Kijken, lezen, doen

Vlinder op gele bloem

Zoek en vind natuur

Benieuwd hoe dat prachtig gekleurde vlindertje heet? Maak dan een foto met natuurherkennings-app Seek. Die vertelt je onmiddellijk alles over het dier. Of het nou op reis is of in je achtertuin. Geinige extra: hoe meer planten en dieren je fotografeert, hoe meer leuke badges je verdient. Én hoe meer je leert over de natuur om je heen. iNaturalist heeft de app ontwikkeld samen met WWF en Netflix. Seek is gratis te downloaden in de App Store of op Google Play.

Zie het onzichtbare

Dat plastic een probleem vormt, weten we allemaal. Maar niet iedereen weet dat dit probleem een onzichtbare variant heeft: microplastics. Deze microscopisch kleine plastic deeltjes zitten vaak in cosmeticaproducten, zoals shampoo, scrubs en make-up. Via onze waterafvoer belanden ze in de oceaan, waar ze bijdragen aan de plastic soep. Met de app Beat the Microbead kun je cosmeticaproducten scannen en zie je direct of ze microplastics bevatten. Ook zoek je handig naar duurzame producten.

Adeliepinguïn

Noordzee in vogelvlucht

Voor veel vogelsoorten zijn de Noordzee en haar kusten van levensbelang. Ze gebruiken het gebied om voedsel te zoeken, te broeden, te overwinteren of als stop op hun reis naar warmere landen. Natuurfotograaf Sijmen Hendriks bezocht alle landen rond de Noordzee en maakte er schitterende foto’s van onder meer stormvogels, papegaaiduikers, genten en bonte strandlopers. Zelf zien? Tot en met 8 december zijn de foto’s te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam: hetnatuurhistorisch.nl.

Plog jij, of plog ik?

Op zaterdag 26 oktober organiseert WWF in samenwerking met buitenwinkel Bever hét grootste Plog-event van Nederland! Ren mee in het Vondelpark of vanuit een Beverwinkel in een van de steden bij jou in de buurt en help om de natuur een stukje schoner te maken. Samen maken we de natuur vrij van plastic! Na afloop sorteren we het afval en maken we een top 3 van de meest gevonden items. Plog jij mee?: plogdag.nl

Leg dat maar eens uit

Smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici. In het boek Hoe gaan we dit uitleggen van journalist behandelt Jelmer Mommers het grootste probleem van onze tijd. Hij vertelt het klimaatverhaal helder en overtuigend en laat ook zien dat we niet machteloos hoeven toe te kijken. Want hoe (on)leefbaar onze planeet wordt, bepalen we zelf.

 

Leren tussen de dieren

Van het minuscule tot het oneindige: in ARTIS vind je van alles over de natuur. Bekende en minder bekende experts delen hun kennis graag met je op de ARTIS-Academie. Het hele jaar door zijn er cursussen, lezingen en voorstellingen voor kinderen en volwassenen. Leer meer over dieren, planten en klimaat, sterren en planeten of microscopisch klein leven. Kijk op artis.nl/artis-academie.

Boek Beestachtige Buren

Win het boek: Beestachtige buren

Leer je buren kennen

Ooit gehoord van de wasbeerhond, witsnuitdolfijn of franjestaart? Deze wilde zoogdieren leven allemaal in Nederland. In Beestachtige Buren lezen kinderen (en hun ouders) alles over bijzondere zoogdieren en waar je ze in ons land kunt tegenkomen. Het prachtig geïllustreerde boek bevat een sporenchecklist voor de ware speurder. Nieuwsgierig geworden? We mogen tien exemplaren weggeven. Kijk op wwf.nl/winactie.

 

Win kaartjes

Op huizenjacht in Great Bear Rainforest

Grizzlyberen, wolven, bultruggen en zeldzame witte beren. Dit zijn de bewoners van het Canadese natuurpark Great Bear Rainforest. In de adembenemende fi lm Wild Canada volg je de witte beer Mox en haar jong tijdens hun turbulente zoektocht naar een nieuw thuis. De prachtige beelden op het grote koepelscherm van het Haagse Omniversum dompelen je onder in een magische wereld. Benieuwd? We mogen vijf setjes van vier kaarten weggeven. Ga naar wwf.nl/winactie.

Lees verder in het digitale magazine

naturepl.com / Andy Rouse / WWF
Herken de aap in jezelf
Herken de aap in jezelf
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
SNDR
Interview Armin van Buuren
Interview Armin van Buuren