Sicco van Grieken

Feesten zonder bijsmaak Hoe doen zij het:

Tekst: Ernest Marx, beeld: Sicco van Grieken

Vier je binnenkort je verjaardag? Ga je trouwen of geef je een babyshower? Gelukkig zijn er steeds meer opties om duurzaam te feesten. Van catering zonder vlees tot bloemenconfetti en een taart van wasbare luiers.

Sicco van Grieken

Duurzame catering

Guido de Bruin (35) heeft een vega(n) cateringbedrijf, Krop en Kool. Hij maakt de lekkerste hapjes en drankjes met een zo klein mogelijke ‘foodprint’.

‘Hiervoor werkte ik bij een bedrijf dat grote barbecues verzorgt op bedrijfsfeesten en evenementen. Daar draaide het om heel veel vlees. Dat vond ik in het begin schitterend, maar natuurlijk kreeg ik de discussies mee over klimaatverandering. Wat je eet, heeft daar invloed op. Ik merkte dat er best veel vraag was naar vegetarisch en veganistisch eten. Zo is Krop en Kool ontstaan: een cateringbedrijf dat zonder vlees en vis kookt. Ik verzorg de catering voor feestjes van particulieren en bedrijven die duurzame keuzes maken en dat graag terugzien in het menu.’

Sicco van Grieken

Duurzame bruidsmode

Miranda Brugman (49) bemiddelt samen met haar dochter Nikita in de verkoop van tweedehands – en daardoor duurzame – bruidsjurken.

‘De meeste vrouwen kopen voor hun bruiloft een nieuwe jurk. Die blijft daarna in de kast hangen. Zonde toch? Wij bemiddelen in de verkoop van jurken. Vrouwen kunnen hun bruidsjurk een jaar lang bij mij in de winkel hangen. We hebben er nu zo’n 700 in alle maten, kleuren en stijlen. De jurken zijn niet ouder dan vijf jaar. Dat heeft met het modebeeld te maken. We houden enorm van creativiteit en soms lukt het om een iets oudere jurk zo aan te passen zodat hij weer trendy is. Zo kwam er onlangs een bruid met de jurk van haar moeder. Daarvan hebben we de rok gebruikt en er een nieuwe top bij gemaakt.'

Sebastiaan en hond Sicco van Grieken

Duurzame versiering

Sebastiaan Zoet (24) begon vanuit zijn studentenhuis een bedrijfje waarmee hij duurzame feestartikelen aanbiedt. Van biologisch afbreekbare ballonnen tot confetti met bloemenzaadjes.

‘Ik hou ontzettend van feestjes. Tot twee jaar geleden zat ik bij een studievereniging en daar organiseerde ik veel. Voor de versiering kwamen we, vanwege ons lage budget, steeds uit bij de Action. Daar kochten we goedkope plastic troep uit China. Vreselijk. Na mijn studietijd dacht ik: dat moet anders kunnen. Voor een feestje heb ik eens gezocht naar een alternatief voor milieubelastende feestversiering. Dat was onvindbaar. Toen dacht ik: ik ga het zelf aanbieden. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik duurzaamheid vind. Als ondernemer wil ik mijn steentje bijdragen met producten waarmee ik de wereld mooier kan maken.’

Sicco van Grieken

Duurzame babyshower

Marga Kliphuis (38) organiseert duurzame babyshowers. Van vegetarische catering tot ecologische aankleding: alles is verantwoord.

‘Een duurzame babyshower is een feestje voor een zwangere vrouw die een groene start wil maken voor haar kindje. Ik bied verschillende workshops aan, bijvoorbeeld over borstvoeding of het gebruik van wasbare luiers. Bij zo’n duurzame shower horen vegetarische hapjes en versiering van ecologische materialen. Veel zwangere vrouwen vinden een veganistische buikschildering heel leuk. Een ander duurzaam cadeau is een gipsafdruk van je buik. Omdat het gips behoorlijk wat troep geeft, is dat niet iets om tijdens een babyshower te doen. Maar wel leuk om een bon voor te krijgen.'

5 tips voor een duurzaam feestje

1. Gebruik geen wegwerpservies

Het scheelt veel gedoe als je na een feestje niet hoeft af te wassen. Helaas zijn wegwerpbestek, -bordjes en -bekers allesbehalve duurzaam. Heb je te weinig borden? Ga dan naar een tweedehands winkel en tik daar wat servies op de kop. Nog een tip: er bestaan borden gemaakt van tarwezemelen. Die kunnen de gasten na gebruik opeten.

2. Kies voor duurzaam eten

Schotel de gasten bij voorkeur vegetarische of plantaardige hapjes voor. Dat is goed voor de planeet. Op veel bekende muziekfestivals doen ze dat al. Op Awakenings is bijvoorbeeld 95 procent van al het eten vegetarisch en het vlees dat wordt geserveerd, is biologisch.

3. Geef een duurzaam cadeau

Wie alles al heeft, hoeft niet meer spullen. Gelukkig zijn er cadeaus waarmee je de wereld vooruit helpt. Op Facebook hebben veel goede doelen – ook WWF – de mogelijkheid om een inzamelingsactie te starten ter ere van een verjaardag of andere gelegenheid. Ook heb je symbolische cadeaus, zoals ‘Adopteer een orangoetan’ (of ander bedreigd dier), in de webshop van WWF.

4. Wees zuinig met energie

Geef je een tuinfeest en is het wat fris? Deel dan liever dekens en truien uit in plaats van een elektrische terrasverwarmer te gebruiken. Wanneer je een huisfeest geeft en de woonkamer staat vol met mensen, draai dan gerust de verwarming laag. Geen gast die het merkt.

5. Geef je gasten een doggybag mee

Na een feestje blijven vaak heerlijke hapjes over. Gooi niks weg. Heb je een cateraar ingehuurd? Vraag of je de leftovers mag houden en geef de gasten die het langst blijven plakken bij hun vertrek wat eten mee in een herbruikbaar zakje of papieren doggybag.