Michel Gunther / WWF

Groen doen

Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten

Tekst: Elena van Doorn

Op deze pagina delen we vernieuwende ideeën en initiatieven die de wereld beter achterlaten. Ontdek hoe je eten kan afhalen zonder veel afval, hoe je een rondje kan varen en tegelijkertijd plastic kan opruimen en hoe Amsterdam de daken groen houdt.

PackBack

Afhaal zonder afval

Af en toe een maaltijd bestellen, da’s lekker en makkelijk. Helaas komt het eten vaak in bakjes en tasjes van wegwerpplastic of aluminiumfolie. PackBack heeft daar een fijne oplossing voor bedacht. Bij steeds meer restaurants op thuisbezorgplatforms kun je kiezen voor hun herbruikbare verpakking. Je betaalt een klein bedrag aan statiegeld en dat krijg je weer terug zodra je je verpakking inlevert op een moment dat het jou uitkomt. Geen plastic afval, wel een lekkere maaltijd. Via packback.app kun zien welke zaken deelnemen bij jou in de buurt.

Nichon

Van boer tot bakker

Nederlands graan voor Nederlands brood. Dat klinkt logisch. Maar in de praktijk wordt ons graan vooral gebruikt voor veevoer. Het Graanschap pakt het anders aan. In de Noordoostpolder telen ze Nederlands graan, dat ze malen en waar ze vervolgens ook zelf brood van bakken. Ze hebben dus de hele broodketen in eigen hand. Het Graanschap wil niet alleen lekker brood maken, maar er ook voor zorgen dat de graanteelt de biodiversiteit bevordert. Aan de rand van hun akkers liggen daarom stroken met bloemen om bijen, insecten en vogels aan te trekken. Brood bestellen kan via hetgraanschap.nl.

iKapitein ecosloep met oprichter Wesley dos Santos Rick Keus Fotografie

Schoonmaaksloep

Lekker varen over de Rotterdamse Maas en tegelijk de rivier een stukje schoner achterlaten? De elektrische bootjes van iKapitein hebben een ingebouwde vuilvanger die afval opvangt terwijl je langs de skyline van Rotterdam vaart. Elke ecosloep heeft een afvalbak van twintig liter. Die wordt na de rit gewogen, zodat je meteen ziet wat jouw bijdrage is geweest. Het bruikbare afval wordt versmolten om nieuwe producten van te maken, zoals speeltoestellen. Reserveren kan via ikapitein.nl.

Rooftop Revolution, Alice Wielinga

Rooftop Revolution

Met planten, bloemen en kruiden wil Rooftop Revolution de Nederlandse stadsdaken vergroenen. ‘Er is in steden een behoefte aan groen, maar ook een gebrek aan ruimte’, zegt directeur Jan Henk Tigelaar. ‘Op daken is nog wel plek. Dat biedt de mogelijkheid om uitdagingen als biodiversiteitsverlies en klimaatverandering aan te pakken.’ Groene daken trekken volgens Tigelaar insecten en vogels aan en zorgen voor verkoeling. Ook houden ze water vast en verfraaien ze het uitzicht. Er zijn al Rooftop Revolution-daken in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Den Haag. Kijk op rooftoprevolution.nl.

MVO Nederland

Minister van de nieuwe economie

Elk jaar roept MVO Nederland een vooruitstrevende ondernemer uit tot ‘minister van de nieuwe economie’. Uit meer dan tweehonderd kandidaten werd deze keer Michel Scholte (34) verkozen. Hij is oprichter van True Price, een sociale onderneming die een methode heeft ontwikkeld om de echte kostprijs van producten te berekenen. Ook begon Scholte het Impact Institute dat bedrijven inspireert om impact te maken. Als minister van de nieuwe economie vertegenwoordigt hij de stem van Nederlandse ondernemers die toekomstgericht beleid willen versnellen, zodat we de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling kunnen halen.

Bob Hendrikx Loop Biotech

Levende doodskist

Uitvinder, ontwerper, architect: Bob Hendrikx is het allemaal. In zijn bijzondere designs gebruikt hij levende organismen. Zo bouwde hij een doodskist van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Mycelium zet organisch materiaal en verontreinigende stoffen om in verse plantenvoeding. Zijn levende doodskist was afgelopen jaar te zien op de Dutch Design Week. Meer weten? Kijk eens op loop-of-life.com.

KRNWTR+

Water zonder bijsmaak

Waarom iets verpakken en vervoeren als je het ook lokaal kunt tappen? Dat is de gedachte achter KRNWTR+, een bedrijf dat waterdispensers voor de horeca, bedrijven en scholen maakt. Daarmee tap je gefilterd, gekoeld en eventueel bruisend water recht uit de kraan. ‘Zo drink je lokaal water zonder de bijsmaak van onnodig transport en afval’, legt CEO Babs van de Voort uit. Daarnaast gaat vijf procent van de omzet naar initiatieven die zich inzetten om de plastic soep te verminderen. Geïnteresseerd? Je leest meer op krnwtr.nl.

Soil Heroes Foundation

Grondhelden

Na jarenlang traditioneel boeren stapten akkerbouwers Jeroen en Mellany Klompe over op regeneratieve landbouw. Dat is een manier van werken waarbij natuurlijke hulpbronnen worden versterkt en de bodemkwaliteit vooropstaat. ‘We zijn gestopt met ploegen, voegen alleen organische compost toe en verstoren de grond zo min mogelijk’, vertelt Mellany. Via de door hen opgerichte Soil Heroes Foundation werken Jeroen en Mellany samen met onderzoekers. Zij bestuderen het bodemleven, meten de hoeveelheid CO2-opslag in de grond en kijken hoeveel water er wordt vastgehouden. Het project krijgt steun van het INNO Fonds van het Wereld Natuur Fonds. ‘We hopen een voorbeeld te zijn voor grootschalige regeneratieve landbouw in Europa.’