Vertel een verhaal
Hoe heerlijk is het om je natuurreis naar Tiengemeten of de Galápagos nóg eens te beleven als je door je foto’s bladert. Eén probleem: honderd mooie platen vertellen lang niet altijd een mooi verhaal. Maar hoe doe je dat dan, een verhaal vertellen met foto’s? Wij vroegen vijf tips aan Hans Avontuur. Hij maakt reportages voor onder meer National Geographic Traveler, AD Magazine en Fujifilm en won de ASP Persprijs 2019 voor het beste reisverhaal.
Tekst & beeld: Hans Avontuur
1. Lees je in!
De voorbereiding is één van de leukste onderdelen van de reis. Het bouwt de spanning op én je leert er veel van. Welke dieren zijn er te vinden, hoe gedragen die zich, wat maakt de bestemming zo bijzonder, wat zijn de highlights en waar vind ik misschien iets verrassends. Op een recente reis naar Namibië waren de kleine diertjes van de woestijn misschien wel spannender dan de leeuwen en olifanten van Etosha. De Little Five in plaats van de Big Five.
2. Leg een fundament
Natuurlijk wil je in de woestijn de bijzondere dieren fotograferen. Maar voor het verhaal is het belangrijk om een fundament te leggen. Laat zien dat je niet in de dierentuin bent maar op locatie. Neem je kijkers mee op reis. Zij moeten zich net als jij verbazen over de hoeveelheid ‘wildlife’ die in deze ‘dode’ zandbak leeft
3. Zoek de emotie
Bij het fotograferen van een baby-aapje is de emotie makkelijker te pakken dan bij een klein woestijndiertje. Maar door te profiteren van je voorbereiding kan het wel. Ik wilde persé een Palmato-gekko vinden, omdat die een heel guitig, bijna stripfiguur-achtig kopje heeft.
4. Ga los
Een ontmoeting met dieren in de vrije natuur is vaak zo betoverend, dat je het grote plaatje uit het oog verliest. Met een bekend fenomeen als gevolg: héél veel dezelfde foto’s. Probeer dat te voorkomen door helemaal los te gaan met je onderwerp. Zoek andere standpunten, probeer nieuwe composities, kijk of je details kunt vinden, speel met het licht, met scherptediepte.
5. Kracht van het detail
Bijna iedereen is geneigd om de natuur zo compleet mogelijk te fotograferen. Dat geldt voor landschappen en voor dieren. Maar soms vertelt een detail veel meer, schuilt de kracht juist in het kleine. De schitterend gekleurde gekko tussen de vingers van de wildlifegids zou zomaar een openingsfoto kunnen zijn.