WWF / Clive Tesar

De voetafdruk van…

Hoe scoren Nederlanders op de vier thema’s die samen onze ecologische voetafdruk bepalen? Deze keer: IT-manager Malou Gordijn. Tekst: Ernest Marx

Malou Gordijn

Malou Gordijn (38) werkt als IT-manager bij een grote bank. Ze is getrouwd en woont in een tussenwoning met haar man, dochter van 9 en zoon van 7. Van het gezin zijn Malou’s dochter en man het meest milieubewust.

 

Wonen

"We wonen in een relatief nieuwe, goed geïsoleerde tussenwoning. Mét programmeerbare thermostaat. Die hadden we voorheen niet en toen vergaten we de verwarming nogal eens lager te zetten als we ’s ochtends naar ons werk gingen. Dat gebeurt niet meer, want alles gaat automatisch. Verder hebben we groene stroom en ik laat niet onnodig lampen branden. Met water ben ik minder zuinig. Ik zet twee keer per dag de vaatwasser aan. Dat komt vooral door mij. Mijn man zegt weleens: “Gebruik dat glas nou gewoon twee of drie keer!” We wassen ook best wel veel. Als de kinderen kleding één keer hebben gedragen, vind ik het vaak vies en doe ik het in de was. Dat zou misschien niet altijd hoeven. Daarin is winst te behalen."

Voeding

"Ons goede voornemen voor dit jaar was: minder vlees eten. Dat gaat hartstikke goed. We eten nog maximaal drie keer per week vlees en twee keer vis. Ik zie mezelf nooit vegetariër worden, daarvoor vind ik vlees te lekker. Maar door te minderen zijn we toch al best gezond en duurzaam bezig. In de supermarkt koop ik niet per se milieubewust. Maar als ik zie dat kip extreem goedkoop is, denk ik: “Hier klopt iets niet. Is dit wel gezond?” Dan koop ik liever biologisch. Maar groente en fruit juist weer niet. Als ik moet kiezen tussen een biologische komkommer van een euro of een gewone van vijftig cent, ga ik toch voor de goedkopere."

Lifestyle

"Ik vergeet vaak een tas mee te nemen naar de winkel, waardoor ik steeds met nieuwe plastic tasjes thuiskom. Het zit nog niet in mijn systeem. Bij mijn dochter wel. We waren laatst in een speelgoedwinkel en onze spullen pasten best in één tas. Toch kreeg zij een extra tasje voor haar eigen spulletjes. Ze gaf het terug aan de verkoopster en zei: “Dat is niet goed voor het milieu.” Kijk, dat zou ik nou ook moeten doen! Verder koop ik regelmatig nieuwe kleding, voor mezelf maar vooral voor de kinderen. Ook online. Ik denk dat we gemiddeld drie pakketjes per week bezorgd krijgen. Maar ik recycle wel. Kleding of spullen die we niet meer gebruiken, geef ik weg of gaan op Marktplaats."

Vervoer & vakantie

"We gaan twee of drie keer per jaar op vakantie. Meestal met de auto. Over het algemeen zijn onze zomervakanties in Europa. Zo rijden we naar Portugal, met mijn benzineauto. Mijn man rijdt elektrisch, maar bij zulke lange afstanden is opladen bijna niet te doen. Ik ga ook wel weekendjes weg met het vliegtuig. Dat zou ik niet willen opgeven, daarvoor hou ik te erg van reizen. Van vliegschaamte heb ik geen last, maar als ik CO2-emissie kan compenseren zal ik dat altijd doen. Ik vind het niet erg om voor een vliegticket wat extra te moeten betalen."

6,35 hectare

De ecologische voetafdruk van Malou Gordijn is 6,35 hectare. Een fractie boven de gemiddelde Nederlander, die op 6,3 zit. "Ik ben me ervan bewust dat ik niet op alle vlakken even duurzaam bezig ben. Toch schrik ik van de uitslag. Vooral van het gegeven dat als iedereen leeft zoals wij er 3,6 aardbollen nodig zijn. Zo had ik er nooit over nagedacht. Maar het ergste is dat de meeste mensen blijkbaar leven zoals ik. We mogen er allemaal wel wat harder aan trekken."

Benieuwd naar jouw voetafdruk?