Kijken, lezen, doen

GENIET VAN DE NATUUR

Wil je meer weten over natuur en wilde dieren of wil je juist graag de natuur in? WWF geeft op deze pagina leuke tips! Met films, muziek en boeken.

Tekst: Cynthia van Zwol

Belevenissenbos

Een leuk dagje uit hoeft niet duur te zijn. Het Belevenissenbos in Lelystad is 60 voetbalvelden groot, staat vol met speelplekken en er zijn leuke wandelroutes en waterpartijen te vinden Kinderen vanaf zes jaar kunnen hier urenlang struinen en klauteren. Grote kans dat je de kudde vrij levende paarden ziet rondlopen, dus aan avontuur geen gebrek! 

Net tasje met sinaasappelen

Elke stap telt

Alles wat we doen, eten en kopen heeft impact op de wereld en de natuur om ons heen. Als veel mensen kleine stapjes zetten in de richting van een duurzame leefstijl, kunnen we samen grote impact hebben. Door leuke en verrassende dingen te onderzoeken die meteen voelen als winst, wil het online platform 52 Weken Duurzaam zo veel mogelijk mensen inspireren en uitdagen om hun eigen versie van een groene leefstijl te ontwikkelen. Elke week krijg je een concrete tip in je mailbox. Word je er gelukkig van, dan hou je het vol. Zo niet, dan sla je hem over. Je kunt elk moment gratis instappen. 

Zet de knop om

Zaterdag 25 maart is het weer tijd voor een krachtig signaal van iedereen die geeft om natuur en klimaat. Om 20.30 uur gaat tijdens Earth Hour een uur het licht uit in miljoenen huishoudens, bedrijven en gebouwen over de hele wereld. Tijdens het uur in het donker zijn er veel dingen die je kunt doen. Denk aan een heerlijk diner bij kaarslicht.

Luilekkerland in je achtertuin

Grote voedselbossen zijn bezig met een opmars in Nederland. Ze zorgen voor meer biodiversiteit en er groeien heerlijke vruchten, noten en ander eten. Als je een tuin hebt van minimaal vier vierkante meter, kun je via Sprinklr nu ook een eigen voedselbosje aanleggen. Ideaal voor je smaakpapillen en bovendien is een voedselbos een paradijs voor insecten en vogels. Ook erg fijn: zo’n voedselbosje onderhoudt zichtzelf. Behalve oogsten hoef je bijna niets te doen.

Spiegel uit het dierenrijk

Dieren gedragen zich vaak hetzelfde als mensen en houden ons op die manier een spiegel voor. Dat vindt boswachter Arjan Postma, die de wereld om ons heen nét even anders bekijkt. In zijn boek Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen laat hij zien dat mensen en dieren meer op elkaar lijken dan we denken. Met zijn aanstekelijke manier van vertellen levert dit wonderlijke verhalen uit de natuur op. We mogen tien exemplaren weggeven!

Doe nu mee!

Beste plantaardige restaurant ter wereld

Wist je dat in ons land het beste plantaardige restaurant ter wereld te vinden is? Op het internationale Gastronomic Forum won De Nieuwe Winkel in Nijmegen afgelopen jaar deze prestigieuze titel. Als je reserveert kom je dan ook waarschijnlijk op de wachtlijst terecht, maar dit restaurant is het wachten absoluut waard. Sterrenchef Emile van der Staak en zijn brigade koken met de heerlijkste en wonderlijkste plantaardige producten van dichtbij.

Erop uit

Stedentrip op het spoor

Het voorjaar staat voor de deur en de reiskriebels voor een leuke stedentrip beginnen misschien ook wel te komen. Met het vliegtuig ben je zo in Milaan, maar wist je dat de stad ook prima (en veel klimaatvriendelijker per trein te bereiken is? Hetzelfde geldt voor verrassend leuke steden als het Oostenrijkse Innsbruck of het Franse Lille. En hoe relaxed is het om met een mooi uitzicht en lekker achterover leunend zó een mooie plaats binnen te rijden? Zonder parkeerproblemen of wachten op koffers. Op site van de ANWB vind je tien mooie stedentrips die je met de trein kunt maken.

Walvissen in het Scheepvaartmuseum

Verborgen achter NEMO vind je in Amsterdam nog een plek voor een heel leuk dagje uit. In het Scheepvaartmuseum vallen jong en oud nooit tussen wal en schip. Spring aan boord van een stoere Oost-Indiëvaarder uit de VOC-tijd. Of bezoek de interactieve tentoonstelling Het verhaal van de walvis, opgezet samen met WWF. Daarin kun je zien hoe we door de eeuwen heen naar de walvis hebben gekeken. Ook leer je meer over de walvisjacht en hoe deze jacht de walvis tot een bedreigde diersoort heeft gemaakt.