Klimaatstrijders
Samenstelling en tekst: Alba Espinosa, Elena van Doorn
Droge moerassen in Zuid-Amerika. Regenwouden met steeds minder natuurlijke hulpbronnen. Delen van Afrika die zuchten onder historische droogte. Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar degenen die het hardst worden getroff en hebben te vaak amper een stem. Gelukkig staan overal ter wereld klimaatstrijders op. Maak kennis met Rhoda, Rogério en Zulma.
Dagelijkse realiteit
Terwijl de honderd grootste bedrijven verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de uitstoot van broeikasgassen, worden mensen die het minst bijdragen aan klimaatverandering het hardst geraakt. Eilandbewoners in de Stille Oceaan zien hun land worden opgeslokt door de zee. Boeren in Afrika krijgen te maken met droogte of overstromingen, met een mislukte oogst als gevolg.
De strijd is voor steeds meer mensen overal ter wereld een dagelijkse realiteit. Maar als het gaat om klimaatoplossingen, hebben degenen voor wie de gevolgen het meest urgent zijn vaak geen plek aan de onderhandeltafel. Om ervoor te zorgen dat ook hun stem gehoord wordt, is het belangrijk dat er in alle delen van de wereld klimaatstrijders opstaan.
Plek aan de onderhandeltafel
Via het programma Voices for Just Climate Action werkt WWF samen met klimaatstrijders als Zulma, Rogério en Rhoda. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat mensen als zij een eerlijke kans krijgen om klimaatoplossingen te creëren die voor hen werken.
Tussen 8 en 20 november van dit jaar komen wereldleiders in Egypte bij elkaar tijdens de 27e Conference of the Parties. Daar zullen ze afspraken maken over klimaatoplossingen. Het Wereld Natuur Fonds zet zich, samen met partners, in om de stemmen van mensen als Zulma, Rogério en Rhoda en al die anderen in Egypte te laten horen.