WWF-NL / Tessel in 't Veld

Groen doen

Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten

Tekst: Jaap Backx

Broodnodige verandering

Je kent ze vast. De plastic clipjes waarmee je zakken brood, eierkoeken en bolletjes dichthoudt. In totaal gaat het om honderden miljoenen stukjes wegwerpplastic per jaar. In het beste geval belanden ze in de afvalemmer, maar je ziet ze ook vaak op straat slingeren. Gelukkig is er een duurzaam alternatief in de vorm van karton of papier. Via operatiebroodclipje.nl proberen KarTent – producent van kartonnen gebruiksartikelen – en greenfluencer The Happy Activist alle bakkers van Nederland over te laten stappen op karton. En er is meer goed nieuws, want ook Albert Heijn gaat voor papieren clips. Die stap scheelt alleen al zo’n 125 miljoen stukjes wegwerpplastic per jaar!

Het zwarte goud

In veel tuinen gebeurt iets onlogisch. We halen plantenresten weg om het netjes te maken. Vervolgens kopen we in een tuincentrum compost – die is gemaakt van plantenresten. Terwijl je groenafval prima thuis kunt omtoveren tot een voedingsbron voor je tuin. Dat is bovendien makkelijk, goedkoop en duurzaam. Om zoveel mogelijk mensen aan het zwarte goud te krijgen, heeft een clubje enthousiastelingen uit Raalte de Compostbrigade opgericht. Op compostbrigade.nl vind je een complete gids voor verschillende compostmethoden.

 

Zachte revolutie

Dat de landbouwsector onder spanning staat, is geen nieuws. En dat dit voor boosheid zorgt ook niet. Maar er is ook een ander boerengeluid. Caring Farmers is begonnen als een diverse groep agrariërs die zich sterk maakt voor natuurinclusieve landbouw. Tegelijkertijd benadrukken ze dat boeren het systeem niet alleen kunnen veranderen – we zullen het met z’n allen moeten doen. Daarom nodigt Caring Farmers allerlei soorten mensen en organisaties uit om zich aan te sluiten bij de beweging. Een groeiende groep wetenschappers, dierenartsen, bedrijven, goede doelen (waaronder WWF) en consumenten doet mee.

Ben je ook voor een zachte landbouwrevolutie? Kijk dan eens op caringfarmers.nl

Verfspoelwater wordt drinkwater

Wekelijks spoelen we miljoenen liters vuil verfwater door de gootsteen. Daarin zitten microplastics die via het riool in het oppervlaktewater belanden. Dat moet anders, dacht schilder Jeroen Oostveen van Freshpaint uit Woerden. Hij sloot zich aan bij Clean Water Global, een initiatief om verfspoelwater te recyclen. Van de vaste stoffen uit het water wordt plamuur gemaakt. De rest is drinkwater. Collega-schilders en particulieren uit de provincie Utrecht kunnen hun afvalwater bij Jeroen inleveren. ‘Het werkt heel simpel’, zegt hij. ‘Zet een emmer in de gootsteen en spoel daarin je rollers en kwasten uit. Deksel erop en breng hem naar een CWG-inleverpunt in de buurt. Die vind je op cleanwaterglobal.be. Wij kunnen ook jouw rollers en kwasten reinigen. Daardoor hoef je geen nieuwe spullen te kopen en ook dat is beter voor het milieu.’

 

Vegan cheerleaders

Vegan cheerleaders. Zo noemen Maarten Gomes en Myrthe van der Vlis zichzelf weleens grappend. Met hun bedrijf Plant B willen ze plantaardig eten zo makkelijk mogelijk maken. Het geheime wapen: de diepvries. De kant-en-klare gerechten van Plant B worden meteen ingevroren, waardoor de smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Vervolgens bezorgt Plant B ze ijskoud thuis. ‘Door met diepgevroren producten te werken gaan we verspilling tegen’, zegt Myrthe. ‘Mensen halen onze maaltijden pas uit de vriezer wanneer ze die gaan eten. Dus er ligt niets in de koelkast te verpieteren als je dag onverhoopt anders loopt.’

Boombommetjes

Bosbranden nemen wereldwijd toe. Overal verliezen we grote bosgebieden door vuur. Met het oog op klimaatverandering en biodiversiteitsherstel is het van levensbelang dat die miljoenen hectaren braakliggend land zo snel mogelijk weer bos worden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bij de Canadese start-up Flash Forest zoeken ze de oplossing in technologie. Met drones brengen ze gebieden in kaart en vervolgens droppen ze vanuit de lucht boombommetjes met zaden en schimmels. Zo kunnen ze tot tien keer sneller planten dan met de hand. Hun missie is om vanaf 2028 jaarlijks 1 miljard bomen te planten.

 

Gezocht: aanpoters

Een landschap vol miniatuur-natuurgebiedjes. Dat is de droom van natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij en muzikant Ruben Hein. Om dat voor elkaar te krijgen, bedachten de vrienden een plan. Hun motto: biodiversiteitsherstel, we doen het zelf wel! Op zoveel mogelijk plekken planten ze struiken en bomen. Dat doen ze samen met landeigenaren die hun gebied willen vergroenen en vrijwilligers die helpen aanpoten. Via hun site kun je ook bomen en struiken doneren. Ga naar aanpoten.nu.

Landschappen.png

Natuurherstel in Oldeholtpade, 2021 vs 2022 © Jelle van der Leij