Groen doen
Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten Tekst: Jaap Backx
Meer geven met minder
LoonGift is een online platform waarmee je via je salaris direct kunt schenken aan een goed doel naar keuze (waaronder WWF). Op die manier wil bedenker The Social Handshake het voor werkgevers en werknemers makkelijk maken om maandelijks bij te dragen aan een duurzame en sociale wereld. Zonder gedoe en papierwerk en mét belastingvoordeel. Daardoor kost het minder om meer te geven. In Groot-Brittannië is loongift al hartstikke populair, nu Nederland nog. Geïnteresseerd? Op loongift.nl kunnen zowel werkgevers als werknemers zich aanmelden.
Klimaatdokters
De gezondheidszorg veroorzaakt zo’n 7 procent van alle broeikasgassen in Nederland. Die uitstoot kan flink omlaag, denken de vier oprichters van het online platform De Klimaat Dokter. Hun missie: de medische wereld vergroenen door op een positieve manier praktische ideeën aan te reiken. Van narcose zonder heftige broeikasgassen tot groene energie in ziekenhuizen en veel minder vervuilende verkeersbewegingen. Er valt heel veel te winnen. En wat goed is voor het milieu, is uiteindelijk ook goed voor de gezondheid van de mens.
Koffie zonder bijsmaak
WWF-onderzoek wijst uit dat koffie een belangrijke oorzaak is van tropische ontbossing. Northern Wonder wil de koffiemarkt duurzaam transformeren met ‘koffievrije’ koffie die qua smaak niet van echt te onderscheiden is. Daarvoor gebruikt het bedrijf alleen niet-tropische ingrediënten, zoals knollen, bollen, pitten en zaden. Als je Northern Wonder wil proberen, moet je nog even geduld hebben: de koffie is nog niet te koop. De ontwikkeling van het product is te volgen op northern-wonder.com.
Piepschuim van paddenstoelen
Piepschuim is een vervuilend product met een flinke milieu-impact. Gelukkig is er in het Gelderse dorp Heerewaarden aan een duurzaam alternatief gewerkt. Grown.bio mixt sporen van paddenstoelen met landbouwafval. Daarmee worden mallen gevuld en na vijf dagen drogen ontstaat er stevig, licht en volledig composteerbaar verpakkings-en isolatiemateriaal. In 2021 haalde het piepschuim van de toekomst de eerste plek in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel.