Column
Elke editie schrijft een WWF-ambassadeur of influencer over wat hem of haar bezighoudt op het gebied van natuur en milieu. Deze keer: YouTuber Marije van der Made.
‘Verspilde moeite is een grote zonde’
Stel je voor: je hebt op je werk een Excelsheet gemaakt. Je hebt er weken, misschien wel maanden aan gewerkt. Al je bloed, zweet en tranen erin gestopt. Het is een masterpiece. En vandaag is de dag dat je het aan je leidinggevende gaat laten zien. Je stapt het kantoor binnen en presenteert je werk. Vol verwachting wacht je op een reactie. Maar wat gebeurt er? Je leidinggevende kijkt ernaar en gooit het in de prullenbak. Bedankt, volgende.
Doet pijn hè? Maar dit is wel wat we in Nederland doen met eten. En niet met één Excelsheet, maar met mil-joe-nen! We gooien jaarlijks met z’n allen 590 miljoen goed voedsel weg. Dat betekent 34 kilo per persoon. Hoe bizar dit is drong pas echt tot me door toen ik voor WWF een video maakte over biodiversiteit en natuurlijke landbouw. Ik ging op bezoek bij Krispijn, een biologische boer die met veel liefde zijn groente verbouwt. Achteraf voelde ik me zowel geïnspireerd als depri.
Want ook ik ben niet perfect en gooi weleens eten weg. Eten dat misschien wel maanden bij boer Krispijn heeft gegroeid. Dat geoogst wordt, stuk voor stuk door de handmatige selectie gaat, wordt schoongemaakt en verpakt en op transport gaat naar de supermarkt. En wat doe ik? Ik vergeet het en laat het verpieteren. Negen procent van ons eten belandt in de afvalbak. NEGEN PROCENT!
Brood, zuivel en groenten zijn de aanvoerders van ‘team verspilling’. Een team dat we, als we nét iets bewuster met eten omgaan, makkelijk kleiner kunnen maken. Ik zet me ervoor in en ik hoop jij ook. Want verspilde moeite is een grote zonde. Of het nu gaat om jouw Excelsheet of een prei.