenen, bijvoorbeeld als ze verdrietig zijn om het verlies van een wolf uit de roedel.
Samenwerken
Jachtpartijen door carnivoren, zoals troepen leeuwen, hyena’s en luipaarden, zijn gecoördineerd en gebaseerd op samenwerking, waarbij elke jager zijn eigen expertise heeft en een specifieke positie inneemt in de groep.
Verleiden
De paartijd van de flamingo begint met een vreemd ritueel: de hele zwerm flamingo’s doet mee aan een groepsmars met gesynchroniseerde bewegingen. Hierna begint het baltsritueel, waarbij het mannetje met een indrukwekkende choreografie indruk op een vrouwtje wil maken.
Begroeten
Zebramannetjes bijten elkaar ter begroeting in de nek. Deze beetjes zijn speels en gaan vaak gepaard met het schudden van de kop en een hoge roep. Ook vertonen ze overdreven kauwgedrag met ontblote tanden en opgetrokken lippen alsof ze lachen. Dit ritueel is bedoeld om de spanning weg te nemen en aan vertrouwen te bouwen.
Win het boek
Wil je kans maken op het boek Wilde Rituelen van Caitlin O'Connell? We mogen tien boeken weggeven!
In het boek beschrijft ze tien lessen die mensen van dieren kunnen leren, bijvoorbeeld over begroeten, samenwerken en rouw.