André Inidio da Silva / WWF-Brazil

Groen doen

Vernieuwende ideeën en initiatieven om de wereld beter achter te laten Tekst: Nathalie van Koot

Nieuw leven voor windmolenwieken

Architect Jos de Krieger werkt al jaren met restmaterialen. Circulariteit zit dan ook in zijn DNA. Maar wat moet je met afgedankte windmolenwieken? Jos en zijn collega's kwamen op het idee ze te verwerken in speeltuinen, geluidsschermen en buitenmeubelen. Zo hebben ze al 25 wieken een nieuwe bestemming gegeven. Dat zorgt voor een flinke CO2-reductie en effectiever gebruik van grondstoffen. Hun startup Blade Made werd dit jaar verkozen tot Pioneer of the Year van TEDxAmsterdam.

Greenoble

Sinds 2010 kunnen steden die zich bovengemiddeld inzetten voor verduurzaming Groene Hoofdstad van Europa worden. In 2018 was Nijmegen het en dit jaar gaat de eer naar Grenoble. De stad aan de voet van de Franse Alpen is echt een groene voorloper. Zo heeft Grenoble de grootste milieuzone van Frankrijk en is het een echte fietsstad. Er zijn de afgelopen jaren ruim 5500 bomen geplant en dankzij het visionaire stadsbestuur is het verplicht om op daken van nieuwe woningen zonnepanelen te leggen of een daktuin te beginnen. En 80 procent van de stadsverwarming komt al uit hernieuwbare energie. In 2023 neemt Talinn, de hoofdstad van Estland, het groene stokje over.

 
Gerreke van den Bosch

Het groene voorbeeld

Leerlingen die achteloos half opgegeten voedsel weggooien. Of hun schouders ophalen als een liniaal breekt. Het zijn bijeffecten van de wegwerpmaatschappij waarin kinderen opgroeien. Het inspireerde leerkracht Tessa Hoogeland (27) om te werken aan een duurzame klas. Bewustzijn bij kinderen bereik je volgens haar alleen als je duurzaamheid een prominent onderdeel van het onderwijs maakt. De rol van volwassenen is daarbij essentieel. Je hoeft van Tessa geen ‘duurzaam heilige’ te worden, maar we zullen wel het goede voorbeeld moeten geven. Op haar Instagramaccount @duurzameklas deelt ze ervaringen en inmiddels is Duurzame Klas een adviesbureau dat scholen begeleidt bij toekomstgericht onderwijs.

Drijvende kraamkamers

Koraalriffen zijn de kraamkamers van de oceanen. Helaas zijn ze ernstig bedreigd. Tropische vissen uit het wild halen voor aquaria is dan ook een slecht idee, vindt Sander van Lopik. Het inspireerde de marien medewerker van Diergaarde Blijdorp om met de TU Delft een kweeksysteem te ontwikkelen waarmee eitjes en larfjes van tropische vissen zowel in een aquarium als in zee kunnen worden gekweekt. Het systeem is succesvol in Blijdorp getest. Met een financiële bijdrage uit het INNO-Fonds van WWF wordt de drijvende kraamkamer volgend paaiseizoen in het wild uitgeprobeerd in de oceaan bij Bonaire. Ga heen en vermenigvuldigt u!

 

Verpakkings-Loos

In Utrecht loop je kans om drie twintigers tegen te komen met een fietskar waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Laurens, Saskia en Jiske merkten dat in de stad regelmatig verpakkingsvrije winkels hun deuren openden en vrij snel weer sloten. Uit onderzoek bleek dat veel mensen het vervelend vinden om met potjes naar de winkel te gaan. ‘Waarom gaan we dan niet naar de mensen toe?’, dachten ze. Na een crowdfundingactie zijn ze aan de slag gegaan. Het assortiment van Loos bestaat uit houdbare producten zoals koffie, pasta, noten en rijst. Ze staan op woensdagen met hun fietskar op verschillende plekken in Utrecht. De routes staan op loosutrecht.nl.

Drinkwater uit de zee

In Nederland dachten we lang dat we nooit een tekort aan water zouden hebben. Die dagen lijken voorbij sinds ons land deze zomer een watertekort kende. Inmiddels heeft twee derde van de wereld te maken met watertekorten. Een van de oplossingen is zeewater ontzilten. Wereldwijd komen al zo'n 300 miljoen mensen op deze manier aan hun drinkwater. Het nadeel: door gebruik van fossiele brandstoffen en chemicaliën is het niet duurzaam. Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra willen daar verandering in brengen. De innovatieve technologie van hun Elemental Water Makers werkt op zonne-energie. Het systeem is al in 25 landen operationeel.

 

Treinreizen bij touroperators

Reisconcern TUI gaat treinreizen aanbieden naar Europese steden. Ook een andere grote touroperator, Sunweb Group, zet meer in op de trein en minder op vliegen. De touroperators zeggen in te spelen op de veranderende consumentbehoeftes. Sunweb begint met een trip naar Puglia, in het zuiden van Italië. Via Bazel en Milaan kom je aan in Bari, waar een elektrische auto klaarstaat om naar de hak van de laars te rijden.