Will Burrard-Lucas / WWF-US

Verborgen camera

In beeld

Dankzij getalenteerde fotografen kunnen we genieten van de schoonheid van de natuur. Maar mooie natuurfoto’s kunnen ook uit onverwachte hoek komen. Hoog op besneeuwde bergtoppen, diep in de donkere nacht en ver in de dichte jungle wachten cameravallen tot er iets voor hun lens verschijnt. Zo vangen ze ook de schuwste dieren in beeld.

Samenstelling: Stéphanie van den Merkhof

www.naturepl.com

Natuurbeschermers en wetenschappers gebruiken cameravallen om meer te leren over de soorten, populaties en aantallen dieren die in een bepaald gebied leven. Zonder menselijke aanwezigheid kunnen ze zo onderzoek doen naar bijvoorbeeld gedrag en migratieroutes. Deze camera’s – die een foto maken zodra de bewegingssensor getriggerd wordt – zijn enorm belangrijk voor het beschermen en behouden van dieren en hun leefgebieden. Bijkomend voordeel: ze maken soms prachtige foto’s.

De cameraval biedt uitkomst bij het vastleggen van erg schuwe, goed gecamoufleerde dieren die in uitgestrekte en onherbergzame gebieden leven. Zoals de sneeuwluipaard. Zijn bijnaam – de geest van de bergen – heeft hij niet voor niets. Mede dankzij 1475 cameravallen op 29 bergen weten we dat naar schatting 953 sneeuwluipaarden in Mongolië leven. Deze informatie vormt de basis voor verder onderzoek en betere bescherming van dit prachtige, maar nog steeds bedreigde dier.