Shutterstock / MarcelClemens / WWF

Groen Doen

Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten
Tekst: Elena van Doorn

Vrouw schrijft met stoepkrijt naast stoepplantjes Simone Both

Stoepschatten

Onkruid tussen je stoeptegels? Nee joh, het zijn stoepplantjes. Hortus Botanicus Leiden zet dit vergeten groen in het zonnetje. ''Ook deze planten maken de stad koeler. Ze bieden voedsel aan insecten en er is van alles aan te onderzoeken en te ontdekken'', aldus teamlid Mathilde Simons. Ze spoort mensen aan om met stoepplantjes aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door de app PictureThis te downloaden en de plantjes op social media taggen met #stoepplantjes. Of draag bij aan onderzoek door een stukje stoep van 1 bij 2 meter uit te kiezen en in de gaten te houden. Op stoepplantjes.nl staat alle informatie.

Foto © Simone Both 

Leerlingen planten tiny forest Lennart Bak

Eerste tiny forest op Curaçao

Een tiny forest is een minibos met verschillende inheemse bomen en struiken die insecten, vlinders en vogels aantrekken. Nederland telt er al tientallen en
Curaçao heeft er nu ook eentje. Met behulp van IVN Natuureducatie plantte initiatiefnemer Lennart Bak een minibos bij de school van zijn dochter. Hofi Chiki bevat 41 boomsoorten en heesters die zorgen voor schaduw en beschutting voor mens en dier. Extra leuk: de kinderen onderhouden het tiny forest zelf. Binnenkort wordt gestart met het planten van minibossen bij vier andere scholen op Curaçao. Houd de vorderingen in de gaten op facebook.com/HofiChiki.

Foto © Lennart Bak 

Kerktoren

Reizen met een positieve impact

Mede door de coronacrisis ontdekken mensen dat je ook dicht bij huis bijzondere trips kunt maken. De lokale gidsen van het reisplatform Honeyguide – winnaar van de Columbus Travel Award voor reisinitiatief van het jaar - delen tips voor authentieke bestemmingen en belevenissen in eigen land. Om de positieve impact op mens en planeet te waarborgen, zorgt Honeyguide dat alle tips gekoppeld zijn aan minstens één van de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. ''We willen onze bezoekers bewust maken van de voetafdruk die ze op een bestemming achterlaten'', aldus projectleider Amanda de Nijs. ''We geloven dat mensen graag een bewuste keuze willen maken, maar dat moet wel makkelijk zijn.'' Kijk op honeyguide.nl.

groeten en fruit liggen in bakken in winkel Global Warming Images / WWF

Soeperfood

Groente wordt na brood en zuivel het meest weggegooid. Doodzonde, vinden ze bij Groentjessoep. Dus kregen ze het idee om van groente die in de afvalbak zou belanden soep te gaan maken. Die serveren ze op basisscholen, zodat kinderen ook nog eens twee keer per week een extra groentemoment krijgen. Benieuwd naar dit mooie initiatief? Kijk eens op groentjessoep.nl.

Foto © Global Warming Images / WWF

Oprichters Pieter Pot

Van plastic naar pot

Erger jij je ook aan al dat plastic om je boodschappen, maar weet je niet hoe het anders kan? Pieter Pot is een start-up die verpakkingsvrij boodschappen doen makkelijk maakt. De producten worden in glazen potten thuis afgeleverd. Op de potten zit statiegeld en bij de volgende bezorging neemt Pieter Pot ze leeg mee terug om te hergebruiken. Ook kun je een Potje Support aanschaffen: die pot plus inhoud gaat naar mensen die het hard nodig hebben, bijvoorbeeld via Voedselbanken. Kijk op pieter-pot.nl.

Meisje met wit mondkapje

100% géén plastic

Wist je dat er zowel in kleding als bij de productie van kleding veel plastic gebruikt wordt? Easy Essentials bedacht daarom het plasticvrije T-shirt. Een mooi voorbeeld is het koalashirt voor de WWF-noodactie voor Australië. Heel actueel: Easy Essentials heeft nu ook circulaire mondkapjes. Kijk op easyessentials.eu.

Bovenaanzicht landbouwgrond Land van Ons

Burgers & boeren

Zo’n twee derde van Nederland wordt gebruikt voor landbouw. Met de huidige manier van boeren resulteert dat in uitgeputte grond en een afname van planten en dieren in ons landschap. Land van Ons is een coöperatie van burgers die grond aankoopt en onder duurzame voorwaarden verpacht aan boeren die natuurinclusief werken. Interesse? Je kunt al vanaf 20 euro per jaar meedoen.
Kijk op landvanons.nl.

Foto © Land van Ons

Zeewier

Natuurlijke schoonmaak

De non-profi torganisatie Climate Cleanup zet projecten op die met behulp van de natuur CO2 uit de lucht halen. De natuur is namelijk heel goed in het opslaan van broeikasgas. Het bekendste voorbeeld zijn bomen, maar ook zeewier en zand zijn zeer geschikt. ''Met de natuur als inspiratiebron willen we 1500 gigaton CO2 uit de lucht halen én daarbij de biodiversiteit bevorderen'', aldus initiatiefnemer Sven Jense. Meer weten? Kijk op climatecleanup.org.