SNDR

"De natuur is mijn resetknop"

Produceren, overvolle tourschema's en reizen. Het hele jaar door onderweg zijn. Het leven van Armin van Buuren, een van 's werelds grootste dance-artiesten, raast maar door. Rust vindt hij in de natuur. "Die heeft een haast magische uitwerking op me." Tekst: Nathalie van Koot.

Armin van Buuren is een grote naam in de dancewereld. Als eerste werd hij maar liefst vijf keer verkozen tot ‘s werelds populairste diskjockey. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn grote fans. En elke week luisteren miljoenen mensen naar zijn online radioprogramma A State of Trance. Altijd hard werken, op onregelmatige tijden draaien, veel reizen. Is de vraag 'wat betekent Be one with nature voor je' dan lastig om te beantwoorden?

"Integendeel," zegt hij met een brede glimlach. "Al was het maar omdat mijn beide kinderen het woord milieu meerdere keren per dag in hun mond nemen. Het valt me echt op dat jongeren veel bewuster zijn dan mijn generatie was. Fenna, mijn dochter van acht, wil bijvoorbeeld liever dat we de elektrische auto pakken als we ergens naar toe gaan. Zij heeft al vroeg meegekregen dat dit beter is. Maar om terug te komen op je vraag: de natuur is altijd enorm belangrijk voor me geweest. In mijn jeugd kon je me vaak tegenkomen op de fiets in de omgeving van Leiden. Natuurlijk met koptelefoon op, luisterend naar Jean-Michel Jarre of de Minimixes op de radio van Ben Liebrand. En ook nu nog heeft natuur een haast magische uitwerking op me. Ik vind er rust en als iets tegenzit, dan ga ik naar buiten. Na een uurtje in het bos of op het strand voel ik me vaak veel beter. Ik merk ook dat ik dieper slaap als ik in de natuur ben geweest. Het is mijn resetknop."

Je bent als top-dj, producer en zakenman altijd druk. Hoe zorg je dat je toch tijd met je gezin kunt doorbrengen?

"Vakanties zijn heilig voor ons. De leukste vakanties zijn voor mij die waarin we écht de tijd voor elkaar hebben. De telefoon gaat dan helemaal uit, want anders lukt dat niet. We proberen altijd iets actiefs te doen. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld leren kitesurfen in Griekenland. We skiën bijna elk jaar, maar gewoon lekker zwemmen of naar het strand gaan vinden we ook allemaal heerlijk. Als de kinderen het naar hun zin hebben en als we maar buiten zijn, dan heb ik verder niets te wensen."

Jouw tourschema zit bomvol met zo’n 140 optredens per jaar. Krijg je weleens kritiek op het feit dat je veel vliegt?

"Dat gebeurt weleens. Ik heb het reizen met een vliegtuig nodig voor mijn beroep en dat leg ik dan ook uit. We compenseren de vluchten natuurlijk wel en als het even kan reis ik met de trein of ik pak de fiets. Thuis scheiden we afval, hebben we zonnepanelen en een goed geïsoleerde woning. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid; ik ben niet zo van het vertellen wat anderen wel of niet zouden moeten doen. Wat ik wel kan doen, is mensen bewustmaken van de impact die hun gedrag heeft op natuur en milieu. Dat vind ik belangrijk. Zo was het voor mij een eyeopener dat het eten van vlees zo’n enorme impact heeft. Ook vind ik het schokkend dat we zo veel microplastics via ons eten binnenkrijgen. Om over de problemen die plastic voor zeedieren opleveren nog maar te zwijgen. Daar moeten en kunnen we echt iets aan doen, want we hebben dit probleem ook zelf veroorzaakt."

Zou je zo ver willen gaan dat je alleen nog op duurzame festivals draait?

"Als artiest vind ik zeker dat ik hierin een rol heb. Het is trouwens gelukkig al zo dat geen enkel festival helemaal niks doet aan verduurzaming. Heel inspirerend vond ik dat het wereldberoemde Glastonbury Festival dit jaar is gestopt met de verkoop van plastic waterflesjes. Dat scheelt meer dan een miljoen wegwerpflesjes! Maar er kunnen zeker nog meer stappen worden gezet. Mijn doel is dat mijn eigen events vanaf volgend jaar zo veel mogelijk plasticvrij zijn. We onderzoeken nu waar we het meeste plastic afval veroorzaken en hoe we dit gaan stoppen. Ik hoop dat alle festivals wereldwijd op dezelfde lijn zitten. Elke stap is er één, hoe groot of klein ook."

"Na een uurtje bos of strand voel ik me vaak veel beter"

Bio

1976 Geboren op Eerste Kerstdag in Leiden 2001-heden Produceert en presenteert het online radioprogramma A State of Trance 2002 Behaalt meestertitel aan de Universiteit Leiden 2007 Voor het eerst uitgeroepen tot ’s werelds beste dj door het Britse blad DJ Mag 2011 Dochter Fenna wordt geboren 2011 Benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau 2013 Zoon Remy wordt geboren 2019 Vraagt aandacht voor de internationale WWF-petitie tegen geluidsoverlast onder water in het Arctisch gebied 2019 Draait op Pinkpop

Lees verder in het digitale magazine

Kijken, lezen, doen
Kijken, lezen, doen
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
WWF / Vincent Kneefel
Gevarendriehoek
Gevarendriehoek