Column

Elke editie schijft een WWF-ambassadeur over wat hem of haar bezighoudt op het gebied van natuur en milieu. Deze keer: Klokhuis-presentatrice Janouk Kelderman.

Kerst vorig jaar: ik maak voor het eerst in mijn leven kennis met supermarkten waar bijna alle groenten en fruit onverpakt worden aangeboden. ZONDER plastic. Waar je zelf noten, snoep en gedroogd fruit in papieren zakjes kunt scheppen. Waar bij de kassa geen plastic tasjes verkocht worden. En waar bij binnenkomst een groot bord staat met de tekst: ‘proud to be a reusable bag store’. Wauw, het bestaat. Kleine kanttekening: ik ben op dat moment in Nieuw-Zeeland.

"Daar, op die dag, is er iets veranderd in mij"

Daar, op die dag, is er iets veranderd in mij. Er is een vuurtje aangewakkerd. Als het hier kan, waarom dan niet overal? Eenmaal terug in Nederland gooi ik het roer drastisch om en probeer ik een tijdje helemaal niets meer in plastic te kopen. Dat blijkt in het Westen een onmogelijke missie. En toch moet ik er iets mee. Ik wil het gevoel vasthouden dat ik in Nieuw-Zeeland had.

Ik besluit Duurzame Dinsdag in het leven te roepen op mijn Instagram-account. Elke week post ik video’s waarin ik mijn zoektocht naar een durzamer leven deel, zodat iedereen kan zien welk steentje je zelf kunt bijdragenaan een betere wereld. Ik geef simpele tips waarmee ik mensen aanmoedig hun eigen groene zoektocht te starten. Want hallo, wat gaat er ineens een wereld voor je open. Van zero-waste-tandpastatabletten tot palmolievrije chocoladepasta. Van biologisch geteelde buitenplanten tot je eigen deodorant maken.

Zo moeilijk is het allemaal niet. Bovendien is het hartstikke leuk om je onder te dompelen in die groene wereld. Ik hoop dat veel mensen enthousiast raken en inspiratie opdoen voor hun eigen (duurzame) keuzes. Want zolang de Thai op de hoek boos wordt als ik met mijn eigen bakjes eten kom afhalen, valt er nog behoorlijk veel te winnen in ons kikkerlandje.

Lees verder in het digitale magazine

WWF / Vincent Kneefel
Gevarendriehoek
Gevarendriehoek
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Hoe doen zij het: duurzaam wonen
Hoe doen zij het: duurzaam wonen