Marc Bustier

De voetafdruk van…

Hoe scoren Nederlanders op de vier thema’s die samen onze ecologische voetafdruk bepalen? Deze keer: student bestuurskunde Glenn Martinus. Tekst: Ernest Marx

Glenn Martinus

Glenn Martinus (22) studeert bestuurskunde in Den Haag. Hij komt oorspronkelijk uit Curaçao. Mede doordat hij zich ervan bewust is wat klimaatverandering voor het voortbestaan van eilanden kan betekenen, probeert hij zo groen mogelijk te leven.

 

Wonen

"Ik woon in mijn eentje in een studio. Doordat ik huur, kan ik niet zelf bepalen wat voor ramen erin zitten of welke stroomleverancier ik heb. Maar ik ben wel superzuinig. Ik krijg aan het einde van het jaar altijd veel geld terug van de verhuurder omdat ik zo weinig stroom verbruik. De verwarming zet ik nooit aan omdat ik liever geen aardgas gebruik. Ik heb wel een straalkachel die automatisch afslaat zodra het warm genoeg is. De grootste motivatie voor mijn groene levensstijl is dat ik van een eiland kom. Ik heb me verdiept in hoe klimaatverandering eilanden kan aantasten. Door zeespiegelstijging zijn het laatste decennium al eilanden onder water komen te staan. Het is een acuut probleem."

Voeding

"Vlak nadat ik op mijn zestiende naar Nederland verhuisde, ben ik veganist geworden. Dat was alleen niet vol te houden omdat ik vrij vaak bij vrienden en familieleden eet en gerechten in de Curaçaose cultuur bevatten nu eenmaal veel vlees. Het is lastig als anderen continu met mijn eetgewoontes rekening moeten houden. Ik heb ze wel verteld over lekkere alternatieven als tofu, tempé en andere soorten vleesvervangers. Ik heb zelfs weleens vegetarisch voor ze gekookt en ze merkten geen verschil. Toch heb ik ze nog niet kunnen overtuigen. Mijn veganistische levensstijl heb ik na een jaar opgegeven. Tegenwoordig noem ik mezelf een 'at home vegetariër'. Dat betekent dat ik thuis vrijwel honderd procent vegetarisch eet."

Lifestyle

"Met trots kan ik zeggen dat negentig procent van al mijn meubels en elektronische apparatuur tweedehands is. Ik heb net nog een tweedehands computermonitor aangeschaft. Mensen gooien vaak heel goede elektronica weg omdat er zo snel nieuwe apparaten op de markt komen. Ik vind dat onzin. Mijn monitor werkt, ziet er prima uit en was veel goedkoper dan een nieuwe. Een verbeterpunt als het gaat om duurzaamheid is afvalscheiding. Om bij het dichtstbijzijnde scheidingspunt te komen, moet ik behoorlijk omrijden. En met al mijn afval op de fiets, is dat behoorlijk onpraktisch. Plastic flessen scheid ik trouwens wel."

Vervoer & vakantie

"Ik heb geen auto en ga altijd met het openbaar vervoer of op de fiets. Dat compenseert het feit dat ik veel Europese vliegreizen heb gemaakt. Soms wel vijf trips per jaar. Wat ik weleens doe, is eerst met de trein naar een vliegveld reizen dat dichter is bij de eindbestemming. Dan neem ik bijvoorbeeld de trein naar Brussel en daarvandaan vlieg ik door naar Madrid. Het is korter vliegen en een stuk goedkoper. Van vliegschaamte heb ik nooit last gehad, ik ken die term pas sinds dit jaar. Eerlijk gezegd heb ik me nooit verdiept in hoeverre vliegtuigen het milieu aantasten. Misschien moet ik dat toch eens gaan doen."

4,77 hectare

De ecologische voetafdruk van Glenn is 4,77 hectare. Daarmee zit hij flink onder de gemiddelde Nederlander, die op 6,3 hectare uitkomt. Glenn: "Ik ben wel tevreden over mijn uitslag. Natuurlijk zijn de 2,8 aardbollen die bij mijn voetafdruk horen nog steeds aan de hoge kant, maar het doet me wel goed dat ik op alle thema’s – behalve lifestyle – beter scoor dan de gemiddelde persoon. Ik zou wel meer aan afvalscheiding mogen doen, maar verder ben ik trots op mijn groene levensstijl."

Benieuwd naar jouw voetafdruk?