Groen doen

Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten Tekst: Jaap Backx

Meer geven met minder

LoonGift is een online platform waarmee je via je salaris direct kunt schenken aan een goed doel naar keuze (waaronder WWF). Op die manier wil bedenker The Social Handshake het voor werkgevers en werknemers makkelijk maken om maandelijks bij te dragen aan een duurzame en sociale wereld. Zonder gedoe en papierwerk en mét belastingvoordeel. Daardoor kost het minder om meer te geven. In Groot-Brittannië is loongift al hartstikke populair, nu Nederland nog. Geïnteresseerd? Op loongift.nl kunnen zowel werkgevers als werknemers zich aanmelden.

De toekomst van zonnepanelen

Zon speelt een sleutelrol in de energietransitie. Helaas zijn veel van de huidige zonnepanelen zo ontworpen dat ze niet of lastig gerepareerd en gerecycled kunnen worden. Het Nederlandse Biosphere Solar – een start- up van studenten van de TU Delft – wil radicaal breken met deze niet-duurzame manier van produceren. Ze ontwikkelden een nieuw type paneel dat overal ter wereld makkelijk gerepareerd, technologisch geüpgraded en hoogwaardig gerecycled kan worden. Biosphere Solar is een van de finalisten van de INNO Student Challenge 2022 van het Wereld Natuur Fonds. De drie besten winnen elk € 10.000 om hun idee te realiseren.

 
Martijn Gijsbertsen

Klimaatdokters

De gezondheidszorg veroorzaakt zo’n 7 procent van alle broeikasgassen in Nederland. Die uitstoot kan flink omlaag, denken de vier oprichters van het online platform De Klimaat Dokter. Hun missie: de medische wereld vergroenen door op een positieve manier praktische ideeën aan te reiken. Van narcose zonder heftige broeikasgassen tot groene energie in ziekenhuizen en veel minder vervuilende verkeersbewegingen. Er valt heel veel te winnen. En wat goed is voor het milieu, is uiteindelijk ook goed voor de gezondheid van de mens.

Woonboot 2.0

Floating Students is het geesteskind van jeugdvrienden Benjamin Cadée en Stan Bastiaansen. Tijdens hun studie ontdekten ze dat veel binnenvaartschepen vroegtijdig worden afgedankt. Dat bracht ze op het idee om deze boten te redden van de sloop en om te toveren tot duurzame, collectieve studentenwoningen. Tijdens de verbouwing gebruiken ze alleen biobased materialen. Groene gevels en drijvende tuinen dragen bij aan de biodiversiteit op en om de boot. Het eerste woonschip komt in Rotterdam te liggen en is naar verwachting in de loop van dit of volgend jaar bewoonbaar.

 

Koffie zonder bijsmaak

WWF-onderzoek wijst uit dat koffie een belangrijke oorzaak is van tropische ontbossing. Northern Wonder wil de koffiemarkt duurzaam transformeren met ‘koffievrije’ koffie die qua smaak niet van echt te onderscheiden is. Daarvoor gebruikt het bedrijf alleen niet-tropische ingrediënten, zoals knollen, bollen, pitten en zaden. Als je Northern Wonder wil proberen, moet je nog even geduld hebben: de koffie is nog niet te koop. De ontwikkeling van het product is te volgen op northern-wonder.com.

Swip Swap speelgoed

Heel veel speelgoed verdwijnt al snel in de kast, op zolder of bij het afval. Zonde, want andere kinderen zouden er graag mee spelen. Bovendien zorgt onnodige productie van nieuw speelgoed voor afval, verpakkingsmateriaal en milieubelasting door het transport. Met Swip Swap kunnen ouders en kinderen gebruikt speelgoed makkelijk ruilen, delen of verkopen. Op deze gratis app vind je al het tweedehands aanbod bij jou in de buurt en je kunt er ook zelf speelgoed opzetten waarmee niet meer wordt gespeeld.

 

Piepschuim van paddenstoelen

Piepschuim is een vervuilend product met een flinke milieu-impact. Gelukkig is er in het Gelderse dorp Heerewaarden aan een duurzaam alternatief gewerkt. Grown.bio mixt sporen van paddenstoelen met landbouwafval. Daarmee worden mallen gevuld en na vijf dagen drogen ontstaat er stevig, licht en volledig composteerbaar verpakkings-en isolatiemateriaal. In 2021 haalde het piepschuim van de toekomst de eerste plek in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel.

No waste, wel feest

Confetti is geen feest voor de natuur. Vaak is het gemaakt van kunststof waarvan de resten blijven liggen in parken en plantsoenen. Uiteindelijk verpulveren ze tot microplastics die weer in ons water en voedsel terechtkomen. Candy Converters pakt het anders aan. Dit bedrijf maakt biologisch afbreekbare confetti van snoeppapier dat gemaakt is van reststromen uit de voedselindustrie. Helemaal circulair dus. Het laat geen sporen na in het milieu, de kleur geeft niet af en het is brandveilig. Je vindt de duurzame confetti op candyconverters.com, samen met andere producten voor een groen feestje.