Column

Elke editie schrijft een WWF-ambassadeur over wat hem of haar bezighoudt op het gebied van natuur en milieu. Deze keer: weerman Reinier van den Berg.

Vakblad De Boomkwekerij

Bos en Bomen

Dagen achtereen volop zon en temperaturen tot wel twintig graden. Eind februari gleden we op een soort van warmtegolf in één klap de winter uit. Het resultaat van deze zeldzaam vroege lente was onder meer het vroegste kievitsei ooit gevonden in ons land. Ja, het klimaat op aarde verandert snel. De opwarming
zet wereldwijd door en wordt in poolgebieden en het hooggebergte versterkt door zogenaamde ‘positieve feedback loops’. Hoe meer sneeuw en ijs er smelt, hoe sneller de opwarming verloopt. Wekelijks sta
ik meerdere malen op een podium om het publiek uit te leggen wat er allemaal gebeurt. De conclusie: klimaatwetenschappelijk is het al vijf óver twaalf. Maar daar eindigt mijn verhaal niet. Het is eerder het begin. Want we kunnen het tij nog keren. We kunnen de klok nog terugdraaien.

Daarvoor moeten we de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk verminderen. Maar zelfs als dat in ons land goed zou lukken, dan is het nog de verwachting dat het olie- en kolenverbruik in de komende decennia wereldwijd eerder toe- dan afneemt. De doelstelling van maximaal anderhalve graad temperatuurstijging ten opzichte van vorige eeuw wordt buitengewoon lastig. Sterker
nog, we zijn te laat als we het alleen proberen te doen door de uitstoot te verminderen.
Het zou alleen nog kunnen lukken als we op grote schaal broeikasgassen uit de atmosfeer gaan verwijderen. In mijn presentaties zet ik hier altijd een dikke punt. Even de zaal laten meedenken. CO2 verwijderen?! Hoe dan? Het antwoord is verrassend simpel: bos en bomen. Wereldwijd moeten we zwaar inzetten op bescherming van bos en massaal investeren in aanplantprogramma’s.

Weet je wat het wereld- record bomen planten is? 66 miljoen bomen in twaalf uur tijd! Daarvoor waren in een deelstaat van India wel anderhalf miljoen mensen nodig, maar dan heb je ook wat. Zo gaaf! In 2017 bezocht ik FSC-projecten in de Amazone. Daar wordt goed werk gedaan, maar er is veel meer nodig. Uiteindelijk kwamen we bij de Suriname-rivier. Ik schrok me wezenloos van de hoeveelheid plastic troep op de oevers. Al had ik dat eerder al gezien in de haven van Freetown in Sierra Leone. Het is een
van de redenen waarom ik tijd en middelen investeer in het nieuwe bedrijf PyrOil. Onze missie: geef plastic afval waarde, zodat het loont om het in te zamelen. Wereldwijd. We maken er hoogwaardige olie van en van de opbrengst gaan we bos-aanplantprogramma’s financieren. Dat noemen wij: winstgevend rentmeesterschap!

Lees verder in het digitale magazine

Naturepl.com/ Anup Shah/ WWF
Groen Afrika
Groen Afrika
In het hart van Afrika ligt het Congobekken. Een reusachtig regenwoud met duizenden unieke dieren en planten en een enorm zoetwaterreservoir.
inhoudsopgave
inhoudsopgave
Beelden: Sicco van Grieken
Hoe doen ze het: Groene vingers
Hoe doen ze het: Groene vingers
Hou je van tuinieren, dan hou je meestal ook van de natuur. Toch zijn mensen met groene vingers niet altijd groen bezig.