Michel Gunther / WWF

Groen doen

Vernieuwende initiatieven van ondernemers en start-ups om de wereld beter achter te laten

Oester

Alle oesters verzamelen

In september heeft WWF tijdens het jaarlijkse oesterfestival in het Zeeuwse Yerseke een actie gelanceerd om oesterschelpen in te zamelen om er een rif van te bouwen. Jean Dhooge is eigenaar van de Oesterij, een familiebedrijf dat al meer dan honderd jaar schaal- en schelpdieren kweekt. De Oesterij heeft eigen teeltgronden en verkoopt uitsluitend ASC- en MSC-gecertificeerde producten. "Als we proeverijen organiseren, gooien we de schelpen niet langer weg", zegt Dhooge. "Ik vind het een geweldig idee dat we op deze manier meehelpen aan het herstellen van wilde oesterbanken in de Noordzee. En onze gasten vinden het ook een mooi gebaar en nemen nog een extra oester", voegt hij er lachend aan toe. De beroemde oesterbar van Hotel New York Rotterdam stort zich op het inzamelen van de schelpen, net als de Zilte Zeemeermin in Arnhem. Kijk op oesterij.nl.

Biologische bollen

Bloembollenteler John Huiberts uit het Noord-Hollandse Sint Maartensbrug teelt tulpen, krokussen, dahlia’s, blauwe druifjes en andere kleurrijke bloeiers. Zo’n vijf jaar geleden stapte hij over van een gangbare naar een volledig biologische productie. Jarenlang bespoot Huiberts zijn velden, maar hij zag hoe zijn akkers steeds meer uitgeput raakten. "Toen ik vertelde dat ik het roer wilde omgooien, vroeg iedereen of ik gek was geworden", zegt hij. "Je kunt niet van de ene op de andere dag zonder bestrijdingsmiddelen werken. Het vraagt een andere manier van werken, een heel andere mindset. Dat kost tijd." Met zo’n 0,3 % van het totale arsenaal stelt de biologische bollenteelt in Nederland nog weinig voor. Maar pionier Huiberts vindt het prachtig om te zien dat zijn grond nu veel weerbaarder is. "Er is meer bodemleven, waardoor er minder toevoegingen nodig zijn om de bollen te laten groeien. De bloemrijke akkerranden trekken bijen aan, die voor bestuiving zorgen. En lieveheersbeestjes houden de bladluizen onder controle." Meer bodemleven en meer insecten boven de grond trekken ook meer vogels. Daarom werd Huiberts door de Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden verkozen tot de Vogelvriendelijkste Agrariër. Kijk op huibertsbloembollen.nl.

Groene elektriciteitssnoer

Elektrische deelauto voor elke wijk in Venlo

Als eerste gemeente van Nederland gaat het Limburgse Venlo alle 23 wijken voorzien van elektrische deelauto’s. Onderzoek toont aan dat een zo’n voertuig veertien fossiele auto’s kan vervangen. Vooral huishoudens met een tweede auto zien de voordelen en overwegen een van hun auto’s weg te doen. Dit is gunstig voor de parkeerdruk én de CO2-uitstoot. Het is de bedoeling dat de 150 deelauto's worden opgeladen met het overschot van stroom van zonnedaken. Deze energie kan via de laadpaal weer aan de auto-accu worden onttrokken op momenten dat er veel vraag is naar elektriciteit.

Het fastfood van de toekomst

Van vegan burgers tot Sea Nuggets en Seawharma. Dutch Weedburger maakt heerlijk fastfood van zeewier en micro-algen uit de Oosterschelde. "Zeewier is dé plantaardige eiwitbron voor de toekomst", zegt medeoprichter Mark Kulsdom. "Wij willen laten zien dat je niets hoeft te missen als je plantaardig eet. Ook niet als verstokte vleeseter." Aanvankelijk waren de producten alleen op festivals te proeven, maar inmiddels liggen ze ook in tweehonderd restaurants in Nederland en net over de grens. Benieuwd waar? Zoek op dutchweedburger.com.

Koptelefoon

Lease je hoofdtelefoon

We gooien met zijn allen elk jaar wereldwijd 40 miljoen ton elektronica weg. Eeuwig zonde, vinden Dorus Galama en Tom Leenders. Veel onderdelen zijn immers nog prima te gebruiken. Daarom begonnen ze na hun studie aan de TU Delft Gerrard Street, een bedrijf dat gericht is op circulaire consumentenelektronica. Hier koop je geen hoofdtelefoons, maar je leaset ze voor een vast bedrag per maand of jaar. Als er iets stuk is, stuur je het apparaat op en wordt er een onderdeel vervangen. Geïnteresseerd? Kijk eens op gerrardstreet.nl.

Groener gras in Rotterdam

Regenwater in plaats van drinkwater gebruiken om een voetbalveld te irrigeren? In het Sparta-stadion gebeurt het met de Bluebloqs-technologie van Field Factors. De Rotterdamse wijk Spangen – waar het stadion ligt – had na hoosbuien vaak last van water op straat. Bluebloqs houdt het hemelwater tijdens hevige buien vast, voert het af, zuivert het en slaat het op voor gebruik tijdens droge periodes. Volgens Field Factors bespaart de Rotterdamse voetbalclub zo 15.000 m3 drinkwater per jaar. In 2018 won Field Factors met de Bluebloqs-technologie de Klimaatadaptatie Challenge Zuid-Holland. Dit jaar zijn ze met hun innovatieve concept genomineerd voor de Postcode Lotteries Green Challenge. Deze internationale wedstrijd beloont het meest innovatieve idee dat bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Lees verder in het digitale magazine

Hoe doen zij het: Duurzaam wonen
Hoe doen zij het: Duurzaam wonen
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Groene bril: Retour afzender
Groene bril: Retour afzender